Ország-világ

2008.04.11. 12:07

Eredménytelen volt a BKV és a BKSZSZ pénteki tárgyalása

Nem jutott megegyezésre a péntek reggeli egyeztetésen a BKV a szakszervezetekkel. A közlekedési társaság négy témában állítana fel munkabizottságokat, de a szakszervezet ezekben nem kíván egyelőre részt venni, mert szerintük csak a paraméterkönyv visszavonása adhatna alapot a közös munkára.

A szakszervezetek továbbra is tartják magukat a jövő hét péntekre meghirdetett egész napos sztrájkhoz.

Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke a Független Hírügynökségnek a péntek reggeli egyeztetés után elmondta, hogy nem tudtak megállapodni a BKV-val. A BKV menedzsmentje a szakszervezeti követelések négy pontjában munkabizottságok felállítását javasolta. Ezek a létszám-felülvizsgálat, a paraméterkönyv tartalma, a munkakörülmények, valamint a rövid-, közép- és hosszútávú tervek kérdése. A szakszervezetek azonban nem kívánnak részt venni a munkabizottságokban, mert a fő elvárásuk, hogy a BKV vonja vissza a teljesítménycsökkentésekről szóló paraméterkönyvet.

Nemes Gábor elmondta, hogy a szakszervezetek egyelőre tartják magukat az április 18-ára meghirdetett egész napos sztrájkhoz. Pénteken délelőtt egyébként még egyeztetni fognak a BKV-val a munkabeszüntetés kitűzött napjára érvényes még elégséges szolgáltatásokról.

A többi kérdésben kedden reggel folytatódnak az egyeztetések.

Nemes Gábor hozzátette: kiderült hogy 2008-ra a BKV ugyanakkora árkiegészítést kap, mint 2007-ben. A korábban beharangozott 4 és félmilliárdos többlet ugyanis abból adódik, hogy az állami hozzájárulást pénzforgalmi értéken számolták, de a BKV-nak ezután még áfá-t kell fizetnie. Így a nettó állami árkiegészítés ugyanúgy 17 milliárd forint marad, mint 2007-ben.

Címkék#Sztrájk

Ezek is érdekelhetik