Ország-világ

2007.09.06. 16:19

Meghalt Luciano Pavarotti

Meghalt Luciano Pavarotti világhírű operaénekes, 71 éves volt - jelentette csütörtök reggel az AFP francia hírügynökség az ANSA olasz hírügynökségre hivatkozva.

Luciano Pavarotti otthonában hunyt el csütörtök hajnalban az olaszországi Modena városában. Az operaénekes rákos volt, egy éve megműtötték, majd több kemoterápiás kezelést kapott. Augusztus 25-én engedték haza a kórházból, ahol több mint két hétig feküdt magas lázzal. A művész minden fellépését lemondta a tavalyi műtét után, akkor azt nyilatkozta: attól fél, többet már nem lép színpadra.

Luciano Pavarotti 1935. október 12-én született az olaszországi Modenában. Édesapja pék, édesanyja szivargyári munkás volt. Kisfiúként a helyi templomi kórusában énekelt, majd csatlakozott a modenai városi kórushoz. Operaénekesként 1961-ben debütált a Bohémélet Rodolfo-jaként a Reggio Emiliában. 1965-ben az Egyesült Államokban is fellépett, ahol Joan Sutherlanddel énekelt együtt.Az igazi amerikai áttörés 1972-ben volt karrierjében, amikor Az ezred lányában alakított szerepében kilencszer is kiénekelt magas cét. A következő húsz évben a világ szinte összes operaházában tárt karokkal fogadták, ez idő alatt számos Grammy-díjat nyert. Az 1990-es futball világbajnokságra állt össze először a nevezetes Három Tenor, amelyben Placido Domingóval és José Carraras-szal énekelt együtt. Luciano Pavarotti rendszeresen adott jótékonysági koncertet Pavarotti és barátai címmel, ahol más neves előadókkal lépett fel közösen. A bevételekből AIDS-betegeket és éhező gyerekeket támogatott. A világhírű művész 35 év után elvált feleségétől, majd 2003-ban összeházasodott a titkárnőjével. Első házaságából három, második házasságából egy gyermek született.

Címkék#*cult

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában