Jótékonyság

2023.12.22. 08:56

Több mint negyedmilliárd forinttal segít a Pro Filii Alapítvány a rászorulóknak

Több mint negyedmilliárd forinttal segít civil szervezeteket és magánszemélyeket a Pro Filii Alapítvány. Az idei negyedik negyedévben benyújtott mintegy 950 pályázó összesen 6,4 milliárd forint támogatást igényelt a Mészáros Csoport alapítványától. A Kuratórium döntésének értelmében végül 61 pályázat részesült pozitív elbírálásban, mintegy 253 millió forint értékben. Az alapítvány működése óta ezzel meghaladta a kétmilliárd forintot a segítségre szorulók támogatása.

MW

Forrás: Mészáros Csoport

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló, évi egymilliárd forintot támogatásra fordító Pro Filii Alapítvány még karácsony előtt döntött az idei negyedik alkalommal meghirdetett pályázatokról annak érdekében, hogy a támogatások mielőbb eljussanak a rászorulókhoz. Az idei év negyedik negyedévében beérkező 950 pályázatból a cégcsoport vezetőiből álló Bírálóbizottság javaslatára a Kuratórium a 267 beérkezett magánszemély pályázatából 

minden eddiginél több, 33 személynek csaknem 80 millió forintos, valamint a 683 beérkezett civil és nonprofit szervezet kérelméből 28-nak 172 millió forintos támogatásáról döntött. 

Forrás: Mészáros Csoport

A Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesültek azok a kérelmek, amelyek célcsoportja egészségügyi-, szociális- vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekek, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg. 

Az alapítvány a 33 magánszemélyből 30 olyan családot támogat, amelyek ritka betegségben szenvedő vagy mozgássérült gyermeket nevelnek és a támogatási összeget a gyermekek gyógykezelésére fordíthatják. 

Esélyt kaphat a gyógyulásra többek között egy hatéves kisfiú, akinek egy idegrendszeri betegségből fakadóan féloldala lebénult és rehabilitációra szorul, valamint egy 13 éves kislány is, aki 2017-ben autóbalesete során súlyos agy- és arckoponyacsont-sérülést szenvedett. 

A szervezetek közül a Magyar Gyermekmentő Alapítvány csaknem kilencmillió forintos támogatásban részesül, amelynek köszönhetően életveszélyes állapotú beteg gyermekek mentőellátásának oktatásához szükséges eszközöket szerezhet be. 

Pozitív elbírálásban részesült az Ikervári Lakásotthonokban Élő Gyermekekért Közhasznú Alapítvány is, amely egy új, 7 személyes gépjármű beszerzését tudja így megvalósítani. A szociális és egészségügyi támogatásokon túl az alapítvány kulturális, tudományos és sport tárgyú pályázatok támogatásáról is döntött. Az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány szervezésében jövőre is megvalósulhat a Zemplén egyik legrangosabb, mindenki számára nyitott és térítésmentes művészeti eseménye, a Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete és a Studium Generale Alapítvány fiataloknak szóló programjaikban közreműködő önkénteseik révén pedig megsokszorozhatják a Pro Filii Alapítványtól kapott támogatást.

Forrás: Mészáros Csoport

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport társadalmi felelősségvállalás igazgatója a negyedik negyedéves pályázati elbírálások kapcsán leszögezte: 

„Noha mindenkor igaz a közmondás, miszerint kétszer ad, aki gyorsan ad, idén ennek különös súlya van, hiszen a 2023-as év különösen megviselte a nélkülöző, bajba jutott családokat. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a gyors segítséggel ezúttal megkönnyítjük az egyébként is megterhelő évvégét a családok számára. A tavalyi évhez viszonyítva idén hétszázzal több, mintegy 2 900 pályázati kérelem érkezett be alapítványunkhoz, amelyek értéke meghaladta a 17,5 milliárd forintot. Ez hárommilliárd forinttal múlja felül a tavaly beérkezett igényeket. Ez azt jelzi számunkra, hogy elnyertük a segítő és tenni akaró szervezetek, bajba jutott magánszemélyek bizalmát. Tevékenységünkkel nem csak anyagi úton mozdítjuk elő a hazai civil szférát: már az idei évben is megfigyelhető, hogy egyre több az átgondolt, megtervezett, a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő pályázat, amely egyrészt nagyobb felelősséggel ruház fel minket, adományozókat, másrészt tudatosságra sarkallja magukat a különböző programokat megvalósítani szándékozókat. Azt is le kell szögeznünk az idei év kapcsán, jóval több jogos igény érkezett annál a végül 228 pályázatnál, amelyet összesen egymilliárd forinttal támogattunk. Ez arra sarkall bennünket is, hogy minél hatékonyabban használjuk fel a rendelkezésünkre álló forrásokat, amelyet a Mészáros Csoport vállalatai biztosítanak számunkra” – húzta alá Tóth Krisztina, aki egyben a Pro Filii Alapítvány főtitkára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában