Ország-világ

2009.10.11. 12:15

Bujtor: az utolsó interjú

A két hete elhunyt színész- rendező el akarta hagyni az általa vezetett Veszprémi Színházat. Úgy érezte, rövid az élet ahhoz, hogy maradék idejét felesége nélkül töltse.

Delmagyar.hu

Még bele sem kezdhettünk az interjúba, Istvánnak máris csörög a telefonja. Judit súgja: folyton ez megy.

Bujtor István: – Na ez az, amit csinálni könnyebb, mint beszélni róla. Másokkal ellentétben én nem szeretek panaszkodni, hogy milyen elfoglalt menedzser vagyok.

– Gondolom, jó iskola volt, amikor a szocializmusban filmet gründolt.

B. I. : – Most lenne csak annyira nehéz dolgom! Akkor még minden az volt, aminek hívtuk. Tudtuk, hol vannak a határok, és azon belül mekkora a mozgástér. Az egyszer kimondott igen igen volt, és nem kellett még iksz kört megfutni különböző rábólintásokért.

– Erre egyesek biztos azt mondanák, na persze, nincsenek már meg az akkori kapcsolatok...

B. I.: – De ha megvannak is, beléjük bújt a pénz. Van összehasonlítási alapom, mert jól emlékszem, hogy az első sajátnak nevezhető produkciónkba, az Elvarázsolt dollárba miként szállt be a Skála. Megkeresett az akkori vezérigazgató, akit történetesen Demján Sándornak hívtak és valamikor az iskolatársam volt. Nem is kért reklámot a filmben, azt mondta, azért lenne támogató, mert az emberek láthatóan szeretik ezeket a történeteket. Négymillióért írd és mondd annyit kért, hogy a film negatív figurája a rablott pénzt a konkurens Centrum Áruházak nejlonzacskójában hurcolja magával. Na, ettől persze vérszemet kapott a botcsinálta menedzser, azaz én, megkerestem a Centrumvezért is, hogy betennék a filmbe egy céges zacskót, teli százdollárosokkal. A dolog bejött, mert ők is adtak valamennyit a filmhez.

– Azt azért nem hallgathatjuk el, hogy feltűnt a filmben olykor az ön saját vitorlása is, amit történetesen Skálának hívtak.

B. I.: – Az ügy érdekében még arra is hajlandó lettem volna, hogy átkeresztelem Sándornak...

– Eltelt húsz év, és belevágott valami olyasmibe, ami egy csomó rosszízű véleményt kavart ön körül. Tényleg muszáj volt megpályázni a veszprémi direktori széket?

B. I.: –Ó, most már túl vagyok a nehezén, tehát könnyebb beszélni is róla. Pár hónappal ezelőtt épp ezért nem is vállaltam volna ezt az interjút.

– Mivel kellett megküzdenie?

B. I.: – Mindenki óvott, hogy egy viperafészek, eszembe ne jusson belenyúlni. Addig-addig mondogatták, hogy egyre kíváncsibb lettem. Nem szeretem a szót, de igazi kihívás volt. Az volt a szerencsém, hogy Eperjes Karcsi mellettem állt, akivel első dolgunk volt megváltoztatni az előző vezetés műsortervét. Egy év alatt elértük, hogy a havi öt előadás felment húszra és olyan színészek, rendezők jönnek hozzánk vendégségbe, mint Szulák Andrea, Balázs Péter, Valló Péter, Szinetár..
.
– Akkor most minden kerek, mindenki elégedett?

B. I.: – Megduplázódott a jegybevétel. Tavaly év végén olyan jutalmat tudtunk adni, ami a kollégák szerint tizenöt éve nem volt a színházban. Az is tény, hogy sok mindent át kellett csoportosítani.

– Meddig tart a mandátuma?

B. I.: – 2012-ig, de biztos, hogy nem töltöm ki. Szerintem egy év múlva lefalcolok. Sikerült, amit elhatároztam, bebizonyítottam, hogy romokból is fel lehet építeni valamit...

– Azért lefalcolásról talán még korai beszélni...

B. I.: – Amióta ezt csinálom, jó, ha kétszer voltam teniszezni, s ez így nem mehet tovább. Régen hetente háromszor teniszeztem, kétszer volt pókerpartink. Rövid az élet, nem szeretnék ezekből kimaradni. Mint ahogy egyre inkább felértékelődik az otthon, a közös reggelik, vacsorák Judittal...

Tóth Gábor Ákos www.stiluseseletmod.hu

Címkék#interjú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában