ámokfutás

2021.10.14. 14:50

Kiderült: iszlám terrorista a norvégiai íjas gyilkos

Egy helyben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi a norvégiai Kongsbergben elkövetett ámokfutás feltételezett elkövetője. Őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz – közölte csütörtökön a rendőrség. Később ismertették, hogy a férfi nemrég áttért az iszlám hitre, ezért figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

Police officers cordon off the scene where they are investigating in Kongsberg, Norway after a man armed with bow killed several people before he was arrested by police on October 13, 2021. - A man armed with a bow and arrows killed several people and wounded others in the southeastern town of Kongsberg in Norway on October 13, 2021, police said, adding they had arrested the suspect. "We can unfortunately confirm that there are several injured and also unfortunately several killed in this episode," local police official Oyvind Aas told a news conference. "The man who committed this act has been arrested by the police and, according to our information, there is only one person involved." (Photo by Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP) / Norway OUT

Forrás: AFP / NTB

Fotó: Håkon Mosvold Larsen

Friss: A norvég belbiztonsági hivatal (PST) tájékoztatása szerint is valószínűleg terrortámadás volt a kongsbergi ámokfutás.

„A nyomozás jelenlegi állása szerint valószínűleg terrortámadás történt szerdán este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára. A feltételezett tettes, Espen Andersen Braathen ismert volt a PST előtt korábban is”

- írták, de részleteket nem közöltek erről. Hozzátették, hogy nem emelték meg a terrorfenyegetettség szintjét az országban, amely most „mérsékelt”.

Korábban:

Öt halálos és két sebesült áldozata van annak a merényletnek, amelyet íjjal és pontosabban meg nem határozott más fegyverekkel követett el szerdán este a város különböző pontjain a tettes, a jelenlegi információk szerint egyedül, más támogatása nélkül.

Ann Iren Svane Mathiassen ügyész az NTB helyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a gyanúsított elismerte, hogy a bűncselekmény részletei a megismert módon történtek. „Még kérdéses, hogy tesz-e vallomást” – tette hozzá már egy tévének nyilatkozva.

A rendőrség egyelőre semmit nem közölt arról, hogy mit tud a tett indítékáról.

Még mindig csak vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e.

Mint mondták, azért hozták nyilvánosságra máris a gyanúsított állampolgárságát, mert a tettessel kapcsolatban sok téves információ kering a közösségi médiában.

A kongsbergi rendőrkapitány az AP hírügynökség tudósítása szerint elmondta, hogy a gyanúsítottnak

összetűzése volt rendőrökkel, de ezt nem részletezte, és nem derült ki, hogy a konfrontáció az ámokfutás előtt történt-e, vagy közben, vagy utána.

A gyanúsított ügyvédje, Fredrik Neumann az NRK közszolgálati tévének megerősítette, hogy védence együttműködik a rendőrséggel.

Négy nő és egy férfi az öt halálos áldozat, mind 50 és 70 év közöttiek.

A két sebesültet – egyikük egy rendőr, aki szolgálaton kívül volt – kórházi intenzív osztályon ápolják.

A norvég rendőrség csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott, és beszámolt arról, hogy

a férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre,

amiről tudomást szereztek, és ezért figyelni kezdték, mert attól tartottak, hogy radikalizálódik.

Borítókép: Rendőrök az ámokfutás után Kongsbergben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában