Török választások

2023.05.22. 23:22

Az elnökválasztás harmadik helyezettje Erdogant támogatja a második fordulóban

A május 14-i török elnökválasztás első fordulójának harmadik helyezettje, Sinan Ogan hétfőn Ankarában arra szólította fel híveit, hogy az elnökválasztás május 28-i második fordulójában Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfőt támogassák.

MW

Sinan Ogan, a török ellenzéki Atya Szövetségének volt elnökjelöltje ankarai sajtóértekezletén 2023. május 22-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: NECATI SAVAS

Ogan koraesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: 

Kijelentem, hogy a választások második fordulójában a Nép Szövetsége (pártszövetség) jelöltjét, tisztelt Recep Tayyip Erdogant fogom támogatni.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Sinan Ogan, a török ellenzéki Atya Szövetségének volt elnökjelöltje ankarai sajtóértekezletén 2023. május 22-én
Fotó: NECATI SAVAS / Forrás: MTI/EPA

A május 14-i államfőválasztás első fordulóját Erdogan nyerte meg a szavazatok 49,52 százalékával, azonban az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót tartanak a legjobban szereplő két jelölt részvételével. A fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, akit a Nemzet Szövetsége hatpárti pártszövetség indított, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg. Ogan mögött egy bevándorlóellenes koalíció állt, ő 5,17 százalékot kapott.

Ogan hétfői sajtótájékoztatóján az ország stabilitásával indokolta döntését. Aláhúzta: Törökország végrehajtó elnöki rendszerében a stabilitás fontos alapja, hogy a parlament és a köztársasági elnökség ugyanazon szövetség irányítása alatt álljon.

Május 14-én, az államfőválasztással párhuzamosan tartott, egyfordulós parlamenti választáson a Nép Szövetsége kormányoldali pártszövetség győzött. Az elért 49,47 százalék 268 képviselői mandátumhoz juttatta az Erdogan-vezette kormánypártot, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) a 600 fős törvényhozásban. A Nemzet Szövetsége nevű ellenzéki pártszövetség a voksok 35,02 százalékát gyűjtötte be, ami a legnagyobb ellenzéki pártnak, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) 169 parlamenti helyet biztosított.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje beszél támogatóihoz az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházának erkélyéről, mellette a felesége, Emine Erdogan a török parlamenti és elnökválasztás éjszakáján, 2023. május 15-én
Fotó: Necati Savas / Forrás: MTI

Ogan hétfőn rámutatott: a Nemzet Szövetsége nem tudott "elegendő sikert felmutatni" a Nép Szövetsége ellenében, valamint meggyőző perspektívát nyújtani a jövőt illetően. "Ami mindennél fontosabb: nem tudta biztosítani a parlamenti többséget" – hangsúlyozta.

Ogan egyúttal elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint politikai pozíciókról szóló alkudozás befolyásolta volna a döntését.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában