Ország-világ

2009.04.19. 21:30

Jogszerűtlen rajtaütésben ölték meg Rózsa-Floreséket

Bolívia - Súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok Santa Cruzban.

Delmagyar.hu

Súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok Santa Cruzban az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, és a két életben maradt gyanúsított, Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic előzetes letartóztatásba helyezésekor, állítja a bolíviai ügyvédi kamara elnöke.

Edwin Rojas szerint az eljárás során a gyanúsítottak alapvető jogai sérültek azzal, hogy a kommandósok nem tartották be az alkotmányos és a büntető törvénykönyvben rögzített garanciákat. Az fmbolivia.com bolíviai hírportál vasárnap pontokba szedve ismertette kifogásait, amelyek egybecsengenek a Santa Cruz-i prefektus már korábban nyilvánosságra hozott ellenvetéseivel.

Első helyen említette, hogy a hatályos jogszabályok szerint a házkutatáshoz bírói végzés kell. Ez a feltétel nem teljesült, amikor a rendőrség behatolt a szállodába, ahol a feltételezett terroristák megszálltak. A hírportálon megjelent cikkben hozzátette, hogy az alkotmányos előírások szerint éjszaka nem lehet berontani egy lakásba.
A házkutatáskor nem voltak jelen az ügyészség képviselői, ahogyan helyi rendőrök sem. Hozzáfűzte, hogy az ügyészség garantálja az alapvető jogok betartását és a vizsgálat jogszerű lefolytatását.

Rojas említést tett arról, hogy a Las Americas szálloda vezetése panasz emelt a biztonsági rendszer (riasztó és biztonsági kamerák) kikapcsolása ellen. Szerinte az ügyészség mellőzése miatt történhetett meg az is, hogy a meggyilkolt állítólagos terroristák holttestei több mint 14 órán át a helyszínen hevertek.

Folytatódnak a szabálytalanságok

Az őrizetbe vett Tóásó Előddel és Mario Tadiccsal szembeni eljárást is kifogásolta. A bolíviai Btk. szerint a fogvatartottakat csak 24 órán át lehet elszigetelni a nyilvánosságtól, és az a határidő már lejárt. "Az őrizetbe vetteknek joga van ahhoz, hogy beszélhessenek a családjukkal és szabadon nyilatkozzanak a sajtónak" - jelentette ki Rojas. Felrótta azt is, hogy a gyanúsítottakat szombaton sem mutatták meg a nyilvánosságnak, amikor előzetes letartóztatásba kerültek [1] La Pazban, a San Pedro-i börtönben.

Az írek is vizsgálódnak
Semmilyen adat nem szerepel az ír bűnügyi nyilvántartásokban Michael Martin Dwyerről, akit Magyarósi Árpád és Eduárdó Rózsa-Flores társaságában lőttek agyon a bolíviai biztonsági erők csütörtök hajnali rajtaütésük során. A vádak szerint a 24 éves ír társaihoz hasonlóan Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolására készült. "A huszonnégy évesek jönnek-mennek a világban, és az a tény, hogy katonai öltözéket viselnek, még nem jelenti szükségszerűen azt, hogy bármiféle katonai tevékenység részesei" - mondta Dick Roche, az európai ügyekért felelős ír miniszter. Az ír külügyminisztérium vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy Dwyer mit keresett Bolíviában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában