józsefváros

2020.08.06. 13:52

Közpénzből építkezik Pikó András csapata

Elkezdték az önkéntesek toborzását, akik a 2022-es kampányban a C8 álcivil csapatát fogják erősíteni.

Közpénzből, önkormányzati infrastruktúrával és önkormányzati klientúrával építi a józsefvárosi polgármester politikai hátországát – írja a Magyar Nemzet.

Pikó András a C8 Civilek Józsefvárosért álcivil szervezet vezetőjeként indult harcba a polgármesteri székért, kampánycsapatát a civilnek álcázó politikai tömörülés tagjai alkották, a Magyar Nemzet értesülései szerint azóta többen közülük a polgármester csapatában kaptak helyet, immár több százezer forintos fizetésekért.

A polgármesteri kabinet részeként létrejövő részvételi iroda egyértelműen a baloldali városvezető hatalomban maradását szolgálja, ahol volt kampányfőnöke irányítja a munkát.

Már el is kezdték az önkéntesek toborzását, akik a 2022-es országgyűlési választási kampányban valójában a C8 álcivil csapatát fogják erősíteni. Mindezt intézményesítve, közpénzből finanszírozva teszik.

Átláthatóságot ígért, ám mostanra átláthatatlan „underground” rendszert hozott létre Pikó András. A józsefvárosi polgármestert az önkormányzati kampányban népszerűsítő álcivil szervezet egyes tagjai immár a Józsefváros Önkormányzatának a vezetésében hoznak döntéseket, további tagjai pedig civil bőrbe bújva utcai politizálást folytatnak.

Az ügy érdekessége, hogy a C8 álcivil szervezet az önkormányzati kampány előtt egy évvel tűnt fel a közösségi hálón, akkor még a hírhedten elkötelezett baloldali rádiós Pikó Andrásnak felületet adva.

Ráadásul a szerveződés a mai napig nem szerepel a bíróság hivatalosan nyilvántartott civil egyesületei között, de úgy jelenítik meg magukat, mintha valóban működő egyesületről lenne szó. Sőt, rendszeresen kormányellenes hangokat ütnek meg, civil munka helyett a volt fideszes városvezetésre mutogatnak.

Vélhetően a politikai szerepvállalás miatt sem jegyeztették be hivatalosan a szervezetet, ugyanis amennyiben ez megtörténne, biztosítani kellene az átláthatóságot a nyilvánosság felé. Jelen állapot szerint a nyilvánosság elől el vannak rejtve a szervezet tisztségviselői és az alapító okirat, valamint a pénzmozgás sem követhető.

Ezzel a háttérrel szólnak bele úgy Józsefváros közéletébe, hogy még a polgármestert is ők adták.

A civil koordinációért az önkormányzatban Pikó volt kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza felel, a részvételi irodát vezetve. Udvarhelyi a Soros György által támogatott A Város Mindenkié csoport koordinátora, illetve a Közélet Iskolája elnevezésű aktivista-képzőt irányítja a zűrös hátterű Auróra Kioszk nevű kocsmában.

Ehhez a szervezethez tartozik Misetics Bálint, aki jelenleg Karácsony Gergely főtanácsadójává lépett elő az anarchista tüntetésszervezés polgári engedetlenség világából. Ráadásul a Pikó András által féltve óvott Auróra Kioszk olyan szervezeteknek ad otthont, mint a Budapest Pride szervezőinek az alapítványa.

A Józsefváros önkormányzati újság egy cikkében arról írt hetekkel ezelőtt: Józsefvárosba a polgármestert adó C8 civilszervezet és Udvarhelyi Tessza, Pikó András kampányfőnöke hozta be annak módszertanát, ahogy az embereket a 21. század elején be lehet vonni a róluk szóló döntéshozatalba.

A lap Udvarhelyi Tesszával, aki most az iroda vezetője és munkatársával, Balázs-Piri Katóval közölt interjút, amely bevezető kérdésében leszögezi: mindketten részt vettetek az önkormányzati választási kampányban.

Pikó András kampányában az állampolgári részvétel fókuszban volt, tehát nyilvánvaló volt, ha nyerünk, akkor ezt a megközelítést a városvezetésben is érvényesíteni fogjuk – vélekedett Udvarhelyi Tessza.

Balázs-Piri Kató hozzátette: a C8 egyik missziója, hogy a kerületben élőket meggyőzze, hogy közügyekkel érdemes foglalkozni.

Pont egy éve kapcsolódtam be a C8 munkájába. Eleinte azt mondtam, heti két órát tudok önkénteskedéssel foglalkozni, aztán ebből napi 2, majd 4 óra lett, és azt vettem észre, hogy ez nekem nagyon fontos. Azon dolgoztunk, hogy a lakosságnak is fontos legyen a kerület – magyarázta Balázs-Piri, hogy miként sodródott bele Pikó András kampányába, majd onnan egyenes út vezetett a polgármesteri kabinetbe.

Udvarhelyi az önkéntesekről úgy vélekedett: egész lakhatási programokat képesek akár önkéntesek segítségével működtetni. Szerinte csak jól kell szervezni őket és motiváló környezetet kell teremteni.

A részvételi iroda munkatársa azt is hozzátette: képezni kell az önkénteseket, ez a legelső.

A járvány idején is tartottunk képzéseket, akkor online módon. Senki nem kezdhet neki enélkül a munkának. Nekünk is fel kell mérnünk, hogy ki alkalmas önkéntesnek és ki nem, ki miben lenne jó egy adott témában. Amikor pedig már tevékenykednek, akkor visszajelzéseket kérünk tőlük. Hogyan csinálnák ők, mi az, amit másképp gondolnak, mi az, ami jó. Olyan helyzetgyakorlatokat játszunk az önkéntesekkel, hogy valaki bekopogtat hozzá és elhívja a piknikre – mondta el Balázs-Piri. Udvarhelyi hozzátette: olyan, mintha egy civilszervezetet betennél egy hivatal közepébe.

A C8 tagjai között van Molnár György, aki a korábbi liberális városvezetésben a lakásgazdálkodásért felelt, most Pikó András főtanácsadója. Azaz a C8 „civiljei” vezetik Józsefvárost, politikai aktivistákat bevonva. A szerveződés Pikó hatalomban maradását szolgálja, az önkéntesek toborzása is előszele a 2022-es országgyűlési kampány előkészítésének, az álcivil társaság pedig erős aktivistabázist fog jelenteni a kampányban, támogatva Pikó által preferált jelöltet. Mindezt intézményesítve, közpénzből finanszírozva, hivatalból irányítva.

Józsefvárosban néhány hete döntöttek a civil pályázat forráselosztásáról, ez ügyben kerestük a hivatal sajtóosztályát, de tájékoztatásuk szerint a nyári szabadságolások miatt a hónap másik felében kaphatunk csak választ arra, hogy mely szervezetek nyertek forrást az önkormányzattól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában