Ország-világ

2015.08.18. 15:28

Daganatkereső kutyákat tesztelnek

Több elmélet is foglalkozott korábban azzal, hogy a kutyák képesek lehetnek szag alapján megérezni a daganatos elváltozásokat az emberben, de csak az utóbbi időben születtek olyan tanulmányok, amelyek szilárd bizonyítékokkal szolgálnak ezen téren.

Munkatársunktól

A bizonyítékok olyan hatásosak voltak, hogy a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat engedélyezte a kísérleteket a rákkereső kutyákkal, annak érdekében, hogy tesztelhessék például a prosztatarák kiszagolását. A kezdeti vizsgálatok azt mutatják, hogy a kiképzett ebek 93 százalékos pontossággal érzik meg a daganatos elváltozásokat.

- Az elmúlt években több eset is szólt arról, hogy a kutyák képesek szag alapján felismerni a daganatot. Feltételezzük, hogy a tumor illékony molekulák megjelenésével jár, amelyek felszabadulnak a vizeletben, így a mintákat könnyű összegyűjteni a vizsgálathoz - magyarázta Iqbal Anjum, a vizsgálatokat végző Milton Keynes Egyetemi Kórház urológus tanácsadója.

 

Vajon mit szagolhatnak még ki a kutyák?

 

A prosztatarák jelenleg használatos tesztje egy prosztata-specifikus antigént kutató eljárás, amely vérvizsgálat során egy, a prosztatából kiválasztódó molekulát keres. A prosztatarákos betegeknél ugyanis gyakran megemelkedik ezen molekula szintje.

Miközben a becslések szerint minden nyolcadik emberben kialakulhat a betegség, a prosztata-specifikus antigént kereső vérvizsgálat az esetek 20 százalékában nem tárja fel a daganatos elváltozást, illetve sok fals pozitív eredményt is mutat. Emiatt előfordul, hogy többeken feleslegesen hajtanak végre invazív mintavételeket.

A kutatók az remélik, hogy a kutyák a szűrési folyamat második szintjén segíthetnek. Az első szint továbbra is a prosztata-specifikus antigént kereső teszt maradna, de a kutyák segítségével növelhetik a diagnózis pontosságát és csökkenthetik a fölösleges mintavételeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában