erősödő közbiztonság

2020.09.29. 18:25

Pintér Sándor: az emberek elégedettek a rendőrség teljesítményével

A múlt évben végzett lakossági felmérés szerint az emberek 73 százaléka bízik a rendőrségben, megelőzve az ügyészséget, a bíróságot, de még az Országgyűlést is.

Az emberek elégedettek a rendőrség teljesítményével – mondta a belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

Éves meghallgatásán Pintér Sándor rámutatott: többféle módon mérik a lakosság elégedettségét, az önkormányzatokon, az iskolákon és iskolai munkaközösségeken keresztül, de a múlt évben lakossági felmérést is végeztek, és azt a választ kapták, hogy a rendőrségben az emberek 73 százaléka bízik. Ezzel az eredménnyel az ügyészséget, a bíróságot, de még az Országgyűlést is megelőzi a rendőrség – tette hozzá. A tavaly ismertté vált bűncselekmények száma 160 ezerre csökkent, ami 26 ezres mérséklődést jelent 2018-hoz képest, 2010-hez képest pedig 62 százalékost – sorolta a miniszter, aki szerint egyre erősebb a közbiztonság Magyarországon.

Az embereket a közterületi bűncselekmények irritálják a legjobban – mondta a miniszter, hozzátéve: tavaly 52 393 volt a közterületi bűncselekmények száma, ez 4000-el kevesebb az egy évvel korábbinál. A tulajdon elleni szabálysértések száma 25 ezerre csökkent, Pintér Sándor reményét fejezte ki, hogy ez idén tovább mérséklődik.

A nyomozás eredményességének mutatója ugyan 68 százalékról 66 százalékra csökkent, de 2010-hez képest még mindig 20 százalékkal magasabb – mondta.

A miniszter arról is beszélt, hogy a büntetés-végrehajtásban korábban 120 százalékos volt a telítettség, és bár tavaly ez még nem enyhült, idén a feltöltöttség 95-96 százalékra csökkent.

A fogolyszökések, öngyilkosságok és a fegyelemsértések száma is mérséklődött – sorolta a miniszter.

Közölte: a nemzetközi migrációs helyzet megkívánta, hogy a korábbi bevándorlási hivatalt átalakítsák, azt rendvédelmi szervvé alakítva létrehozták az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot. A dolgozók száma 1016 maradt, mintegy felük ugyanakkor hivatásossá vált. Tavaly 150 ezer migrációs kérelmet bíráltak el, az illegális migráció megfékezésére pedig komplex mélységi ellenőrzéseket végeztek.

A katasztrófavédelemről szólva azt hangsúlyozta: jelentős emelkedést mutat a káresetek száma, tűzesetekhez és műszaki mentésekhez a tűzoltók 79 900 alkalommal vonultak ki. Hozzátette: ez azt mutatja, hogy lazult az állampolgári fegyelem, amelyen 2020-ban szeretnének javítani.

Nőtt az önkéntes tűzoltó egyesületek száma, ami azt igazolja, hogy egyre több fiatal szeretné megvédeni a közösségét a tűztől – tette hozzá. A katasztrófavédelem 2019-es tevékenységéből a hulladékszállítást, a kéményseprést és a szúnyoggyérítést is kiemelte.

Az ülésen Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke arról érdeklődött, érdemes-e elgondolkodni azon, hogy gazdasági bűncselekmények esetén a letöltendő büntetés helyett a pénzbüntetést részesítsék előnyben. Pintér Sándor erre válaszul azt mondta: azokban az országokban, ahol erre áttértek, átlagosan magasabb ezen bűncselekmények száma, mint Magyarországon.

Vadai Ágnes (DK) az életpályamodellről érdeklődött, továbbá arról, hogyan kívánják vonzóvá tenni a pályát. Pintér Sándor szerint 2019-ben magas létszámhiány és kevesebb jelentkező volt, de 2020-ban már többen jelentkeztek, elsősorban a büntetés-végrehajtásba. Az életpályamodellre vonatkozó kérdésre előrevetítette: az 500 ezres jutalmat háromévente tervezik kifizetni. Ugyancsak a képviselő kérdésére megerősítette, hogy a büntetés-végrehajtás tököli rabkórházát Berettyóújfaluba költöztetik, de ez nem jelenti azt, hogy a tököli területről lemondanak.

Bartos Mónika (Fidesz) kérdésére válaszolva azt hangsúlyozta: „erkölcsi sérültek” azok a bűnözők, akik hamisítanak és forgalomba hoznak olyan termékeket, amelyeket úgy kínálnak, mintha hatásosak lennének a koronavírus ellen. A miniszter szigorú büntetőjogi szankciók megalkotását szorgalmazta ezzel összefüggésben.

Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére elmondta: a fertőzés nem befolyásolja a szolgálat ellátását, a hivatásos szervek állományában, a honvédségnél és az egészségügyi dolgozóknál kedden 24 igazolt fertőzöttet találtak, ebben a körben összességében eddig 933-an fertőződtek meg, 916-an gyógyultak meg a fertőzésből. Arról is beszélt, hogy a kiskunhalasi járványkórházat a kiskunhalasi kórház vette át, jelenleg téliesítik.

Lukács László (Jobbik) felvetésére, miszerint nem lenne-e célszerűbb az illegális migráció ellen önálló határőrséggel fellépni, a miniszter azt mondta: célszerű, hogy a határrendészet a rendőrséghez tartozzon, a pandémiás helyzetben jelenleg is a honvédség segíti ezt a munkát.

Ugyancsak az ellenzéki politikus kérdésére válaszolva arról is beszélt: a koronavírus elleni védekezésben szükséges a kórházparancsnokok munkája, jó döntés volt a járványkórházak kijelölése.

A járvány méretét az határozza meg, hogy a vírus hol és milyen sebességgel terjed. Ha az állampolgárok betartják a szabályokat, kisebb lesz a járvány, a kormányzat a védekezéshez szükséges módszereket és eszközöket tudja rendelkezésre bocsátani – mondta Pintér Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában