Hosszú lista

2023.12.21. 06:56

Ezek voltak az EP-képviselők idei legbotrányosabb ügyei

A Magyar Nemzet cikke szerint hivatali visszaélés, zaklatás, vesztegetés és nemi erőszak is volt a politikusok körül 2023-ban.

MW

A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili görög szocialista párti képviselő, az Európai Parlament (EP) volt alelnöke az uniós törvényhozás plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

Összegzést készített az Euractiv a botrányokba keveredett képviselőkről - számol be róla a lap.

Ami érdekes, hogy jobboldali képviselők szinte csak gyűlöletbeszéd és hamis hírek terjesztései miatt kerültek a listára. Ide került például a romániai Christian Terhesch, aki azt mondta, hogy a transznemű nők létezése a legnagyobb veszélyt jelenti a nőkre nézve.

Nem rangsorolva a büntethető cselekedeteket, azért szembetűnő, hogy a listán rengeteg baloldali – beleértve az Európai Néppárt képviselőit is – egészen más ügyekkel került az összegzésbe.

A katari nyomásgyakorlás ügye, az egyik ikonikus brüsszeli korrupciós botrány még mindig elkíséri az Európai Parlamentet. A képviselők egy csoportja még év elején azerbajdzsáni be nem jelentett utazások miatt került a címlapokra, a hírekben a katari botránnyal való kapcsolatuk is felmerült.

Ezen kívül például Donald Tusk volt miniszterét, Włodzimierz Karpińskit novemberben engedték ki a börtönből, mert egymillió eurós kenőpénzt fogadott el egy szemétszállítási szerződésre pályázó cégtől. Ő már az Európai Parlament egy képviselője.

Három szocialista, egy néppárti, egy renew-os és egy a baloldal képviselője került hivatali visszaélés és csalás ügyébe.

A Baloldal pártcsalád ír képviselője, Mick Wallace elmulasztotta bejelenteni például hogy havi 1 és 499 euró közötti összeget borbár-üzletek „tanácsadójaként” − írja az Euractiv.

Többször saját asszisztenseikkel szemben merült fel zaklatás és nemi erőszak gyanúja képviselők ellen.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában