Ország-világ

2012.02.17. 17:46

Hó, hó és még több hó: balesetek, járhatatlan utak az országban

A havazás és a hóátfúvások miatt pénteken is több baleset történt az országban, sok helyen járhatatlanná váltak az utak.

20:45 - OKF: nincs elzárt település az országban

A havazás és a hóátfúvások miatt a katasztrófavédőknek félszáz esetben kellett kivonulniuk péntek estig; több baleset történt az országban, sok helyen átmenetileg járhatatlanná váltak az utak, de elzárt település nincs az országban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint a havazás miatt síkossá váló utakra több mint ötven alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, többségében kisebb közúti balesetekhez, koccanásokhoz, árokba csúszott járművek kiszabadításához, illetve hóátfúvások következtében elakadt járművekhez.

A főhadnagy tájékoztatása szerint a hóátfúvások miatt napközben lezárt útszakaszokat a közútkezelők gépei folyamatosan tisztították, elzárt település nincs az országban, a főutak burkolata országszerte vizes, sónedves, Vas és Zala megye területén viszont száraz. Havas a burkolat Gyöngyös és Tiszafüred térségében, valamint Békés megye területén.

Az alsóbbrendű úthálózaton változatlanul téliesek az útviszonyok. Az OKF azt kéri a járművezetőktől, hogy az időjárási körülményeknek megfelelően közlekedjenek, a lakosság pedig folyamatosan figyelje a hatóságok tájékoztatóit, baj esetén pedig hívják a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.

Korábban:

A havazás és a hóátfúvások miatt pénteken is több baleset történt az országban, sok helyen járhatatlanná váltak az utak.

Pénteken kora reggel kezdődött havazás az ország nyugati és középső részén, így a fővárosban is. A hóesés mellett az ország több megyéjében hófúvások is kialakultak, emiatt az alsóbbrendű utak nehezen voltak járhatók, illetve több fő- és mellékút teljesen járhatatlanná vált.

A délelőtti intenzív havazás miatt több órára le kellett zárni a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér 1-es futópályáját, ezért a Brussels Airlines brüsszeli, a Lufthansa frankfurti és düsseldorfi, valamint a WizzAir milánói járata Budapest helyett Bécsben, a CSA pozsonyi járata pedig Pozsonyban szállt le.

A havas, csúszós utak miatt a közutakon több, sérülésekkel is járó baleset történt. Árokba csúszott, elakadt járművek kiszabadítása miatt is több tucatnyi alkalommal kellett kivonulniuk a katasztrófavédőknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek délután a Dunántúlon szakadozhat fel a felhőzet, többfelé várható csapadék: keleten havazás, másutt havas eső, eső valószínű. Az északnyugati szél a Dunántúlon és a főváros térségében időnként megerősödik.

Csonka Tamás meteorológus az MTI-nek elmondta, hogy pénteken megérkezik nyugat felől a felmelegedés; a napokban egyes helyeken akár plusz 6-8 fok is lehet, a keleti területeken azonban fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Az enyhülés vasárnap éri el a csúcspontot, amikor az ország egyes pontjain akár a plusz 10 fokot is elérheti a hőmérséklet. A hosszú távú előrejelzések szerint változékony, de télies idő lesz februárban is - fűzte hozzá a meteorológus.

Címkék#hóágyú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában