Dagad a botrány

2023.07.20. 09:58

A brüsszeli korrupciós ügy miatt volt házkutatás egy baloldali politikusnál

Razziát tartott a rendőrség Maria Arena belga szocialista EP-képviselő házában a brüsszeli korrupciós botrány vizsgálatának részeként. A belga ügyészek a mai napig nem emeltek vádat, sőt még ki sem hallgatták a politikust – írja a Politico hírportálra hivatkozva a Magyar Nemzet.

MW

Maria Arena belga európai parlamenti képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciójának tagja

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

A Magyar Nemzet emlékeztet, a görög szocialista Eva Kailit és három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. 

A volt alelnök szintén letartóztatott élettársa, az olasz Francesco Giorgi később beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelynek segítségével Marokkó és Katar megpróbálta befolyásolni az EP döntéseit.

Maria Arena nevét, akinél ezúttal a Politico szerint razziáztak, még az év elején egy elfogatóparancsban említették meg. Arena a tavaly decemberi botrány kirobbanása óta folytatta EP-képviselői feladatait. 

Lemondott viszont az emberi jogi albizottság elnöki posztjáról. Ezt a pozíciót egyébként az ügyben vastagon érintett Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista európai parlamenti képviselőtől örökölte.

A lemondása azután következett, hogy a Politico felfedte, nem jelentette be a támogatott katari utazását.

Ő egy újabb EP-képviselő, aki érintett lehet a botrányban, miután Eva Kailit, Marc Tarabellát és Andrea Cozzolinót vád alá helyezték. Panzeri elismerte bűnösségét, és vádalkut kötött az ügyészekkel, cserébe enyhítették a büntetését.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szerdán jelen volt az Arena ingatlanában tartott házkutatásnál a Brüsszel északi részén található Schaerbeekben

– közölte a szóvivője.

Megerősíthetem, hogy Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke jelen volt, a belga alkotmányból fakadó kötelezettségei szerint

– mondta a szóvivő.

A cikk folytatását a Magyar Nemzet oldalán érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában