Ország-világ

2012.12.19. 18:25

Most is elmarad a világvége?

A világvégéről számos írás kering az interneten, spekulációk és összeesküvés-elméletek terjednek a maja jóslat miatt. Az amerikai kormányzat is foglalkozik a témával: blogjukban a napokban jelentettek meg több bejegyzést arról, hogy a Föld december 21-ére előrejelzett elpusztulása csak pletyka, és hangsúlyozzák azt is, hogy a világ nem ér véget sem december 21-én, sem 2012-ben. Szatmáry Károly csillagásszal beszélgettünk a témáról.

Farkas Judit-Kancsár Tímea

A NASA is arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg semmiféle fenyegetettség nem ismert, nincs olyan kisbolygó vagy meteor, ami a Föld felé tartana.

Most is elmarad a világvége? MIndez csak fikció, ne izguljanak! (galéria)

Sokan öngyilkosok lettek

A Halley-üstökös keringési periódusa 76 év, utoljára 1986-ban járt a Nap közelében. Közel került a Földhöz, sőt bolygónk át is ment az üstökös nagyon ritka, gázokból alakult csóváján. Akkoriban a tudósok már tudták, hogy cián molekulák is vannak benne. Az emberek tömeges mérgezésről pletykáltak, világvégét jósoltak, persze nem történt semmi ilyesmi, viszont sokan öngyilkosok lettek, eldorbézolták mindenüket. Olyanok is voltak, akik kihasználták a pánik okozta emberi butaságot, és üstökös elleni pirulákat kezdtek árusítani.

– A NASA speciális honlapján bárki nyomon követheti, hogy melyik kisbolygó mikor és milyen távolságban repül a Földhöz közel. A csillagászoknak nincs tudomásuk arról, hogy a közeljövőben bármiféle égitest ütközne a Földdel. Többek között az is feladatunk, hogy nyomon kövessük a Földre veszélyes kisbolygóknak a Naprendszerbeli pályáját, a csillagokhoz viszonyított elmozdulásukból ez kiszámítható – magyarázta [namelink name="Szatmáry Károly"] csillagász. A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének docense hozzáfűzte: – A Földet valóban veszélyeztethetik a jövőben kozmikus hatások. Ezek közül a legjelentősebbek azok a becsapódások, amikor kisbolygó vagy üstökösmag csapódik a Földbe. Erre számos példát látunk, hiszen az utóbbi 200-300 millió évben ez többször meg is történt, és egy nagyobb becsapódásnál kihalt a földi fajok fele, háromnegyede. Ezek a becsapódások napjainkban is tartanak, de kisebb, öklömnyi méretű testek formájában. Másik veszélyforrás lehet, ha a Nap szomszédságában van olyan csillag, amely szupernovaként felrobban, és ennek következtében rettenetesen erős gamma és röntgensugárzás érné a Földet. Erre is volt már példa körülbelül 240 millió évvel ezelőtt, de jelenleg nincsen olyan csillag ötven fényéven belüli távolságban, amely veszélyt jelentene. Szintén veszélyforrás lehetne egy nagyméretű napkitörés, de a Nap jelenleg nyugodt, tehát ilyen esemény sem várható.

Eltérítik a veszélyes kisbolygót

Nem lehet előre megmondani, hogy a jövőben mikor jelent majd veszélyt a Földre egy kisbolygó, mindenesetre léteznek tervek a védekezésre. Két nagy csoportra lehet osztani a módszereket. Az egyik az úgynevezett darabolós technika: felrobbantanák a közeledő kisbolygót, amely így kisebb darabokra hullana, és elégne a Föld légkörében. Nehezen kivitelezhető, hiszen ha a kisbolygó nagyon tömör, nem lehet szétrobbantani, ha pedig laza, hógolyó jellegű, a robbanások rövid úton elnyelődnek benne. Perceken múlik, hogy ütközünk-e vagy sem egy kisbolygóval, ezt használja ki az eltérítés módszere. Ez viszont azért nehéz, mert ahhoz, hogy el lehessen téríteni, jóval hamarabb tudomást kellene szerezni a létezéséről. Rakéta-hajtóműhöz hasonló szerkezetet rögzítenének hozzá, vagy nagy tükrökkel napfényt fókuszálnának a felszínére. Ha jeges a felszíne, heves gázképződés indulna meg, amely szintén hajtóműként működne. Vagy kihasználnák egy elé kerülő nagyobb űrhajó gravitációs vonzását – segítségével egy picit megváltoztatnák a pályáját.

A szakember arra is rávilágított, hogy a Nibiru nevű feltételezett jelentős méretű égitest, amely állítólag a Naprendszerben kering és időnként közel kerül a Naphoz meg a Földhöz, és pusztulást okozhat, nem létezik. Ha valóban a Naprendszerben keringene, már réges-régen felfedezték volna. Az emberek bolygók együttállásáról is beszélnek – hát most ilyen sem lesz. Néhány évtizeddel ezelőtt a Nap egyik oldalán valóban egy vonalba kerültek bolygók, akkor is világvégét jósoltak, nem jött be. Átmegyünk fotonövön, meg galaktikus „nullsíkon" – ezt is mondogatják. De Szatmáry Károly hangsúlyozta: – Nem ismernek fotonövet, és nincs olyan, hogy galaktikus „nullsík", és kvantumugrás is csak a kvantummechanikában létezik. Egyesek azt állítják, hogy földrengések lesznek, meg nagy tüzek, három napos sötétség, nagy ár-apály ingadozás miatt szökőár alakul – teljesen légből kapott információk ezek. Nem tudok semmiféle kozmikus veszélyforrásról, mindössze téli napforduló lesz december 21-én.

[namelink name="Mika János"] éghajlatkutatót arról kérdeztük, hogy létezik–e olyan meteorológiai jelenség, amelynek a kialakulása (vagy éppen a megszűnése) világméretű természeti katasztrófához vezethetne.

– Szerencsére nincs ilyen gyors lefolyású és nagy kiterjedésű jelenség – kaptuk a választ. – Ha térben és időben követjük a meteorológia jelenségeket, az egészen kicsi viharoktól a tornádókon át az aszályokig, megfigyelhetjük, hogy ezek már kontinensnyi méretű kiterjedést sem produkálnak, egyedül talán az aszály esetében lehet ezt elképzelni. Nem lehetséges, hogy órák, napok alatt kitörjön az egész Földet érintő, globális katasztrófa. Persze ismerünk olyan éghajlati jelenségeket, amelyek hosszabb távon az egész Földre kiterjedően veszélyt jelenthetnek. Ilyen a tengerszint emelkedése, de rövid távon ez is csak a part menti területeken jelent gondot – tudjuk meg a szakembertől, akit a Holnapután című hollywoodi katasztrófafilmben (2004) felvezetett, mindent elpusztító jégkorszak racionalitásáról is faggatunk. Mika János megnyugtatott, hogy mindez csak a mozivásznon lehetséges. Egyhamar nem várható, hogy a nagymértékű globális felmelegedésnek köszönhetően az Északi-sark jégtakarója úgy megolvadjon, és olyan mértékben híguljon az Atlanti-óceán vize, hogy emiatt leálljon a létfontosságú óceáni áramlás, amely normál esetben meleg vizet szállít az egyenlítői övezet mélyéről az északi féltekére a Golf-áramlás segítségével.

Most is elmarad a világvége? Nicolas Poussin: Winter (The Flood) című festménye (galéria)


* * *

Hogyan számoltak a maják?

A maja civilizáció egy Közép-Amerikában élt indián civilizáció volt, amely főleg fejlett írásmódjáról, művészetéről, építészetéről, a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres. A legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt, és egy maja naptár alapján terjedt el az újabb világvége időpontja: a korong alakú leletek alapján idén december 21-én, magyar idő szerint délben, azaz 13.0.0.0.0.-kor állítólag vége a világnak. A maják három naptárat használtak. A Nagy Körben, az elsődleges naptárban a történelmi események időpontjait rögzítették. A Haab nevűt a hétköznapokban használták, a Tzolkint vallási célokra. A harmadik ciklust, a Nagy Kört a húszas számrendszerhez igazították. A húsznapos hónap neve vinál, az év neve tun (18 vinál). Húsz tun egy katun volt, húsz katun (400 év) pedig egy baktun: 13 baktun után újra indul a naptár. Egy amerikai antropológus, Michael D. Coe The Maya című könyve a tévhit alapja, miszerint 13.0.0.0.0 a világvége. Azt írta: utalnak rá, hogy apokalipszis söpri el a romlott embereket, amikor a Nagy Kör befejeződik. A maják szent könyve, a Popol Vuh szerint azonban már háromszor értek el a Nagy Kör végére, most a negyedik világban élünk, amelynek hamarosan újra vége, de a vég új kezdet is.

* * *

Szeretünk félni?

A 2012-es decemberi világvége-jóslatok nem számítanak kókülönlegesnek, számos apokalipszist előrevetítő jóslat terjedt el időszámításunk óta – ezekből válogatunk, a teljesség igénye nélkül. Az eredeti jóslat szerint az utolsó apostol halálával ért volna véget a világ: János 44-ben halt meg. A 666. évre nem jósolt senki világvégét: jósoltak viszont 2006. 06. 06-ra. Krisztus halálának 1000. évfordulójára, 1033-ra örökké tartó napfogyatkozást jósoltak. Június 29-én az európai emberek halálra rémültek: teljes napfogyatkozást éltek át. Luther Márton 1600-ra becsülte a világvégét. Mary Bateman jövendőmondó különleges csirkéjére hivatkozva 1809-et jelölte meg Krisztus eljövetelének. A csirke rövid üzenetekkel ellátott tojásokat tojt: a jósnőt később rajtakapták, amikor a kloákájába egy írott tojást próbált feltuszkolni. A Jehova Tanúi világvégét vártak 1874-ben, 1914-ben és 1975-ben. Jim Jones, a Peoples Temple egyház vezetője 1967-re álmodta meg a világvégét hozó nukleáris háborút. Harold Camping hirdette, hogy az Elragadtatás napja 2011. május 21-én lesz.

Most is elmarad a világvége? A 2012 című katasztrófafilmben a legmagasabb hegységeket is víz önti el. (galéria)


– Az emberek valamilyen oknál fogva nagyon szeretnek félni: ez nem a kóros félelmet jelenti, hanem azt, hogy „szeretnek" tartani bizonyos dolgoktól – magyarázta [namelink name="Fodor Sándor"] klinikai szakpszichológus kérdésünkre: miért van szükségünk újra és újra hasonló jóslatokra? Ez a félelem irányulhat a hedonisztikus életszemléletre is, annak az életszemléletnek akar véget vetni a világvége, amellyel felhalmoznak anyagi javakat, amely eluralja a társadalmat. Nevezhetjük ezt akár titkos bűntudatnak is, az Isten parancsolatai ellen való vétek: a Föld kizsákmányolása miatt. A mostani világvége-várás mellesleg nem a fizikai megsemmisülésről szól, hanem arról, hogy teljesen más transzcendentális síkra kerülünk, ott visszük az életünket tovább.

* * *

Világvége-láz

Az Egyesült Államokban a fejlett technológiájú földalatti túlélővermekből korábban havonta, most naponta adnak el egyet. Franciaországban a hegyi túrázók száma szökött fel a Pireneusokban, Bugarach falunál. Az ufóhívők úgy tartják, hogy a közeli hegy csúcsa földönkívüliek garázsa, és néhány földit magukkal visznek a kataklizmából. Oroszországban kelendő a kerozin, a konzerv, van, ahol hiánycikk az ételízesítő, a fáklya és a termosz. Megszólalt az orosz miniszterelnök, [namelink name="Dmitrij Medvegyev"] is, aki nem hisz az idei világvégében. Kínában nincs hagyománya a világvége-jóslatoknak, a 2012 című amerikai katasztrófafilmnek köszönheti a gyertyaárusok a forgalom felszökését. Na meg a netes pletykának, miszerint három napig sötétség borul a világra. Egy Jang Cung-fu nevű ember építtette meg Noé bárkájának kínai változatát, egy hattonnás rozsdamentes acél golyót, amely állítólag védettséget nyújt víz, külső behatások és meleg ellen: egy háromfős családnak nyújt menedéket. Mások a „határidő" előtt sietnek egybe kelni, több város anyakönyvi hivatalában beteltek a házassági regisztrációs ívek. Mexikóban, az ősi maja civilizáció földjén nem tartanak a világvégétől: több száz maja témájú eseményt szerveznek.

* * *

Túlélési tanácsok

Nagy-Britanniában a hatóságok tanácsokat adnak a lakosságnak. Aki tart a világvégétől, az szereljen tűzjelzőt a lakásába, figyelje az időjárás-előrejelzést és vészhelyzet esetén a helyi rádiók utasításait. Még 21-e előtt érdemes feltankolni és ellenőrizni az autót, hogy szükség esetén el tudjanak menekülni vele. Az apokalipszishívők jól teszik, ha 20-án este bekészíthetnek egy túlélő csomagot a kocsiba: kötszert, takarót, gyógyszereket, ivóvizet, tartós élelmiszereket. A cserkészek sem maradnak ki a krízistanácsadásból: a brit cserkész szövetség igazgatóhelyettese, [namelink name="Simon Carter"] is összeállított egy listát arról, hogyan lehet túlélni az apokalipszist. Kell egy csapat: aki együttműködik a többiekkel, nagyobb eséllyel éli túl a katasztrófát. Fel kell frissíteni az ismereteket, hogy hogyan kell tüzet gyújtani, hogyan kell szabadban főzni, hogyan kell menedéket találni vagy építeni. Kell két terv, egy rövid- és egy hosszú távú. A rövid távú tervben szerepelnie kell annak, hogy hogyan lehet majd élelmet, vizet szerezni, menedéket találni, építeni. Hosszú távon azt kell átgondolni, mit fognak csinálni a túlélők évek múlva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában