összefonódások

2020.10.14. 12:44

Folytatódik a botrány a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben

Az elnökség leváltotta az ideiglenes elnököt, az amerikai Ursula Papandreát és helyére a thaiföldi Intarat Yodbangtoeyt állította.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöksége leváltotta az ideiglenes elnököt, az amerikai Ursula Papandreát és helyére a thaiföldi Intarat Yodbangtoeyt állította – jelentette szerdán az olimpiai sportágak ügyeiben járatos insidethegames.biz.

Papandrea ez év januárjától látta el az IWF ideiglenes vezetőjének tisztét, miután Aján Tamás – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán – lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról.

A portál beszámolója szerint az elnökség online-ülés keretében döntött – az érintett távollétében – Ursula Papandrea leváltásáról és Intarat Yodbangtoey kinevezéséről.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a múlt hét közepén aggodalmának adott hangot az IWF vezetésével kapcsolatosan, és úgy vélte, hogy veszélybe kerülhet a sportág jelenléte a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon.

„Az IWF irányításával kapcsolatban komoly aggodalmaink vannak, ahogyan a nemzetközi szövetség alapszabályának reformját illetően is, mivel itt nincs előrelépés, és gondot okoz a független tanácsadás elfogadásának hiánya is” – fogalmazott Bach, hozzátéve, hogy mindenképpen meg kell erősíteni a sportolók képviseletét az IWF-en belül.

A NOB első emberének szavaira válaszul az elnökség most eltávolította Papandreát, „az amerikait, aki alapvető változásokat próbált elérni” – írta az insidethegames.biz, amely szerint a szavazás azon a rendkívüli testületi ülésen történt, amelyet nyilvánvalóan a román Nicu Vlad hívott össze.

„Nem kaptam hivatalos értesítést, nem hívtam össze és nem vettem részt Nicu ülésén” – idézte az oldal Ursula Papandreát.

Az új ideiglenes elnök, Intarat Yodbangtoey annak a Thaiföldnek a képviselője, amelyet súlyemelőinek tömeges doppingesetei nyomán kitiltottak a 2020-as tokiói olimpiáról. Az IWF-elnökség 19 tagjából hét olyan országot képvisel, amely súlyemelői doppingügyeinek nagy száma miatt vagy egyet sem, vagy csak néhány versenyzőt küldhet a jövő év nyarára halasztott ötkarikás játékokra.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában