Drágaság

2022.03.19. 09:30

Akár 3,5 milliárd forintot is érhet Antonio Canova Fekvő Magdolna című szobra

A mű csak nemrég bukkant fel újra.

Akár 8 millió fontot (3,5 milliárd forint) is adhatnak Antonio Canova Fekvő Magdolna című szobráért a Christie's júliusi árverésén.

Antonio Canova (1757-1822) itáliai neoklasszikus mester sokáig elveszettnek hitt márványszobra Liverpool grófja, Robert Jenkinson brit miniszterelnök megbízásából készült három éven át. A mű, amely nem sokkal Canova halála előtt, 1822-ben készült el, Mária Magdolnát vallási révületben ábrázolja.

Canova egyik utolsó műve csak nemrégiben bukkant fel újra, miután a huszadik században olyan gyűjtemények része volt, ahol nem ismerték fel, hogy a művész egy jelentős márványszobráról van szó - mondta el Donald Johnston, a Christie's szobrászati osztályának nemzetközi igazgatója csütörtökön a Reutersnek.

"A mű az 1857-es manchesteri Art Treasures című kiállítás egyik fénypontja volt, majd egy úriembernek adták el egy ház tárgyaival együtt. A házban tűz ütött ki. Amikor 1938-ban elárverezték a ház tárgyait, a szobor papírjai már nem voltak meg, annyit írtak csak róla, hogy klasszikus figura" - tette hozzá.

A Fekvő Magdolna, amely jelenleg a Christie's londoni központjában van kiállítva, később New Yorkban és Hongkongban is látható lesz. Az aukciót július 7-én tartják, a becsült ár 5-8 millió font (2 milliárd - 3,5 milliárd forint).

"A nőalak arca nagyon jellemző Canovára, de más jegyek is felismerhetők, ahogy a lábfejet, a kezet megalkotta, az ujjak finom hajlása mind nagyon tipikus" - magyarázta Johnston.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!