Ország-világ

2007.01.03. 15:19

Nem lehet tudni hányan élnek minimálbérből Magyarországon

Hazánkban jelenleg nincsen hivatalos adat arról, hányan élnek minimálbérből. A munkáltatók ugyanakkor vitatják a bérminimum emelésének teljesíthetőségét. Az Eurostat adatai alapján a munkavállalók 8 százaléka él minimálbérből.

A munkáltatók ugyan nem tartják teljesíthetőnek a bérminimum növelését, ugyanakkor idén január elsejétől a két évvel ezelőtti megállapodásnak megfelelően 62 500 forintos minimálbér 65 500, míg a bérminimum gyakorlati idő felett 75 400 forint lett.

Bár időről időre felmerül, hogy hazánkban mintegy 1 millióan élnek minimálbérből, ezt statisztikai adatokkal sem az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, sem a KSH, sem pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem tudja alátámasztani. Az Eurostat ugyanakkor úgy tudja: Magyarországon a munkavállalók 8 százaléka él minimálbérből, Romániában 12 százaléka míg Franciaországban a munkavállalók 15 százaléka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában