a zene öröm

2021.01.01. 20:47

Telefonjuk segítségével tapsoltak a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének nézői

Közönség nélkül, mégis élő tetszésnyilvánítás mellett tartották meg idén a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét, amelyet a Musikverein üres, ám virágokkal gazdagon feldíszített Aranytermében az olasz Riccardo Muti vezényelt, immár a hatodik alkalommal.

Bécs, 2021. január 1. A Bécsi Filharmonikusok által közreadott képen Riccardo Mutia olasz karmester (k) a Bécsi Filharmonikusok zenekarát vezényli az együttes hagyományos újévi koncertjén a bécsi Musikverein koncerttermében 2021. január 1-jén. A koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt az idei koncertet közönség nélkül rendezték. MTI/EPA/Bécsi Filharmonikusok/Dieter Nagl

Forrás: MTI/EPA/Bécsi Filharmonikusok

Fotó: Dieter Nagl

Szerte a világban 7000 előzetesen regisztrált néző a mobiltelefonja előtt ütötte össze a tenyerét, a tapsolók – köztük Antonio Guterrers ENSZ-főtitkár – hangját a hangtechnikusok egyesítették és élőben játszották be a koncertterembe, ahol a 79 éves dirigens a közönség személyes jelenlétének hiánya által nem zavartatva vezényelte a szokásos lendülettel a Strauss család tagjainak muzsikáját.

A zene örömöt, reményt és békét hoz és fontos a mentális egészség szempontjából – mondta Muti a hagyományos ráadásszámok, a Kék Duna-keringő és a Radetzky-induló előtt.

Néhány nappal korábbi beharangozó sajtótájékoztatóján Muti azt mondta, hogy a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje a koronavírus-járvány okozta válság közös legyőzéséről szól. „Szükségünk van a reményre. Még ha nem is lesz közönség a Musikverein termében, a béke és a reménység üzenetét fogjuk küldeni a közönségnek szerte a világban” – hangoztatta.

A koncerten elhangzó zeneművek – főként a Strauss család tagjainak szerzeményei – örömöt és nosztalgiát fejeznek ki, de bánatot is – mondta Muti. Több zenemű először hangzott fel a bécsi újévi koncerten, köztük Carl Zeller Grubenlichter keringője, Carl Millöcker In Saus und Braus polkája és Karel Komzák Bad'ner Mad'ln keringője.

A 81. bécsi újévi koncertet a világ több mint 90 országába sugározta az osztrák közszolgálati tévé, az ORF, becslések szerint mintegy 50 millió nézőt elérve. A koncert alkalmából bejelentették, hogy 2022-ben ismét Daniel Barenboim vezényli az újévi hangversenyt, 2009 és 2014 után immár harmadik alkalommal.

Borítókép: A Bécsi Filharmonikusok által közreadott képen Riccardo Mutia olasz karmester a Bécsi Filharmonikusok zenekarát vezényli az együttes hagyományos újévi koncertjén a bécsi Musikverein koncerttermében 2021. január 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!