Ország-világ

2016.03.18. 17:40

Egy métert nőtt Nagy-Britannia legmagasabb hegye

Nagy-Britannia legmagasabb hegye, a Skót-felföldön emelkedő Ben Nevis hivatalosan is magasabb lett egy méterrel a korábban mért 1344 méteres adathoz képest.

Az Ordnance Survey elnevezésű, brit állami tulajdonban lévő térképészeti szervezet szerint a hegy fizikailag nem nőtt a legutóbbi, 1949-es felmérés óta, egyszerűen a rendelkezésre álló technológia fejlődött, a csúcson elhelyezett GPS helymeghatározó műszer és a műholdas adatok segítségével sokkal pontosabb eredményt lehetett elérni. 


A valós eltérés a korábbi és a mostani adat között alig néhány centiméter, azonban a pontos új magasság - 1344,527 méter - felfelé kerekítve hivatalosan 1345 méter. 


1949-ben a szakembereknek három hétbe telt, míg kiszámolták a hegy magasságát. Az Ordnance Survey szakértője, Mark Greaves pénteken úgy nyilatkozott, csodálatos, hogy milyen pontos eredményt kaptak a Ben Nevis akkori felmérői. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában