Csődközelben Budapest

2023.04.19. 12:28

Karácsony Gergely nem fizetne adót az államnak

A városvezetés megkérdőjelezi a szolidaritási adót, és a közigazgatási bírósághoz fordul az összeg csökkentése érdekében.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. március 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Fővárosi Önkormányzat felfüggeszti a kormány finanszírozását

− ezzel a hangzatos bejelentéssel kezdte ma rendkívüli sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely főpolgármester a Városházán – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Ez Karácsony szerint azt jelenti, hogy − mint fogalmazott − „bevasalják a kintlévőségeiket” a kormánytól.

Fidesz: Karácsony Gergely Gyurcsány utasítását teljesíti

"Gyurcsány Ferenc kiadta az utasítást. Egy a Spirit FM-nek adott interjúban azt mondta: a főpolgármester nem viszi bele eléggé Budapestet a kormány elleni harcba. Karácsony Gergely nem csinál most se mást, mint teljesíti Gyurcsány Ferenc utasítását. Azért támadja ismét a kormányt, hogy főpolgármester maradhasson. Közben Gyurcsányék zavartalanul szétlopják Budapestet" - reagált a főpolgármester mai bejelentésére a Fidesz. 

A kormánypárt budapesti szervezete Facebook-oldalán azt írta: Karácsony Gergelyre is igaz az a Margaret Thatcher-i mondat, hogy a baloldallal az a baj, hogy előbb-utóbb mindig kifogy mások pénzéből.

Emlékeztettek, köztudott, hogy Tarlós István 214,2 milliárd forintos megtakarítással adta át a főváros vezetését 2019-ben, a főváros adóbevételei azóta jelentősen nőttek. 2021-ben 20, tavaly 30 milliárd forinttal, idén pedig 76,4 milliárd forinttal több az iparűzési adóból származó bevétele Budapestnek, a korábban tervezetthez képest. Karácsony Gergelyék az emelkedő adóbevételek ellenére a pénzügyi tartalékot mára felélték, 25,5 milliárd forintra csökkentették – írták.

Hova lett a főváros pénze? Mire költötte el Karácsony Gergely? – tették fel a kérdést. 

A szolidaritási adó tervezett be nem fizetéséhez pedig csak annyit fűznénk hozzá, hogy szerintünk a törvényeket mindenkinek be kell tartani! A főváros baloldali vezetése sem buzdíthat törvénysértésre senkit, mert az egy önkormányzati vezető, mint hivatalos személy részéről bűncselekmény – tették hozzá.

Karácsony Gergely elmondta azt is: a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tíz milliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Hangsúlyozta:

közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére.

Karácsony hangzatos bejelentése azért is furcsa, mert a kormány által a tehetősebb önkormányzatokra kivetett szolidaritási hozzájárulást technikailag nem a gazdagabb, nagyobb bevétellel rendelkező helyhatóság fizeti be a központi költségvetésbe, hanem az állam vonja le az önkormányzatoknak juttatott támogatásokból, majd ebből biztosít többletforrást a szegényebb önkormányzatoknak. Egybehangzó vélemények szerint lehetetlen az, hogy egy település ne fizessen szolidaritási adót, hiszen azt a Magyar Államkincstár azonnal inkasszózza, amikor kiutalja az adott településnek szánt támogatásokat.

A baloldali főpolgármester a sajtótájékoztatóján azt is kifejtette: a kormányzati megszorítások a főváros pénzügyi helyzetét megnehezítették, és szerinte intézkedési csomag nélkül ezt az évet nem tudnák megcsinálni.

Karácsony Gergely kiemelte: az elmúlt fél év a fővárosnak pokoli nehéz volt, de szerinte az energiaszolgáltatásokon tudott spórolni a főváros. Szerinte azokat a nehézségeket, amelyeket nem a magyar belpolitika okozott, azt könnyen legyőzték.

A kormány elkötelezett egy Budapest-ellenes politika mellett

− fogalmazott Karácsony Gergely, aki a szolidaritási adó megnövekedését is kritizálta.

A főpolgármester elmondta: rendkívüli intézkedéseket vezet be a fővárosi városvezetés, ezek között szerepel az, hogy a fővárosi cégeknél és intézményeknél likviditási tervet vezetnek be, 15 milliárd forint működési kiadást az év utolsó negyed évére ütemeznek át. Emellett a BKV 24 milliárd forintos hitelt vesz fel, nagyon magas kamatterhek mellett. Ugyanakkor továbbra is fenntartják az energiamegtakarítási programot, szigorú megtakarításokkal.

Varga Mihály: felelőtlen, pazarló gazdálkodás 

Reagált a főpolgármester bejelentésére Varga Mihály is. A pénzügyminiszter Facebook-oldalán közzétett öt pontjában kifejtette:

  1. A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették.
  2. A baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik. A főváros iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot.
  3. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél.
  4. Az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb települések támogatására, összesen 57,8 milliárd forintot.
  5. A számok tehát világosan mutatják, hogy a főváros anyagi helyzetét nem a szegényebb települések megsegítésére fizetendő szolidaritási hozzájárulás veszélyezteti, hanem a 2019. óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában