Piac

2023.08.01. 22:38

Hernádi Zsolt: hazugság, hogy Magyarországról származó orosz dízel hajtja az ukrán tankokat

A MOL vezérigazgatója bődületes hazugságnak nevezte a Handelsblatt nevű német napilap állítását.

MW

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója köszönti a Sátoraljaújhelyen táborozó kárpátaljai diákokat és tanáraikat a Rákóczi Szövetség táborában 2023. február 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Furcsa paradoxonról számolt be a Handelsblatt nevű német lap a minap, július végén megjelent cikkükben azt írták ugyanis, hogy magyar segítség nélkül gyakorlatilag megbénulna az ukrán hadsereg, írta meg a Mandiner, kiemelve, hogy a német lap állítása szerint Ukrajna szinte teljesen a hazánkból, valamint a Törökországból származó üzemanyagimporttól függ. 

A német lap az ukrán vámadatokra hivatkozva azt írta, hogy Ukrajna egyre több gázolajat importál Magyarországról és a törököktől, amelynek következtében az ukrán tankok egyre inkább az Oroszországból származó üzemanyaggal működnek, mivel mind a két ország túlnyomórészt orosz olajat dolgoz fel a finomítóiban. A lap arról is írt, hogy a MOL az elmúlt fél évben megkétszerezte az Ukrajnát célzó eladásait. A német lap abból, hogy a MOL jelentős mennyiségű orosz olajat vásárol, azt a következtetést vonta le, hogy feltehetően ez képezi az ukrán hadsereg első számú üzemanyagát. 

A Handelsblatt felhívta rá a figyelmet, hogy Törökország már jó ideje nem rejti véka alá, hogy jelentős profitra tesz szert az Oroszországból származó kőolajimportnak köszönhetően. 

Ami Magyarországot illeti, hazánk szerepével idáig nem igazán foglalkoztak, a német lap szerint ez annak fényében különösen érdekes, hogy Ukrajna szinte teljesen az üzemanyagimporttól függ. 

A megtámadott ország szinte teljesen az üzemanyagimporttól függ. Ennek ellenére Ukrajnában alig van hiány

 – írja a Handelsblatt. 

A Mandiner a MOL vezérigazgatóját kérdezte a német lap cikkében szereplő állításokról, Hernádi Zsolt bődületes hazugságnak nevezte az írást.  

A MOL vezére szerint a cikknek az volt a célja, hogy felbosszantsa az oroszokat, mivel tulajdonképpen azt állítja, hogy Oroszország azoknak szállít kőolajat, akik azt később ellene használják, ráadásul úgy, hogy az ajándékba kapott harckocsikat tankolják vele.  

Hernádi Zsolt leszögezte, hogy a MOL az ukrán piacnak csupán hat százalékát adja, hozzátéve, hogy a lengyelek ennek a mennyiségnek körülbelül az ötszörösét adják, a litvánok vagy a románok pedig a háromszorosát. 

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában