Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Kiszáradt a Hernád 15 km-es szakasza

Több mázsa hal pusztulhat el a Hernád 15 km-es szakaszán Bőcstől a Sajó torkolatáig, ha nem pótolják a folyó vizét. Augusztus óta ugyanis alig esett csapadék ezen a vidéken.

A Hernád 15 km-es szakaszán alig van víz a mederben. Tömegesen pusztulnak a halak az oxigénhiány miatt. A horgászok azt mondják, augusztustól folyamatosan apad a folyó. Nem emlékeznek olyan őszre és télre, amikor egy milliméter csapadék sem hullott, mint most.

Mint mondják, ha jön a hideg és befagy a víz, az ott lévő halak is elpusztulnak. Ezért a következő héten ivadékmentési akciót szerveznek, hogy megakadályozzák a halállomány teljes pusztulását.

Nagy László polgármester az időjárást okolja a kialakult helyzetért. A horgászok azonban nemcsak az időjárást tartják felelősnek a folyó kiszáradásáért, hanem a kesznyéteni vízierőművet.

Úgy vélik, ha egy bizonyos mennyiségű vizet visszaeresztenének a Hernád eredeti medrébe, az megmenthetné a halállomány jelentős részét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában