Ország-világ

2015.08.10. 21:10

Gokarttábor: nem csak a fiúk imádják a száguldást

A gyerekeknek hatalmas élmény beülni egy gokartba, hát még száguldozni azzal. Amellett, hogy rendkívüli koncentrációra és fegyelemre készteti őket, minden izmuk megfeszül a gép kezelése közben. A 16 éves Csíkos Ádám száguldás nélkül már el sem tudná képzelni az életét.

Kancsár Tímea

 Saját gokart vásárlása


Egyheti gokarttábor 25–35 ezer forintba kerül. Ha valaki csak beesik az utcáról, egy nyolcperces futam 2000–2500 forint. Három-négyszázezer forinttól lehet használt gokartot vásárolni, újonnan akár 3 millió forintba is kerülhet. A bérgokartversenyeken nagyjából 10 ezer forint a nevezési díj, de ha valaki egy ismert gokartcsapathoz szeretne csatlakozni, a tehetségen és a tapasztalaton túl szükség lesz arra is, hogy a szülő több millió forintot befizessen.

 

– Élvezem, nagyon. A száguldást, azt, hogy koncentrálnom kell. A falak közel vannak, folyamatosan elhelyezem magam térben, hogy megfelelő ívben vegyem be a kanyarokat, és kezelem a gokartot. Figyelem, hogy a társak mikor vétenek, hogy kihasználjam, és előzzek. Egy verseny akár húszkörös is lehet, 120 kilométer per órával hajtok, előfordul, hogy a végére másfél-két kilót is fogyok – mesél a gokartozásról [namelink name="Csíkos Ádám"]. A 16 éves vásárhelyi fiú az országos bérgokartbajnokságon szerzett már hetedik helyezést, a mezőhegyesi amatőr versenyen pedig ötödik lett.

 

A test minden izma megfeszül

– Száguldozás közben erősen kell tartani a kormányt, és a pedálok sem vajpuhák. Amellett, hogy fejben nagyon kell dolgozni, a testem minden izma megfeszül – árulja el Ádám, hogy fizikálisan mit jelent a gokartban ülni. Hatéves kora óta rajong az autóversenyekért, az összes Hungaroring-futamot látta a televízióban – [namelink name="Fernando Alonso"] a kedvence –, és a létező összes túraautó-bajnokságra kilátogatott, majd nyolcévesen elkezdett kijárni a gokartedzésekre is.

Ádám a gokarttáborban, két társával, Attilával és Mátyással bemutatták nekünk tudásukat, illetve Ádám édesapja kihozta a fiú gokartját, amivel a versenyeken indulni szokott. Kérdeztük, nem félti-e a fiát, hiszen ez az autó nem játékszer, inkább „fegyver": 180 kilométer per órára is fel lehet gyorsulni vele.

 

 

Száguldásra készen, elől Attila, középen Csíkos Ádám, mögötte Mátyás. Fotó: Karnok Csaba

Száguldásra készen, elől Attila, középen Csíkos Ádám, mögötte Mátyás. Fotó: Karnok Csaba

 

Családdal töltött szabadidő

– Boldog vagyok, hogy ezt a sportot választotta. Azt gondolom, hogy kevésbé veszélyes, mint mondjuk a lovaglás. Finomodnak a reflexei, a koordinációs képessége, rendkívül nagy önfegyelemre okít. Pontosságot tanulnak, és csak azután következik a gyorsaság. Kiválóan megtanulja megoldani a problémás helyzeteket. Nem beszélve arról, hogy amikor indul egy-egy versenyen, az egész családunk elkíséri, együtt vagyunk. Többet ér, mint a vasárnapi zárva tartás – érvel [namelink name="Csíkos István"]. Ádám édesapja autószerelő, nemcsak rajong az autókért, ért is hozzájuk.

 

Fárasztó edzés

– Az a lényeg, hogy a gyereket érdekelje a sport, ne a szülő válasszon. És amikor a kicsi szeretné, engedjék beülni a gokartba, akár már háromévesen. Minden korosztály számára van megfelelő, ideális kialakítású gokart. Az a jó ebben a sportban, hogy minden hatását testközelből tapasztalja meg a gyerek: hogyan kell kormányoznia, hogy szépen vegye be a kanyarok ívét, érezze a centrifugális erőt, a féktávolságokat. Olyan reflexei lesznek, ami később, felnőttkorban, miután a legtöbben megtanulunk vezetni, csak nagyon nehezen és hosszú idő után alakulnának ki. A gyerek mentális fejlődésen megy keresztül. Ráérez, mit bír, hogy ne vállalja túl magát. Ösztönösen fegyelmet tanul, de emiatt nem is kell rájuk parancsolni, hiszen mivel érdekli őket a gép, leköti minden egyes idegszálukat.

A szülők arról számolnak be, hogy néhány óra gokartozás után a gyerekek úgy elfáradnak, hogy már csak pihenni lesz kedvük a hűvös szobában – avat be [namelink name="Jéga Szabó Gábor"], a 6–14 éves kis versenyzők Gabi bája. A szegedi gokarttábor megálmodója befejezésül elmondja: nemcsak a fiúk, a lányok is imádják a száguldást. Sokszor eredményesebbek is, mert képesek előre gondolkodni, tervezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában