ámokfutás

2021.10.14. 14:50

Kiderült: iszlám terrorista a norvégiai íjas gyilkos

Egy helyben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi a norvégiai Kongsbergben elkövetett ámokfutás feltételezett elkövetője. Őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz – közölte csütörtökön a rendőrség. Később ismertették, hogy a férfi nemrég áttért az iszlám hitre, ezért figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

Friss: A norvég belbiztonsági hivatal (PST) tájékoztatása szerint is valószínűleg terrortámadás volt a kongsbergi ámokfutás.

„A nyomozás jelenlegi állása szerint valószínűleg terrortámadás történt szerdán este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára. A feltételezett tettes, Espen Andersen Braathen ismert volt a PST előtt korábban is”

- írták, de részleteket nem közöltek erről. Hozzátették, hogy nem emelték meg a terrorfenyegetettség szintjét az országban, amely most „mérsékelt”.

Korábban:

Öt halálos és két sebesült áldozata van annak a merényletnek, amelyet íjjal és pontosabban meg nem határozott más fegyverekkel követett el szerdán este a város különböző pontjain a tettes, a jelenlegi információk szerint egyedül, más támogatása nélkül.

Ann Iren Svane Mathiassen ügyész az NTB helyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a gyanúsított elismerte, hogy a bűncselekmény részletei a megismert módon történtek. „Még kérdéses, hogy tesz-e vallomást” – tette hozzá már egy tévének nyilatkozva.

A rendőrség egyelőre semmit nem közölt arról, hogy mit tud a tett indítékáról.

Még mindig csak vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e.

Mint mondták, azért hozták nyilvánosságra máris a gyanúsított állampolgárságát, mert a tettessel kapcsolatban sok téves információ kering a közösségi médiában.

A kongsbergi rendőrkapitány az AP hírügynökség tudósítása szerint elmondta, hogy a gyanúsítottnak

összetűzése volt rendőrökkel, de ezt nem részletezte, és nem derült ki, hogy a konfrontáció az ámokfutás előtt történt-e, vagy közben, vagy utána.

A gyanúsított ügyvédje, Fredrik Neumann az NRK közszolgálati tévének megerősítette, hogy védence együttműködik a rendőrséggel.

Négy nő és egy férfi az öt halálos áldozat, mind 50 és 70 év közöttiek.

A két sebesültet – egyikük egy rendőr, aki szolgálaton kívül volt – kórházi intenzív osztályon ápolják.

A norvég rendőrség csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott, és beszámolt arról, hogy

a férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre,

amiről tudomást szereztek, és ezért figyelni kezdték, mert attól tartottak, hogy radikalizálódik.

Borítókép: Rendőrök az ámokfutás után Kongsbergben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában