Ország-világ

2015.09.04. 17:51

Ismét szedi áldozatait a járványos gyermekbénulás

Egy ötéves és egy tíz hónapos ukrán gyermek vált mozgásképtelenné a legutóbbi, európai gyermekbénulás-járvány óta. A szakértők szerint az új esetek a megelőzés hiányosságaira utalnak, igaz, nem ilyen egyszerű az ügy.

Munkatársunktól

Mindkét gyermeket Ukrajnában találták, ahol különösen magas a gyermekbénulás kockázata, mivel korlátozottan kapható az ellene kifejlesztett vakcina.

- A gyermekek csaknem felét nem tudják ellátni a megfelelő vakcinával, ők mind veszélyeztetettek, ezért nagyon fontos, hogy gyorsan sikerüljön megfékezni a betegséget az országban - mondta Oilver Rosenbauer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa, aki a gyermekbénulás, azaz a polio globális felszámolása érdekében alakult kezdeményezés ügyvivője.

Sajnos a gyermekbénulásra nincs gyógyszer, a járvány megfékezésének egyetlen módja a védőoltás. A Dél-Nyugat Ukrajnában, Zakarpatskaya régióban most talált két új eset azonban azt mutatja, hogy a megelőzés nem megfelelően történik. A másik lehetőség, hogy egy átalakult polio vírus fertőzte meg a gyerekeket.

Az egyik típusú oltóanyag egy szájon át adott polio vakcina, amely legyengített formában tartalmazza a polio vírust. Hat-nyolc héttel a beadása után a vírus kiválasztódik, de annyira legyengített, hogy képtelen fertőzni. Azonban rendkívül ritka esetben a vírus mutálódik, és egy már fertőzőképes, vakcina-eredetű polio vírus jön létre. Elképzelhető, hogy egy ilyen vírus fertőzött most Ukrajnában.

 

 

Oilver Rosenbauer az IFLScience magazinnak azt mondta: hogy minden gyors lefolyású járványra országonként kell reagálni, de a lényeg ugyanaz: sürgősen, minél több oltatlan gyermeket kell beoltani.

A gyermekbénulás vírusa könnyen terjed akár nagy távolságokra is, amely komoly aggodalomra adhat okot. Szerencsére az Ukrajnával szomszédos országokban - például Lengyelországban és Magyarországon - viszonylag magas a beoltott gyermekek száma, ami megakadályozhatja az esetleges járvány továbbterjedését.

Az utolsó európai gyermekbénulás-járvány Oroszországban volt 2010-ben, amikor a vírus Közép-Ázsiából, Tadzsikisztánból került orosz területre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában