Ország-világ

2007.02.19. 15:19

Gyakornoki munka Ausztriában

„ Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértőktől!” akciónk során külföldi álláskereséshez, gyakornoki munkavállaláshoz is segítséget kértek olvasóink. Ezek azonban nem az érdekvédők szakterületei, ezért a regionális munkaügyi központ küldött tájékoztatást lapunknak e témákban.

– A Győr-Moson-Sopron megyei lakosoknak az ausztriai és a németországi munkavállalással kapcsolatban felvilágosítást adnak kollégáink a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Győri Regionális Kirendeltségén, Győrben, a Városház téri épületben. A munkavállaláshoz szükséges pályázati anyagokat szintén itt kell benyújtani, ahol az

Eures-rendszer keretében tájékoztatást adunk a többi uniós országban történő munkavállalási lehetőségekről is – fogalmazta meg tájékoztatásában [namelink name="Rimányiné Somogyi Szilvia"] szolgáltatási főigazgató-helyettes. Az ausztriai gyakornoki munkavállalás kapcsán pedig jó tudni: a magyar és az osztrák kormány között létrejött, a munkavállalók cseréjéről szóló egyezmény szabályozza, hogy minden, az egyezmény feltételeinek megfelelő magyar állampolgár szakmai és nyelvi továbbképzés céljából munkát vállalhasson Ausztriában.

Szakmai, nyelvi továbbképzés miatt

Az egyezmény értelmében gyakornok az a magyar állampolgár, aki szakmai és nyelvi továbbképzése érdekében minimum fél, maximum egy évre a tanult foglalkozásának vagy szakmai jártasságának megfelelő állást tölt be Ausztriában. Kisegítő munka, rövid távú szezonális munka az egyezmény keretében nem engedélyezhető. A kérelmet azok a magyar állampolgárok nyújthatják be, akik már betöltötték 18. életévüket és a benyújtás időpontjában még nem múltak el 35 évesek, büntetlen előéletűek, beszélik a német nyelvet, szakképesítéssel vagy a betöltendő munkakörnek megfelelő legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, és ezt igazolni tudják. Foglalkoztatásra csak foglalkoztatási ígérvény – vagy munkaszerződés – alapján kerülhet sor.

A szükséges

dokumentumok


A megyénkbeli lakosoknak a kérelmet a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Győri Regionális Kirendeltségén (Győr, Városház tér 3.) kell benyújtaniuk, melyhez a következő dokumentumok szükségesek két példányban: német nyelven megírt szakmai önéletrajz; szakképesítést igazoló bizonyítvány német nyelvű hivatalos fordítása vagy ennek hiányában legalább kétéves szakmai gyakorlatot igazoló dokumentum német nyelvű hivatalos fordítása; munkaszerződés vagy előszerződés; egy darab érvényes erkölcsi bizonyítvány; útlevél fényképes oldalának fénymásolata; kérelem űrlap német nyelven kitöltve, amit a személyes megkeresés alkalmával tölt ki a munkavállaló; nyelvvizsga-bizonyítvány németre fordítva, vagy a németnyelv-tudás szintjét igazoló, lepecsételt értékelőlap, melyet a regionális munkaügyi központ győri kirendeltségén egy német nyelvi szintfelmérő meghallgatás alkalmával lehet megszerezni.

Külföldi állásajánlatok honlapokon

A kérelem átfutási ideje a beadástól számítva minimum nyolc hét. Az egyezmény keretében munkavállalási engedély csak egyszer kapható, függetlenül attól, hogy a gyakornok a maximum hónapból mennyi időt dolgozott le. Külföldi (ausztriai) állásajánlatok, információk a www.eures.europa.eu és a www.afsz.hu honlapokon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában