Ukrán válság

2022.03.18. 16:10

Orosz-ukrán válság: Zelenszkij szerint már 30 Kijev környéki települést foglaltak vissza – frissül (videó)

23. napja, negyedik hete tart az orosz-ukrán háború.

Cikkünk frissül!

Az orosz-ukrán háború legfontosabb pénteki eseményei

  • Putyin közölte békefeltételeit
  • A Burger King képtelen bezáratni üzleteit Oroszországban
  • Lvovot támadják az oroszok, a város kulcsfontosságú Ukrajnának
  • Az OTP fontolóra veszi az orosz piac elhagyását

Az orosz hadsereg kész lenne kiengedni a „nacionalistákat” Mariupolból

 

Az orosz fegyveres erők készek lennének humanitárius folyosón kiengedni a „nacionalistákat” Mariupolból, garantálva az életüket, ha leteszik a fegyvert, de Kijev visszautasította az ajánlatot – jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője Moszkvában pénteken késő este.

Mizincev szerint az orosz fél hivatalosan két napja fordult a kijevi hatóságokhoz azzal a javaslattal, hogy a város megmentése érdekében humanitárius folyosón kész bármilyen irányban elengedni „az összes banditát”, aki leteszi a fegyvert, de „kategorikus elutasítás” érkezett magas rangú ukrán tisztviselőktől. A tábornok azzal vádolta meg a „nacionalistákat”, hogy felrobbantottak egy óvodát, két iskolát, egy szülészetet és egy színházat.

Kifogásolta, hogy Kijev pontosan tudja, hogy lehetetlen segíteni a Mariupolban blokád alá vett nacionalistákon, akik több mint 200 ezer civilt használnak emberi pajzsként, ezért azt akarja, hogy minél több emberáldozat essen, akiknek pusztulásáért az orosz hadsereget lehet majd hibáztatni. Azt mondta, hogy Mariupolból 24 óra alatt mintegy 14 ezer, összesen pedig csaknem 57 ezer embert menekítettek ki.

Mizincev szerint a nap folyamán 14 397 embert evakuáltak Oroszországba Ukrajna veszélyes területeiről, az ukrán fél részvétele nélkül. Azt mondta, a háború kezdete óta 297 858 embert, köztük 63 465 gyermeket menekítettek ki a Donyec-medence Moszkva által függetlennek elismert „népköztársaságaiból” és Ukrajnából.

A tábornok azt állította, hogy Harkivban „nacionalisták” tűz alá vettek egy humanitárius segélyszállítópontot, Szeverodonyeckben pedig külföldi zsoldosokkal együtt civileket lőttek le.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) aláaknázta a dnyiprói 2. városi kórház egyik épületét, miután evakuálta onnan a személyzetet és a betegeket. A tábornok szerint a készülő detonációt az orosz légierő bombázásaként fogják beállítani.

ENSZ: 6,5 millió belső menekült van Ukrajnában

 

Megközelítőleg 6,5 millióra tehető a belső menekültek száma Ukrajnában a háború miatt, 3,2 millióan pedig elmenekültek az országból – közölte pénteken az ENSZ migrációs szervezete.

Ez annyit jelent, hogy Ukrajna 44 milliós lakosságának már csaknem a negyede kényszerült otthona elhagyására február 24. óta, amikor Oroszország háborút kezdett az ország ellen.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése szerint az Ukrajnában otthonukból három hét alatt elmenekülők száma megközelíti a szíriai pusztító háború elől menedéket keresők számát. Szíriában minegy 13 millió ember kényszerült otthona elhagyására, és az ország más részére vagy külföldre távozott.

Az adatokat az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) hozta nyilvánosságra pénteken.

Az ENSZ-szervezet becslései szerint több mint 12 millió ember rekedt háború sújtotta övezetekben, mert a magas biztonsági kockázatok, hidak és utak lerombolása miatt nem tud elutazni, illetve nem áll a rendelkezésére olyan információ, hogy hol találna biztonságos szállást.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a február 24-én kezdődött orosz háború a legsúlyosabb európai menekültválságot idézte elő a második világháború óta.

AZ UNHCR legfrissebb, pénteki adatai szerint több mint 3,2 millióan menekültek el Ukrajnából.

 

OBA: határidőre kifizették a Sberbank-betétesek kártalanítását

A jogilag vitatott esetek kivételével, a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítást fizet ki 

- közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az MTI-vel pénteken, miután lejárt az erre rendelkezésre álló tíz munkanapos határidő.

A közlemény szerint ezzel a Sberbank betétesek kártalanítása az utógondozási szakaszba lépett. 

Az OBA azon dolgozik, hogy akik eddig nem rendelkeztek a kártalanítási összegükről, vagy jogosultságukat külön eljárásban kell tisztázniuk, mielőbb hozzájuthassanak a nekik járó összeghez.

Forrás: Bruzák Noémi / MTI

Felidézték: március 18-ig azok rendelkezhettek a kártalanítási összegről, akik jogosultsága egyértelműen megállapítható volt a Sberbanktól kapott adatok alapján.

Eddig azokat a betéteket fizethették ki, amelyek összege nem haladja meg a 100 ezer eurót, ami a felszámolás elrendelésekor 38,047 millió forint volt.
 

Putyin Scholznak: Kijev elhúzza a tárgyalásokat

Ukrajna igyekszik elhúzni az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat, és irreális új javaslatokat terjeszt elő, de az orosz fél kész arra, hogy elvi megközelítésének szellemében továbbra is keresse a megoldást

 - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Olaf Scholz német kancellárnak.

Ezt a Kreml sajtószolgálata közölte a két vezető politikus telefonbeszélgetését ismertetve. A beszélgetést a német fél kezdeményezte.

Putyin felhívta Scholz figyelmét a Donyeck és Makejevka lakónegyedei ellen elkövetett, sok áldozattal járó ukrán rakétatámadásokra, amelyekről szerinte Nyugaton nem akarnak tudomást venni. A történteket az orosz államfő háborús bűncselekménynek minősítette.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a két vezető "nem könnyű", de "abszolút gyakorlatias megbeszélést folytatott egymással.

"Ezt a beszélgetést aligha lehet barátságosnak jellemezni. Kemény beszélgetés volt, természetesen. De továbbra is igény van az ilyen kapcsolatfelvételekre, az információcserére és az (ukrajnai orosz) különleges hadművelettel kapcsolatos éles témák megvitatására" - mondta.

Reagált Scholznak arra a kijelentésére, miszerint Moszkva és Berlin kapcsolatának alapjául egy Putyin nélküli Oroszországnak kell szolgálnia. "Arról, hogy kivel legyen Oroszország, nem az NSZK kancellárjának, hanem az orosz népnek kell döntenie" - hangoztatta.

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin este Emmanuel Macron francia elnökkel is eszmecserét folytatott. A telefonbeszélgetés során áttekintették a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások előrehaladását, és az orosz elnök ismertette orosz fél elvi hozzáállását a lehetséges megállapodások kidolgozásához.

Macron aggályaira reagálva Putyin hangsúlyozta, hogy az általa "ukrajnai különleges hadműveletnek" nevezett háborúban az orosz fegyveres erők mindent elkövetnek a civilek életének megóvása érdekében, beleértve a biztonságos evakuálásukhoz szükséges humanitárius folyosók megszervezését.

"Ugyanakkor felhívta a figyelmet az ukrán biztonsági erők és nacionalisták által naponta elkövetett számos háborús bűncselekményre, különösen a Donyec-medence városai elleni végrehajtott tömeges rakéta- és tüzérségi támadásokra" - állt a Kreml közleményében. A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető megállapodott a kapcsolattartás folytatásáról.

Peszkov kommentálta azt is, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön egy erkölcstelen háborút folytató "gyilkos diktátornak" és "valódi gonosztevőnek" nevezte Putyint.

Orosz Iszkander rakéták semmisítették meg az ukrán Tocska-U rakéták kilövőállását

Orosz Iszkander rakéták semmisítették meg azokat a kilövőállásokat, ahonnan ukrán "nacionalisták" kazettás töltetet hordozó Tocska-U rakétákat lőttek ki péntekre virradóra Melitopol városra - jelentette ki Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője.

Konasenkov szerint az ukrán rakétatámadást az orosz légvédelem elhárította, és a kilövőállásokat két Iszkander rakétával az orosz haderő megsemmisítette. Az elmúlt napokban Donyeckre és Makejevkára is lőttek ki Tocska-U harcászati rakétát.

A szóvivő által ismertetett péntek esti hadijelentés szerint az orosz haderő nagypontosságú fegyverekkel megsemmisítette ukrán harci gépek egy parkolóját a lvivi repülőjavító üzemben. Emellett ukrán lőszerraktár és katonai felszerelés semmisült meg Mikolajiv és Voznyecsenszk külvárosában. Konasenkov szerint az orosz légierő repülői és drónjai 54 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

A szóvivő azt mondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 184 drónt, 1412 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 142 rakéta- sorozatvetőt, 542 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1211 speciális katonai járművet veszítettek.

Cher menekülteknek ad szállást az otthonában

A legendás énekesnő felajánlotta, hogy ukrán családoknak nyújt szállást az otthonában.

Ha a gyerekeimmel ilyen traumát szenvedtünk volna, remélném, hogy valaki segítene

– írta az énekesnő a Twitteren, és másokat is arra kért, akik megtehetik, segítsenek.

Korábban az Oscar-díjra jelölt Benedict Cumberbatch is felajánlotta, hogy ukrán menekülteknek ad szállást otthonában.

Zelenszkij szerint Kijev környékén már több mint harminc települést foglaltak vissza

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videoüzenetében azt mondta, hogy az Ukrajna elleni teljes körű háború kezdete óta mostanáig az ukrán erők Kijev megyében több mint harminc települést foglaltak vissza, amelyeket ideiglenesen megszálltak az orosz csapatok.

Az államfő nem részletezte, hogy mely településekről van szó.

Olekszandr Hruzevics, az ukrán szárazföldi erők parancsnokhelyettese az ukrajnai médiaközpontban tartott pénteki tájékoztatóján kifejtette, hogy az ukrán csapatok már a harmadik védelmi gyűrűt építik ki a főváros, Kijev körül. Szavai szerint a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partján, a fővárostól csaknem 70 kilométerre állították meg az orosz erőket, amelyek ezáltal csakis rakétatámadásokat tudnak végrehajtani Kijev ellen. Hozzátette, hogy a bal parton is megállították a támadók előrenyomulását - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Már több mint 200-an meghaltak Kijevben, köztük gyerekek

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta már 222-en haltak meg a fővárosban, közöttük 64 civil, azon belül négy gyerek - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Mikola Povoroznik, Vitalij Klicsko polgármester első helyettese az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint. Közléséből az következik, hogy a többiek hivatásos vagy önkéntes katonák voltak - írja az MTI.

Beszámolója szerint 889-en sebesültek meg, köztük 241 civil, ezen belül 18 gyerek, három mentőápoló és egy mentőorvos.

A FŐVÁROSBAN AZ OROSZ ERŐK TÁMADÁSAIBAN A VÁROSVEZETÉS ADATAI SZERINT EDDIG 36 LAKÓÉPÜLET, ÖT MAGÁNBIRTOK, HAT ISKOLA- ÉS NÉGY ÓVODAÉPÜLET RONGÁLÓDOTT MEG.

Szétlőtt lakóház Kijevben
Forrás: Emin Sansar / Anadolu/AFP

Ennek ellenére Kijevben működik a városi infrastruktúra, így a közművek, a közösségi közlekedés, az egészségügyi ellátás, nyitva vannak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok, a benzinkutak, a piacok, az autószervizek, az állatkereskedések és egyéb létesítmények.

Olekszandr Pavljuk, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy a fővárostól mintegy 200 kilométerre északra fekvő Szlavutics várost a harcok teljesen elszigetelték a külvilágtól, emiatt a településen hiány van élelmiszerből és gyógyszerekből.

A megye több kistelepülésén, köztük a vishorodi járási Ivankivszkában, Poliszkében és Dimerszákban katasztrofálissá vált a humanitárius helyzet,

NINCS TÁVKÖZLÉS, ÁRAMSZOLGÁLTATÁS, ÉLELMISZER ÉS GYÓGYSZER. IRPINY ÉS HOSZTOMEL KÖRNYÉKÉN IS AZ ÉJJEL HARCOK FOLYTAK.

Az ukrán vezérkar pénteken azt jelentette, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők már kilőtték csaknem az összes rakétatartalékukat, az orosz hadiipari vállalatok ezért éjjel-nappal dolgoznak. Donyeck megyében az orosz erők több települést elfoglaltak, és ellenőrzésük alá vontak több útvonalat.

Az orosz egységet méltatta Putyin a Krím elcsatolásának évfordulóján

Az orosz egységet méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Luzsnyiki stadionban pénteken a Krím Ukrajnától való elcsatolásának 8. évfordulóján megtartott beszédében, miközben az orosz fegyveres erők folytatták az Ukrajna elleni offenzívájukat.

"Régóta nem volt nálunk akkora egység, mint most" - hangoztatta Putyin a harcoló katonák példájára hivatkozva a stadionban, ahol a belügyminisztérium adatai szerint 95 ezres éljenző-zászlólengető tömeg gyűlt össze egy nagyszabású ünnepi koncertre, az aréna falain kívül pedig további 103 ezren figyelték kivetítőkön az eseményt.

A 69 éves vezető a soknemzetiségű orosz nép sorsközösségével kapcsolatban az orosz alkotmányra, a Moszkva által "különleges hadműveletként" emlegetett, Ukrajna elleni háborúban harcoló katonák önfeláldozásával kapcsolatban pedig a Bibliára hivatkozott. Arról beszélt, hogy "nincs nagyobb szeretet annál, mint ha valaki a lelkét adja barátaiért". 

A háború elindításának célja Putyin szerint a Donyec-medencei civilek megmentése volt a "népirtástól" és a szenvedéstől.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Krím Oroszországhoz csatolásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett koncerten Moszkvában 2022. március 18-án. A Krím félszigetet 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el
Forrás: Alexander Vilf / MTI/AP/Szputnyik

A nyolc évvel ezelőtti eseményről szólva, amelyet az orosz hivatalos nyelvezet "újraegyesítésként" emleget, azt mondta, hogy a Krímet "megalázó" helyzetből kellett kiragadni - Ukrajna nevét nem ejtette ki - , amelyben csak a maradékelv alapján jutott neki a költségvetésből. Felsorolta a jelentősebbeket az ott 2014 óta végrehajtott orosz beruházások közül.

Az elnök beszédének közvetítése egyébként a Rosszija 24 televízió élő adásában megszakadt, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint műszaki okokból.

Az EU vissza nem térítendő támogatást folyósít Ukrajnának

Az Európai Unió 289 millió euró sürgősségi, makroszintű pénzügyi támogatást folyósít Ukrajnának, és 120 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatást nyújt az országnak az EU és Ukrajna közötti állam- és ellenállóképesség-építési szerződés keretében

 - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A támogatás az ukrán kormányt a katasztrófavédelem és a polgári jellegű válságkezelés központi és helyi szintű megerősítésében segíti.

Az Európai Bizottság január 24-én jelentette be, hogy 1,2 milliárd euró összegű sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatási programot indít Ukrajna megsegítésére, továbbá 120 millió vissza nem térítendő támogatást juttat az országnak. Az 1,2 milliárd eurós támogatás első részlete 600 millió eurót tesz ki: ennek első felét - 300 millió eurót - a múlt héten folyósította az unió, és most fizette ki a fennmaradó részt.

Közölték azt is: a sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatási program "számottevően hozzá fog járulni ahhoz, hogy javuljon Ukrajna makrogazdasági stabilitása a jelenlegi helyzetben, amikor is az ország ellen provokáció nélkül és indokolatlanul inváziót indított Oroszország". A program azt juttatja kifejezésre, hogy az EU állhatatosan támogatja Ukrajnát - tették hozzá.

Gyárakat értek orosz légicsapások Mariupolban
 

Kenyérért állt sorba az amerikai férfi, akit az orosz katonák megöltek Csernyihivben

Jimmy Hill amerikai állampolgár volt, hónapokkal ezelőtt érkezett Ukrajnába, hogy ott éljen ukrán partnerével, aki szklerózis multiplexben szenved – mesélte a férfi húga, Katya Hill.

A férfi elindult élelmet keresni a beteg élettársának szerdán – írja az USA Today.

TÖBB EMBERREL ÁLLT SORBAN KENYÉRÉRT, AMIKOR AZ OROSZ ERŐK LELŐTTÉK.

Holttestét az utcán találták meg a helyi rendőrök. Ukrán tisztviselők szerint a sorban állók közül 10 ember halt meg a támadásban.

Közeledhetnek az álláspontok Ukrajna semleges státuszával kapcsolatban

Az orosz-ukrán tárgyalások egyik orosz résztvevője szerint a két fél álláspontja leginkább Ukrajna semleges státuszával kapcsolatban közeledik

 - írja a Sky News a TASS-ra hivatkozva. A meg nem nevezett résztvevő azt mondta péntek délután, továbbra is folynak a tárgyalások, ahol arról is szó van, milyen biztonsági garanciákat kap Ukrajna, ha nem fog a NATO-hoz csatlakozni. 

Megölték az egyik legrettegettebb orosz parancsnokot Ukrajnában

Meghalt az egyik legismertebb és legfélelmetesebb orosz ejtőernyős ezred parancsnoka Ukrajnában. Szergej Szuharjov a 331. légi desszant parancsnoka volt, és öt társával együtt ölték meg.

Az ezredes a csecsen háborúban is harcolt, ott lett félelmetes hírű. 

 

Volodimir Zelenszkij: Az oroszok akadályozzák Mariupol evakuálását

Az ukrán elnök szerint az oroszok folyamatos ágyúzása megakadályozza, hogy a hatóságok humanitárius folyosókat hozzanak létre az ostromlott Mariupolból.

Az orosz hadsereg szerint a harcok elérték a város központját, ahol több ezer ember rekedt csapdában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022 március 17-én
Forrás: AFP / AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Zelenszkij legutóbbi beszédében elmondta, emberek százai lehetnek még a csütörtökön lerombolt színház romjai alatt. Azt is mondta, lassúnak találja a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnába.

Az ukrajnai háború miatt a párizsi olimpiáról is kitilthatják az oroszokat

A francia főváros polgármestere jelezte, hogy ukrajnai háborúja miatt Oroszországot és az őt támogató Fehéroroszországot is eltilthatják a 2024-es párizsi nyári olimpián való részvételtől. Az insidethegames.biz idézte Anne Hidalgo kijelentését, amely szerint az ötkarikás játékokat nem szabad elválasztani Oroszország ukrajnai agressziójától.

Számomra az olimpia is a geopolitika világának részét képezi

- fogalmazott a párizsi elöljáró.

Ami ma történik, Oroszországot nem igazán sorolja a békés országok csoportjába

 - tette hozzá.

Putyin közölte békefeltételeit

Vlagyimir Putyin orosz elnök török kollégájával beszélt telefonon. A háborút indító Putyin a BBC cikke szerint közölte Recep Tayyip Erdogannal, hogy milyen feltételek mellett hajlandó békét kötni Ukrajnával. Putyin két fő kategóriát határozott meg. 

Az első fő feltételei között van, hogy Ukrajna legyen semleges és ne csatlakozzon a NATO-hoz, adja fel fegyverkezését, hozzon törvényt az orosz nyelv védelméről és ítélje el a neonácizmust. A másik kategória pedig Donbasz és a Krím státuszára térne ki.

 A BBC szerint főleg ez utóbbiakkal lehet majd probléma a tárgyalások során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában