Ország-világ

2012.04.30. 15:57

Izrael falat épít a libanoni határ mentén

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megkezdte egy több mint egy kilométer hosszú falnak az építését a libanoni határ mentén, Metula izraeli település közelében.

A fallal a konfrontációk elkerülése a cél - közölte hétfőn egy katonai szóvivő, de mással nem indokolta az intézkedést. Hozzátette, hogy a falat a libanoni hadsereggel és a dél-libanoni ENSZ-békefenntartó erővel (UNIFIL) együttműködve húzzák fel.

A közszolgálati rádió azonban beszámolt arról: a több méter magas fallal akarják megakadályozni, hogy Libanonból tűz alá vegyék Metula település új negyedének házait, amelyek könnyű célpontnak számítanak. Az izraeli településsel szemben a határ túloldalán, egy kilométeres távolságban Kfar-Kila falu van. A fal felépítése néhány hétig fog tartani.

Izrael és a Szíria által támogatott Hezbollah síita mozgalom, amelynek nagy befolyása van Libanonban, 2006-ban mintegy egy hónapig tartó háborút vívott egymással. Izrael és Libanon között nincs békeszerződés, de hadseregeik vezetői rendszeresen találkoznak az UNIFIL égisze alatt, és megvitatják, hogyan tudják megakadályozni a határ menti fegyveres incidenseket.

Címkék#Izrael

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában