Ország-világ

2015.05.31. 16:41

Hat másodpercenként öl a koporsószeg - ma van a cigimentes világnap

Évente 6 millió ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben, ami azt jelenti, hogy hat másodpercenként öl a cigaretta - közölte a WHO, az Egészségügyi Világszervezet a Dohányzásmentes Világnap alkalmából.

Munkatársunktól

Bagaretta, bagó, bláz, cigi, koporsószeg, spangli, staub, tüdőropi - csak néhány a cigaretta "becenevei" közül. És bár 2012-höz képest két százalékponttal, 28-ról 26 százalékra csökkent a dohányosok aránya az Európai Unióban, még mindig nagyon sokan halnak meg miatta.

Az Eurobarometer nevű brüsszeli testület szerint a legnagyobb arányban a 15-24 éves korosztály körében csökkent a dohányzók hányada, 29 százalékról 25 százalékra. Igaz,  összeurópai adatról van szó, a WHO felmérése alapján Magyarországon a fiatalok 27 százaléka alkalmi és rendszeres dohányos. Ezzel egyébként a másik három Visegrádi országot - Lengyelországot, Szlovákiát és Csehországot is figyelembe véve hazánkban él a második legtöbb a dohányzó fiatal. Lengyelországban a fiatalok 19, Szlovákiában 23,5, Csehországban 31 százaléka dohányzik.

Van tehát teendő bőven. Még akkor is, ha például a 17 évesek körében 2012-ről 2013-ra - a férfiak esetében 32,3 százalékról 22,8-ra, a nőknél 23,6 százalékról 14,6 százalékra csökkent a rendszeresen dohányzók aránya.

Balra egy egészséges, jobbra egy dohányos tüdő látható.

 

A fiatalok közül a legtöbben az Európai Unió déli országaiban dohányoznak. Míg Svédországban és Finnországban az ott élők 11, illetve 19 százaléka cigarettázik, a görögök 38 százaléka, a bolgároknak 35 százaléka dohányos.

A megkérdezett dohányosok túlnyomó többsége, 59 százaléka bevallottan próbált már leszokni, 19 százalék az elmúlt egy évben is tett erre kísérletet. A leszokni vágyók mintegy kétharmada segítség nélkül próbálta abbahagyni a dohányzást, de csak minden ötödik embernek sikerült végleg felhagynia a dohányzással. Az átlagos európai dohányos 17,6 éves, amikor először rágyújt, és a döntő többség, a megkérdezettek 83 százaléka dobozos cigarettára gyújt rá először.

A WHO előrejelzése szerint 2030-ra 6-ról 8 millióra nőhet a dohányzás okozta halálesetek száma, az érintettek 80 százalékban a szegényebb országok lakosai lesznek.

Az Eurobarometer felmérése ugyanakkor azt mutatja, hogy a megkérdezettek támogatják a dohányzással összefüggő szigorú jogszabályokat. 70 százalék mondta azt, hogy a dohánytermékek nyomonkövethetőségét akkor is biztosítani kell a csempészet visszaszorítása érdekében, ha ettől a drágábbak lesznek a cigaretták. A legtöbb megkérdezett a kátrányt és a nikotint tartja a legkárosabbnak a dohányzásban, de sokan az adalékanyagokat is veszélyforrásként jelölték meg.

Nem lehet elégszer ismételni a dohányzás káros hatásait. Ezek között találjuk a tüdő- és szájüregi rák, a stroke és az infarktus kialakulásának veszélyeit. De a dohányzás tüdőtágulást és asztmát, férfiaknál impotenciát, nőknél vetélést és méhen kívüli terhességet is okozhat.

 

 

Ha szeretne leszokni a dohányzásról, és segítségre van szüksége, látogasson el a leteszemacigit.hu-ra, vagy kérje orvosa segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában