Ország-világ

2007.02.18. 15:19

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év közben. Az év eleji nyitó összegnél mindig magasabb az a szám, amely az év végi záráskor az oszlop végén szerepel – mondta Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere. Ezt azzal kapcsolatban magyarázta a városvezető, hogy míg 2006 végén 79 milliárdos volt Szeged költségvetése, 2007 elején mindössze 51 milliárd forint.

Fekete Klára

Csaknem 30 milliárd forinttal kisebb Szeged 2007-es induló költségvetése, mint 2006 végén, a záráskor: 79 milliárd forinttal szemben csak 50-51 milliárd. A bevételi oldalon 50, a kiadási oldalon 51 milliárddal számol egyelőre a városvezetés, de amint azt Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester elmondta, ez minden évben így van. Sosem szabad összevetni egy év eleji „eredetit" az előző esztendő zárásával. Ennek az az oka, hogy egy januári kezdéskor még nem ismertek teljes egészében a beruházásokra fordítható összegek, nem tudni, mennyi pénzt nyer a város pályázatokon. Például nincs benne a panelrekonstrukció sem, hiszen nincs információ arról, hány társasház adott be sikeres pályázatot. Amennyiben az önkormányzat is értesül az eredményről, 2,3 milliárd forint kerül be a költségvetésbe, a bevételi és a kiadási oldalt egyaránt érintve.

Idén valóban kevesebb „nagy durranással" számolhatnak a szegediek, már ami a látványos fejlesztéseket, beruházásokat illeti. Hiszen ritka az olyan esztendő, mint amilyen a 2006-os volt, amikor egyszerre fejeződött be a hároméves, önmagában 30 milliárd forintos csatornázás, a szennyvíztisztító megépítése – ebből 14 milliárd forintot állítottak be a 2006-os büdzsébe –, a Szent István tér, a főpályaudvar átadása, a kettes kórház átépítése, a repülőtéri beruházás indítása, a logisztikai központ benépesítése, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Idén az elektromos közlekedés fejlesztésére koncentrál a város, amely két évre szóló, 24 milliárd forintos beruházás lesz. Ennek 2007-re szóló összegét még nem tervezhették be az idei költségvetésébe, hiszen előbb meg kell nyerni a forrásokat. A pályázat előkészítésére 260 millió forintos segítséget nyújtott az állam, hogy mire áprilisban vagy májusban hozzá lehet férni az uniós forrásokhoz, azonnal ráugorhassanak a pénzekre. 2009-ig felújítják az 1-es, a 3-as és a 4-es villamosvonalakat, kiépítik a 2-est, valamint a 8-as és a 10-es trolibuszvonalakat, s hozzáfognak a járművek beszerzéséhez is.

Ami idén a folyamatban lévő beruházások közül nagyobbat szólhat, az a Tömörkény gimnázium és a Vedres szakközépiskola rekonstrukciója együtt mintegy 1,2 milliárd forintból, a Reöck-palota képtárrá alakítása és homlokzatának felújítása 437 millióból, az ifjúsági ház újjávarázsolása 500 millióból, Tarján közterületeinek átépítése több mint 1 milliárdból. És elkezdődik a biopolisz pólusprogram előkészítése is, amelynek keretében majd évek alatt épül meg az egészségügyi és innovációs központ, válik a város valódi turistacsalogató főutcájává a Tisza, s kap díszburkolatot többek között a Széchenyi tér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában