Ukrán válság

2022.03.10. 05:57

Folytatódik az orosz-ukrán háború: sikertelenül zárult a béketárgyalás Törökországban – frissül (videók)

Tizenötödik napja tart a háború. Szumi, Enerhodar városok és a főváros, Kijev melletti területek lakóit három humanitárius folyosón keresztül menekítették ki.

Cikkünk frissül!

Az orosz-ukrán háború főbb fejleményei csütörtökön

  • Harmadik hetébe lépett a háború
  • Találkozik az orosz és az ukrán külügyminiszter Antalyában
  • Újabb humanitárius folyosók nyílhatnak az ostromlott városokból
  • Az Egyesült Államok és az IMF segélyt küld Ukrajnának
  • Az ENSZ főtitkára azonnali tűzszünetet akar
  • Vegyi fegyverek bevetésétől is tartanak a megfigyelők

 

Schröder békemisszión

A Politico értesülései szerint Gerhard Schröder német exkancellár Moszkvában tartózkodik, hogy személyesen győzze meg Vlagyimir Putyint arról, kössön békét Ukrajnával. 

 

Az USA Patrio-ütegeket vitt Lengyelországba

Megérkezett Lengyelországba az a két amerikai Patriot-rakétaüteg, amelynek továbbítását előző nap hagyta jóvá az amerikai védelmi tárca, a Pentagon – közölte csütörtöki varsói sajtóértekezletén Kamala Harris amerikai alelnök. 

A rakétaütegek eladásáról Varsó és Washington 2018 márciusában állapodott meg, a szerződést korábbi lengyel bejelentések szerint 2022 végén, 2023 elején valósították volna meg.

 

Vitalij Klicsko szerint kétmillió ember hagyta el Kijevet

Kijev polgármestere szerint eddig 2 millió ember hagyta el az ukrán fővárost – írja a Sky News.

 

Ukrán katonák óvodát használnak bázisként

Egy ismeretlen eredetű videófelvételen állítólag az látszik, hogy az ukrán haderő militánsai egy óvodát foglaltak le bázisuknak, Mariupolban vagy Odesszában.

Egyre drágább a kiutazás Oroszországból

Az elmúlt napokban több tízezer orosz hagyta el hazáját, főleg azok, akik ellenzik az Ukrajna ellen indított háborút és félnek a következményektől. A legtöbben a környező országokban, Finnországba, Grúziába, Örményországba és Kirgizisztánba menekültek, de egyre nehezebb dolga lesz a még maradóknak az elszálló jegyárak miatt.

 

Kátya a nyíregyházi állatkertbe érkezett első mentett állat

Megérkezett az első mentett állat Ukrajnából, a Nyíregyházi Állatparkba – írta az intézmény közösségi oldalán csütörtökön. A beszámoló szerint

a kis fehérpamacsos selyemmajmot egy kijev mellől menekülő család hagyta a záhonyi határállomáson

azzal a kéréssel, hogy szeretnék, hogy ha a Nyíregyházi Állatpark befogadná az állatot.

A park munkatársai kedd este elhozták az állatot, aki most karanténban van. Az intézmény a család számára is felajánlott szállást, de ők nem éltek ezzel: tovább indultak Budapestre végcéljuk, Németország felé.

– Kátyát, a kis nőstény majmocskát állatorvosunk megvizsgálta és egyedi azonosítóval is ellátta. A mindösszesen 14 centiméteres 200 grammos állat mentálisan és fizikálisan is jól van, jó étvággyal fogyasztja – most már biztonságban – a napi eledelét, amely gyümölcsökből, főtt húsból és ízeltlábúakból áll – írják.

 

Putyin Marconnal és Scholzcal is tárgyalt

A francia elnök és a német kancellár is azt követelte az orosz államfőtől, hogy gondoskodjon az azonnali tűzszünetről, és diplomáciai úton rendezze Oroszország és Ukrajna konfliktusát, miután Szergej Lavrov és Dimotro Kuleba nem tudott megállapodni az ideiglenes fegyvernyugvásról. A kancellári hivatal közleménye szerint a három vezető megállapodott, hogy a következő napokban szoros kapcsolatot tartanak egymással.

 

Lavrov: Putyin nem utasítana el egy találkozót Zelenszkijjel

Vlagyimir Putyin orosz elnök

nem utasítana el találkozót Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel,

hogy megvitassanak bizonyos „konkrét kérdéseket” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Törökországban, ukrán kollégájával folytatott egyeztetést követő sajtótájékoztatón.

 

Orosz hadoszlopon ütöttek rajta az ukránok Brovainál

Kijev központjától 35 kilométerre, Brovai közelében az ukrán erők rajtaütöttek orosz tankokon. Az esetről drónfelvétel készült.

Abramovics tiltólistán: befagyasztották a vagyonát az Egyesült Királyságban

Megakadhat a Chelsea eladása, miután a Roman Abramovics tulajdonában álló klub minden vagyonát befagyasztották az orosz oligarcha magánvagyonával egyetemben. A brit kormány csütörtökön hozta nyilvánosságra azt a szankciós listát, amelyen Abramovics neve is szerepel. Az ellene hozott büntetőintézkedéseket azzal indokolták, hogy az orosz milliárdos több évtizedek óta szoros kapcsolatban van „az Ukrajna integritását és szuverenitását aláásó” Vlagyimir Putyin elnökkel.

 

Lavrov: nem szülőotthont, hanem nacionalisták bázisát bombázták le Mariupolban

Hamisak azok az állítások, amelyek szerint az orosz hadsereg szerdán szülészetre mért volna csapásokat Mariupolban – mondta Szergej Lavrov az ukrám külügyminiszterrel történ találkozóját követő sajtótájékoztatón.

A szóban forgó épületben

Lavrov szerint már nem voltak egészségügyi dolgozók és szülőanyák, hanem valójában az azoviak néven ismert ukrán ultranacionalista zászlóalj fegyvereseinek táborhelye volt.

 

Hontalanok is kaphatnak fegyvert Ukrajnában

Egy új ukrán törvény értelmében ukrán civilek és külföldiek is tüzet nyithatnak „ellenséges harcosokra” – számolt be a helyi média.

A hétfőn életbe lépett jogszabály szerint a legálisan Ukrajnában tartózkodó külföldiek mellett

hontalanok is kaphatnak fegyvert, és bevethetik őket a támadásban részt vevő orosz katonák ellen.

A fegyverek kiadását a belügyminisztérium fogja szabályozni. A fegyvereket és a megmaradt lőszereket legkésőbb a hadiállapot megszűnését követő 10 napon belül vissza kell szolgáltatni.

A háború első napjaiban válogatás nélkül adtak ki támadófegyvereket és lőszert a lakosságnak, főleg Kijevben. A lövöldözéseknek csakis a szigorú kijárási tilalom bevezetése vetett véget.

A Kreml bírálta az új törvényt.

– Ha valaki fegyverrel a kezében megtámad egy orosz katonát, akkor ő is célponttá válik – szögezte le az orosz elnöki hivatal.

 

Kivizsgálást ígért a Kreml a mariupoli kórházat ért támadásról

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint utána fognak nézni a mariupoli szülészeti és gyermekklinikát ért támadásnak. Előző nap, a bombázás után közvetlenül azt mondta, hogy az orosz hadsereg nem támad civilekre.

– Mindenképpen megkérdezzük a hadseregünket, mert nincs egyértelmű információm arról, mi történt pontosan ott. A hadsereg pedig biztosan meg tudja ezt mondani – nyilatkozta csütörtökön Peszkov. Ugyanakkor más orosz kormánytagok szerint a kórház bombázásáról szóló hírek hamisak voltak.

A szerdai támadásban a legfrissebb hírek szerint három ember, köztük egy gyerek halt meg, tizenheten pedig, főleg várandós anyák pedig megsérültek.

 

Kuleba: nem történt előrelépés a tűzszünet kérdésében, Lavrov: a különleges hadművelet folytatódni fog

Dmitro Kuleba ukrán és (külön) Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is a tárgyalás után sajtótájékoztatót tartott – írja a Sky News

Dmitro Kuleba elmondta, hogy nem történt előrelépés a tűzszünet kérdésében, de hajlandó lenne újra találkozni Lavrovval, ha lenne lehetőség tartalmas beszélgetésre. Hozzátette, hogy addig nem lehet befejezni a háborút, amíg az azt elkezdő országnak nincs szándékában véget vetni neki.

Szerinte most Mariupolban a legsúlyosabb a helyzet Ukrajnában, és a két legfontosabb feladat az ostromlott városból kivezető humanitárius folyosó működtetése, és egy legalább 24 órán át tartó tűzszünet elérése.

Elmondta, hogy Lavrov szerint Oroszország azt várja Ukrajnából, hogy feladja a harcot, de reméli, hogy az orosz külügyminiszter tárgyalni fog a béketárgyaláson elhangzottakról az orosz kormánnyal.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is nyilatkozott a béketárgyalás után. Elmondta, hogy humanitárius folyosókról tárgyaltak, amiknek útvonalát a két ország csapatai fogják eldönteni.

A BBC kérdésére, hogy lehetséges-e a tűzszünet, Lavrov azt válaszolta, hogy a „különleges hadművelet” folytatódni fog. Azt is elmondta, hogy a nyugati országok veszélyesen viselkednek azzal, hogy védelmi eszközöket adnak Ukrajnának. Szerinte Ukrajnában a nacionalisták a civileket használják emberi pajzsként.

– Nem támadtuk meg Ukrajnát – mondta a sajtónak. Szerinte Oroszország fenyegetve érezte magát, és meg kellett védenie a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság lakosságát.

 

Oroszország kilép az Európa Tanácsból

Az orosz külügyminisztérium azt közölte, hogy a továbbiakban nem vesznek részt az Európa Tanácsban, a kontinens vezető emberi jogi szervezetében, amelyet a második világháború humanitárius megbotránkozásaira válaszul alapítottak  – írja a The Guardian. 

A Kreml azt mondta, hogy a NATO-tagok aláássák az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia védelmét szolgáló európai testületet. A valóságban Oroszországnak az Európa Tanáccsal fennálló kapcsolatát mindig is konfrontáció jellemezte – írja a portál.

 

Lukasenka szakértőket küld Csernobilba

Aljakszandr Lukasenka elnök elrendelte, hogy fehérorosz szakértők menjenek Ukrajnába, hogy biztosítsák a csernobili atomerőmű áramellátását – írja a Sky News.

 

Orosz zsoldosok vadásznak állítólag Zelenszkijre

Rebekah Koffler volt amerikai hírszerző betekintést enged a Wagner-csoport működésébe a „Jesse Watters Primetime" című műsorban – írja a Fox News. 

Koffler elmondja, hogy a Wagner-csoport bárkit eltűntet, ha arra szükség van, és ők Putyin legkegyetlenebb emberei. Ha a hírek igazak, akkor arra készülnek, hogy levadásszák Zelenszkijt.

 

Hét humanitárius folyosót nyitottak Ukrajnában

Hét humanitárius folyosót nyitottak Ukrajnában, írja a The Guardian. Az információ az ország miniszterelnök-helyettesétől származik. Az egyiket Mariupolban nyitották, de csütörtök reggel is bombázták a várost, ahol szerdán egy szülészeti és gyermekklinikát ért találat. Szumi kormányzója szerint három csoport indult el a városból, miután megegyezés született a tűzszünetről.

 

A Roszatomot célozhatják az újabb nyugati szankciók

Az ügyet ismerő tisztviselők szerint a Biden-kormányzat komoly szankciók bevezetését fontolgatja az orosz állami tulajdonú atomenergetikai vállalat, a Roszatom ellen, amely jelenleg a világ atomerőműveinek egyik fő üzemanyag- és technológiaszállítója – írja a Világgazdaság.

 

Zelenszkij úgy véli, Putyin csak blöfföl

Volodimir Zelenszkij egyszerű blöffnek nevezte azt, hogy az orosz elnök atomfegyverekkel fenyegetőzik. Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin úgy érezheti, minden más hatástalan, ezért nyúlt a piros gomb után – írja a Business Insider

 

A vegyi fegyver bevetését is feltételezik az oroszokról

Egy elemzőintézet, az Institute for the Study of War szerint Oroszország egy megrendezett vegyi fegyveres támadást indíthat a kelet-ukrajnai szakadár területen, vagy akár Oroszországon belül is civil célpontok ellen, és ezt megpróbálhatja a kijevi vezetés nyakába varrni, hogy újabb indokot teremtsen a háború folytatására. Az intézet szakértői szerint a tiltott fegyverek bevetését előkészítő első hamis hírek már tavaly decemberben megjelentek az orosz sajtóban – írja a Világgazdaság.

 

Leáll a Lada

Az orosz Lada autógyártó minden üzemében leáll a munka, mert nincs elég alkatrész, hogy összerakják a kocsikat – írja a BBC. A társaság tájékoztatása szerint a nyugati országok által Oroszországra kivetett szankciók teljesen ellehetetlenítették a gyártást. Az 1973-ban alapított Ladát a francia Renault vette meg még 2016-ban de az autókat azóta is az orosz AvtoVAZ gyáraiban rakják össze.

Tavaly minden ötödik, Oroszországban értékesített kocsi Lada volt.

 

Az amerikai alelnök Lengyelországba érkezett, hogy Ukrajnáról tárgyaljon

Kamala Harris amerikai alelnök szerda este érkezett Varsóba, aki egyébként háromnapos lengyelországi és romániai útján részt vesz az ukrajnai háborúról szóló találkozókon – írja a Fox News.

 

Megkezdődött a beketárgyalás Antalyában

Megkezdődött az orosz és az ukrán külügyminiszter, Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba találkozója Antalyában csütörtök délelőtt. A találkozót a török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu szervezte meg – írja a Sky News.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a béketárgyaláson Antalyában 2022. március 10-én
Forrás: CEM OZDEL / TURKISH FOREIGN MINISTRY / AFP

Lassulhat az oroszok előrenyomulása, mutatjuk térképen

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz előrenyomulás lelassult - írja a BBC.

A BBC azt is közölte szokás szerint, hogy a minisztérium közléseit más forrásból nem tudták hitelesíteni.

A portál felidézi, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara közzétette aktuális napi reggeli frissítését, amely szerint lelassult az orosz előrenyomulás Ukrajna egyes részei felé.

A friss jelentés az alábbiakat is tartalmazta:

  • Oroszország előrenyomulását Kijev irányába visszafogták.
  • Kelet-Ukrajnában a védelmi erők továbbra is elriasztják az orosz offenzívát Donyeckben, Szlobozsanszkijban és a Tavriya hadműveleti körzetek egyes részein.
  • Harkov és Okhtyrka városát védik.
  • Délen folytatódik Mariupol kikötőváros védelme.
  • Az ukrán erők az orosz offenzívát kivédték Krivij Rih, Mikolajiv, Voznyeszenszk városok és Novovoroncovka (Kherson régió) település irányába.
  • Az elmúlt két napban ukrán vadászgépek és légelhárító rakétaegységek négy Szu-25-ös támadórepülőgépet és két orosz helikoptert semmisítettek meg.
  • Az orosz offenzíva üteme lelassult. Jelentősen megnőtt a dezertálás és a kifosztás eseteinek száma.

 

Szerdán 4425-en érkeztek Budapestre Ukrajnából

Az ukrajnai háború elől 4425 ember, köztük 1080 gyerek érkezett szerdán Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A police.hu oldalon csütörtök reggel azt írták, hogy 

a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 83 ember, köztük 39 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A menekültek ellátása, szállítása és elszállásolása érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

 

Egy palack vízzel hatástalanítanak egy orosz bombát az ukránok

Már több mint 1,8 millióan nézték meg az ukrán NEXTA TV videóját, amin az látható, hogy két ukrán tűzszerész – miközben a közelükben bombák robbannak – egy palack víz segítségével hatástalanítanak egy orosz bombát.

Négy ember halt meg egy Harkov melletti faluban

A Harkov melletti Slobozhanske nevű falut is megtámadták az oroszok az éjszaka – írja a BBC. A támadásban négy ember, köztük két gyerek halt meg, egy ötéves kislányt pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Harkovban egy bevásárlóközpontot ért találat, áldozatokról egyelőre nincs hír.

 

Akhtirka városát is bombázták az éjszaka, egy gyerek és két nő halt meg

Akhtirka városát is bombázták az éjszaka, írja a BBC. Három civil áldozatot, két nőt és egy 13 éves fiút jelentettek. Az ukránok szerint a bombázás nem sokkal éjfél után kezdődött, lakónegyedeket ért, illetve egy gázvezeték is megsérült.

 

Az amerikai képviselőház újabb szankciót és segélycsomagot fogadott el

Az amerikai képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, amivel 13,6 milliárdos segélycsomagot adhatnak Ukrajnának. Azokat a jogszabályokat is elfogadták, hogy megtiltsák az orosz olaj amerikai importját – írja a Sky News

 

Zsitomirnál folytatódott éjszaka a bombázás

A Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomirban két kórházat és egy villamos erőművet ért bombatalálat az éjszaka – írja a Sky News. Áldozatokat egyelőre még nem jelentettek.

 

A hideg időjárás nem kedvez az oroszoknak

Éjszaka már most is nulla fok alatti hőmérséklet a jellemző, az elkövetkező napokban azonban még tovább csökkenhet a hőmérséklet Ukrajnában. Az ukrán főváros felé tartó, azonban napok óta nem mozduló hadoszlop harckocsijai, páncélozott harcjárművei és csapatszállítói ennek következtében „negyventonnás mélyhűtőkké" alakulhatnak át – számolt be a The Independent brit napilap a Magyar Nemzet szemléje alapján.

A lapnak nyilatkozó Glen Grant védelmi szakértő szerint – aki többek között az ukrán haderő modernizációs reformja alatt tanácsadóként dolgozott Kijevben – ez végső soron ahhoz vezethet, hogy a katonák feladják a konvoj védelmét és a környező falvakban, városokban, akár magukat is feladva keresnek menedéket.

– Amennyiben nem jár a motor egész éjszaka, úgy a tankok mélyhűtővé válnak. Nem ülhetnek egy helyben tétlenül, mivel a járművekben a halál vár rájuk – mutatott rá a szakértő.

 

Így néz ki a mariupoli gyerekkórház 

Zelenszkij: Legalább 35 ezer civilt menekítettek ki az ostromlott ukrán városokból

A politikus szerda este videoüzenetben jelentette be, hogy Szumi, Enerhodar városok és a főváros, Kijev melletti területek lakóit három humanitárius folyosón keresztül kimenekítették.

Vörös kereszteket ábrázoló autóbusz-konvoj indul az ostromlott Mariupolba 2022. március 6-án, hogy humanitárius segélyt szállítsanak és evakuálják az embereket 
Forrás: NurPhoto via AFP

Az államfő reményét fejezte ki, hogy az evakuálások csütörtökön folytatódnak, és további három humanitárius folyosó nyílik meg a kilenc napja ostrom alatt álló Mariupol, a délkeleti Volnovaha és a keleti Izjum városokból.   

Az evakuálások azután történtek, hogy szerdán Moszkva és Kijev megállapodott a humanitárius folyosók megnyitásáról, ami reményt ad a megtámadott városokban rekedt civileknek. 

A délkelet-ukrajnai mariupoli gyermekkórház a bombázást követően
Forrás: EyePress via AFP

Az előző napon több mint ötezer embert menekítettek el az orosz határ közelében fekvő 250 000 lakosú Szumi városából. A Mariupol kikötővárosból történő evakuálások azonban az elmúlt napokban többször is kudarcba fulladtak, és Kijev és Moszkva egymást hibáztatta a kudarcokért.   

Gyermekkórháznak és szülészetnek otthont adó egészségügyi létesítményt ért szerdán orosz belövés Mariupolban. A város kilenc napja tartó ostromának már 1207 halálos áldozata van 

– közölte a polgármesteri hivatal szerda este a Telegram közösségi oldalon.

 

A Fehér Ház cáfolta az ukrajnai tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat

A Fehér Ház szerdán cáfolta azokat az orosz állításokat, amelyek szerint Ukrajna nukleáris vagy biológiai fegyvereket fejleszt, „képtelenségnek” és „nyilvánvaló trükknek” nevezve azokat, amelyekkel a jövőbeni orosz agressziót próbálják igazolni.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: 

Tudomásul vettük Oroszország hamis állításait az állítólagos amerikai biológiai fegyverlaboratóriumokról és vegyi fegyverek ukrajnai fejlesztéséről. Láttuk, hogy kínai tisztviselők is megismétlik ezeket az összeesküvés-elméleteket. 

Hozzátette: „Ez képtelenség. Ez az a fajta dezinformációs művelet, amelyet az oroszoktól az évek során többször is láttunk Ukrajnában és más országokban, és amelyet megcáfoltak, egyben példa azokra a hamis ürügyekre, amelyekre már felhívtuk korábban a figyelmet, hogy az oroszok ilyet állítanak majd.”

Psaki úgy folytatta, hogy ez Oroszország nyilvánvaló trükkje, amellyel megpróbálja igazolni az Ukrajna elleni további előre megfontolt, provokálatlan és indokolatlan támadását.   

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy Ukrajnában biológiai laboratóriumok hálózata működik az amerikai védelmi minisztérium megbízásából. A több mint 30 biológiai laboratóriumból álló ukrajnai hálózat egyebek között mikrobák patogén tulajdonságainak felerősítésén dolgozott. 

Igor Konsenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a katonai célú biológiai programot a Pentagon finanszírozta. A tábornok a bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény megsértésével vádolta meg Ukrajnát és az Egyesült Államokat.   

Az elmúlt években Moszkva többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy volt szovjetköztársaságok területén ismeretlen rendeltetésű biológiai laboratóriumokat üzemeltet.

 

Washington ismételten nemet mondott Lengyelország MiG-29-es vadászrepülőgépeire vonatkozó javaslatára

Varsó kedden közölte, készen áll arra, hogy áthelyezze az összes MiG-29-es típusú vadászgépeit a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket.   

John Kirby, az amerikai védelmi tárca, a Pentagon szóvivője kijelentette: 

a terv jelentős orosz reakciót eredményezhet, ami növelheti a NATO-val való katonai eszkaláció kilátásait.   

– Minden döntésünkkel kapcsolatban óvatosnak kell lennünk, hogy ne teremtsünk olyan helyzetet, amelyben tovább növekedne a feszültség – mondta.   

Kifejtette: ugyanis nemcsak a NATO-nak, de az Egyesült Államoknak, az ország nemzetbiztonságának sem lenne jó, ha ez a konfliktus tovább szélesedne, de nem lenne jó az ukrán népnek sem. A repülőgépekre utalva Kirby azt mondta, hogy Washington ezért nem kívánja, hogy azok amerikai felügyelet alá kerüljenek.   

Borítókép: Egy szolgálatos segít elhagyni a buszt egy mariupoli menekültnek, akit humanitárius folyosón keresztül evakuáltak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában