Ország-világ

2010.10.20. 19:44

Nehézfémtartalmú bányászati hulladék szennyezi Beregszász környékét

Az aranybányászat után visszamaradt több százezer tonna, nehézfémeket tartalmazó meddőkőzet veszélyezteti a kárpátaljai Nagymuzsaly lakóinak egészségét - adta hírül szerdán a podrobnosti.ua internetes ukrán hírportál.

Delmagyar.hu

A magyarországi vörösiszap-katasztrófa nyomán Ukrajnában is elrendelték a veszélyes hulladékok tárolásának ellenőrzését. Ennek kapcsán készített helyszíni riportot a bezárt nagymuzsalyi aranybányában az Inter országos ukrán televíziós csatorna.

A tudósítás szerint a beregszászi járási település mellett több százezer tonnányi, nehézfémeket tartalmazó meddőkőzet maradt vissza az aranykitermelés nyomán. A káros anyagok veszélyt jelentenek az ott élőkre, mert az esővízzel a talajba mosódnak, és a falu kútjaiba is bekerülnek a nehézfémek.

A műsorban megszólaló Marija Szkobulej, a Kárpátalja megyei környezetvédelmi felügyelet laboratóriumának vezetője elmondta, hogy a meddőkőzetben a kadmium tartalma 1800-szor, a rézé 58-szor, a krómé 7,7-szer haladja meg megengedett határértéket. A kadmiumot már a kutak vizében is kimutatták.

Az egyik nagymuzsalyi lakos a műsorban elmondta, hogy a családja drága palackozott vizet iszik, de főzéshez kútvizet használnak. Abban bíznak - fogalmazott -, hogy a forralás semlegesíti a vízben lévő káros anyagokat.

A riportműsor szerint senkin sem lehet számon kérni a környezetszennyezést, mivel az aranybánya még februárban csődöt jelentett, ráadásul ötmillió hrivnya (kb. 150 millió forint) munkabért még nem fizetett ki a dolgozóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában