Máig sem rehabilitálták őket

2019.11.17. 14:03

A szovjet lágerekbe hurcolt kárpátaljai magyarokra emlékeztek a 75. évfordulón

Gyászünnepséggel és félezer fős emlékmenettel emlékeztek meg szombaton Kárpátalján arról, hogy 75 évvel ezelőtt deportálták a sztálini lágerekbe a vidék magyar férfilakosságát a megszálló szovjet hatóságok.

Beregszentmiklós, 2019. november 16. A sztálini lágerekbe 75 évvel ezelõtt málenkij robotra elhurcolt magyar és német férfiak emlékére rendezett Szolyvai emlékmenet résztvevõi a kárpátaljai Beregszentmiklós határában 2019. november 16-án. A megemlékezõk a munkácsi Rákóczi-kastélytól a Szolyvai-emlékparkhoz vonultak. MTI/Nemes János

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Szolyván, az egykori gyűjtőtábor helyén anyaországi támogatással létesített emlékparkban tartott központi megemlékezésen Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta:

a sztálinizmus kárpátaljai magyar áldozatainak emlékparkja a Kárpát-medencei magyarság egyik központi zarándok- és rendkívül fontos emlékhelyévé vált.

„Nagy tisztelettel hajtunk fejet az ártatlanul elhurcolt nemzettársak emléke előtt, és emlékezünk a szörnyű emberi sorstragédiákra” – tette hozzá.

Az emlékmenet résztvevői az egykori gyűjtőtábor helyén létesített emlékparkban november 16-án
Fotó: Nemes János / MTI

Kárpátalja nemzetiségi és kulturális sokszínűségére utalva a politikus emlékeztetett arra, hogy ez jelenti a térség egyik legfontosabb értékét és gazdagságát, és

jóllehet a határok és államok az elmúlt évszázad során ötször változtak, az emberek maradtak.

„Minden hatalmas megpróbáltatás és veszteségek ellenére vagyunk, létezünk, gyarapodunk és folytatjuk az 1100 éve tartó nemzetépítést” – mondta. Hozzáfűzte, ma Magyarországnak, a magyar kormánynak egyik nemzetpolitikai alapelve, hogy

minden magyar számít: azok, akik a múltban éltek, a jelenben élők és az eljövendő generációk is.

A kárpátaljai magyarság jelenlegi jogfosztott helyzetéről szólva Kalmár Ferenc aláhúzta, el kell fogadni, hogy minden nemzetnek van létjogosultsága, az ukrán nép is sokat szenvedett történelme során. Reményének adott hangot, hogy az ukrán állam visszatér a kisebbségek oktatási és nyelvhasználati jogainak szavatolásához.

Márványtábla az áldozatok neveivel a szolyvai emlékparkban november 16-án
Fotó: Nemes János / MTI

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke arra emlékeztetett, hogy a mostani a kerek évfordulók éve a kárpátaljai magyarság számára, hiszen száz évvel ezelőtt csatolták Kárpátalját Csehszlovákiához, 75 évvel ezelőtt szállták meg a vidéket a szovjet csapatok és hurcoltak lágerekbe mintegy 30 ezer kárpátaljai magyar férfit, németeket, és 30 éve alakult meg a KMKSZ.

Az elhurcoltak emlékének megörökítése sikerült, mert Kárpátalja 122 településén van emlékműve a sztálini terror áldozatainak, létrejött a szolyvai emlékpark, amelynek 100 emléktáblájára 12 ezer áldozat neve van felvésve – közölte.

Az emlékmenet résztvevői a Schönborn-kastélynál, a kárpátaljai Beregvár határában november 16-án
Fotó: Nemes János / MTI

Sajnálatosnak nevezte, hogy

Ukrajnában máig nem sikerült hivatalosan rehabilitáltatni a szovjet terror ártatlan magyar áldozatait,

ezért a KMKSZ harmadszor szervezett Munkácsról Szolyvára 30 kilométeres, a rehabilitáció követelését nyomatékosító emlékmenetet, amelyen ezúttal több mint ötszázan vettek részt.

A szolyvai emlékmű egy 2015-ös felvételen
Fotó: Nemes János / MTI

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy a szolyvai megemlékezés legfontosabb célja „találkozni és megérteni az előttünk járók, a múlt üzenetét, emlékezni a kommunizmus egyenlőséget hirdető eszméjének százmillió áldozatára”.

Tarthatatlannak nevezte a „kettős mérce folytatódó alkalmazását” a hitleri és sztálini bűnök kapcsán, amely Hitler gyilkosságait elítéli, Sztálinéit viszont igyekszik szőnyeg alá söpörni.

Borítókép: Az emlékmenet résztvevői a kárpátaljai Beregszentmiklós határában 2019. november 16-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában