Ukrán válság

2024.01.21. 07:37

Sok halottja van a donyecki piacot ért ukrán támadásnak

697. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy helyi lakos egy rakétacsapás következtében meghalt ember holtteste mellett ül Donyeckben 2024. január 21-én

Forrás: AFP

Fotó: Stringer

Fico szerint Ukrajnának területeket kell feladnia a békéért

Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni orosz háború befejezésének egyetlen módja az, ha Kijev átadja területének egy részét a megszállóknak, és kijelenti, hogy nem kíván NATO-tag lenni – írja a Politico.

Valamiféle kompromisszumnak kell születnie

 – fogalmazott Fico szombaton. 

Mit várnak, hogy az oroszok elhagyják a Krímet, Donbászt és Luhanszkot? Ez irreális

 – mutatott rá a szlovák miniszterelnök.

Ukrajna nem független és szuverén ország, hanem az Egyesült Államok teljes befolyása és ellenőrzése alatt áll

– foglalta össze a véleményét Robert Fico.

A Mandiner korábban már arról is beszámolt, hogy Szászország miniszterelnöke is hasonló gondolatot fogalmazott meg, mint most a szlovák miniszterelnök.

Ukrán elnök: egyelőre nincs szükség félmillió ukrán mozgósítására

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint egyelőre nincs szükség 500 ezer ukrán mozgósítására. Erről az államfő a Channel 4 brit televíziónak adott interjújában beszélt, amelyet a hivatalos elnöki honlapon is közzétettek vasárnap. 

Személy szerint most nem látom szükségét félmillió ember mozgósításának. Nem azért mondom ezt, mert válaszolni akarok és valakinek a kedvében akarok járni. Először is, az élet az első számú prioritás. Másodszor, zajlanak a szükséges műveletek. Még nem láttam elég egyértelmű adatot ahhoz, hogy azt mondhassam, félmilliót kell mozgósítani. Harmadszor pedig a pénz. A mozgósítás finanszírozása határozottan nem a partnerektől származik, szeretném, ha ezzel mindenki tisztában lenne

– fogalmazott Zelenszkij, kifejtve, hogy a katonák fizetését és kiképzését az ukrán költségvetésből fizetik. Úgy vélte ugyanakkor, szükséges a mozgósítás a tekintetben, hogy a fronton hosszú ideje szolgálókat leválthassák. Zelenszkij korábban már elmondta, hogy a hadsereg vezetése a haditanács egyik ülésén felvetette további 450-500 ezer ember mozgósítását, de ezt még nem véglegesítették.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy tévéműsorban kijelentette, hogy Ukrajna akkor kezdhet tárgyalásokat Oroszországgal, ha utóbbi taktikai vereséget szenved a harctéren, önként lemond atomfegyvereiről, illetve ha ott belső zavargások törnek ki.

Úgy vélte, hogy Oroszország csak ultimátumokban hajlandó tárgyalni, és Ukrajna teljes megsemmisítésére törekszik. Szerinte amíg Oroszország nem szenvedett jelentős taktikai vereséget a harctéren, bármilyen tűzszünetet arra használna fel, hogy felkészüljön a következő támadásokra.

Volodimir Fityo, az ukrán szárazföldi erők tájékoztatási részlegének vezetője egy tévéműsorban megerősítette, hogy az ukrán erők kivonultak a Harkiv megyei Krohmalne faluból. Megjegyezte, hogy a településen a csaknem két éve kezdődött orosz invázió előtt is csupán 45-en laktak és a falunak mind az öt házát lerombolta az orosz hadsereg.

Folyamatosak az orosz támadások

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy jelenleg a Harkiv megyei Kupjanszknál támadnak a legaktívabban az orosz erők, az elmúlt napban 21 rohamot vertek vissza ott az ukrán csapatok. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 376 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, hét tüzérségi és egy légvédelmi rendszert.

Az ukrán katonai hírszerzés és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról számolt be, hogy vasárnapra virradó éjjel dróntámadásokat mértek az oroszországi Tulában egy hadiüzemre, Szmolenszkben és Orjolban lévő katonai objektumokra, továbbá a leningrádi területen lévő Uszty-Lugában egy tengeri terminálra.

Napközben az orosz erők több támadást is végrehajtottak ukrán települések ellen. Vadim Filaskin, Donyeck megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz hadsereg Grad rakéta-sorozatvetőkkel nyitott tüzet a régióban lévő Kurahove településre, aminek következtében egy helyi lakos meghalt, egy másik pedig megsebesült. Az ukrán légierő közlése szerint lelőttek egy H-59-es orosz rakétát a keleti országrészben, Dnyipro város közelében. Nem sokkal korábban az orosz hadsereg ballisztikus rakétákat lőtt ki Kirovohrad megye székhelyére, Kropivnickijre, a megye kormányzójának tájékoztatása szerint senki sem sérült meg.

Orosz külügyminisztérium: barbár terrorcselekmény volt a Donyeck elleni ukrán támadás

Barbár terrorcselekmény volt az ukrán hadsereg Donyeck elleni támadása, és a nemzetközi szervezeteknek és a kormányoknak el kell ítélniük Kijev akcióit – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium, amelynek szóvivője bejelentette, hogy a történteket meg fogja vitatni az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A donyecki békés létesítményekre mért embertelen, civilek megölését célzó csapások, és a legcivilizáltabb nyugatiak részvétele ebben (.) - mindez az ENSZ Biztonsági Tanácsa megbeszélésének tárgya lesz, amelyen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz

 – mondta jelentette ki Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija-1 televíziócsatornán. Közölte, hogy a Lavrov vezette orosz küldöttség már úton van New Yorkba.
Az orosz diplomáciai tárca által kiadott állásfoglalás értelmében 

az Egyesült Államok és csatlósai által támogatott neonáci kijevi rezsim ismét barbár terrorcselekményt követett el Oroszország békés lakossága ellen

 és Moszkva kategorikusan elítéli ezt a „hitszegő csapást” a polgári lakosság ellen. 

A minisztérium szerint a Nyugat féktelen vágya, hogy az ukrán bábok keze által stratégiai vereséget mérjen Oroszországra, egyre vakmerőbb akciókra készteti Kijevet, beleértve a terrorcselekményeket, a humanitárius jog tömeges megsértését és háborús bűncselekményeket.

Az orosz külügyminisztérium ezzel kapcsolatban Ukrajna elítélésére szólította fel az összes felelős kormányt és az illetékes nemzetközi szervezetet.

Hallgatásuk a civil polgárok megölésének hallgatólagos jóváhagyását jelenti, és még véresebb atrocitásokra ösztönzi az ukrán neonácikat

 – hangzott az állásfoglalás.
Az orosz külügyminisztérium szerint a terrortámadások azt bizonyítják, hogy Ukrajnában nincs meg a politikai akarat a békéhez és a konfliktus diplomáciai úton történő megoldásához, és ebből kiindulva nyilvánvaló, hogy az orosz különleges hadművelet minden célját és célkitűzését el kell érni.

Ennek az országnak a területéről semmilyen, Oroszország biztonságát érintő fenyegetés nem származhat vagy terrorcselekmény nem indulhat

– áll az orosz diplomácia állásfoglalásában.
   Az ukrán tüzérség vasárnap reggel 152 és 155 milliméteres kaliberű fegyverekkel lőtte a Donyeck nyugati részén lévő Tyeksztyilscsik negyedben található piac könyékét. A támadás következtében 25 ember életét vesztette, további 20 pedig megsebesült.

Sok halottja van a donyecki piacot ért ukrán támadásnak

Az orosz–ukrán háború újabb civilek életét követelte. Már 18 halálos áldozata van annak a bombázásnak, amelyet az ukrán fegyveres erők hajtottak végre vasárnap reggel egy donyecki piacon – közölte Alekszej Kulemzin, a város polgármestere. Borzalmas videókat készítettek a helyszínen.

A polgármester szerint az ukránok szándékosan akkor támadták meg a piacot, amikor a legnagyobb volt a tömeg. Az orosz–ukrán háború miatt értelmetlen halált haltak a civilek.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint az ukrán csapatok legalább hat 155 mm-es lövedéket lőttek ki.

Akár az uniós szabályokat is megkerülnék Ukrajna támogatásáért

Ukrajna számára további 50 milliárd euró a tét, amelyet az európai adófizetőknek kell átutalniuk Kijevnek. Erről február 1-jén egy rendkívüli uniós csúcstalálkozón szavaznak a tagállamok kormány- és államfői. A csomagban szerepel az uniós költségvetés példátlanul jelentős bővítése, amely 2027-re 1,2 ezer milliárd euróra emelkedhet – írja az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egy bejegyzésben a közösségi oldalon.

Brüsszelben már dolgoznak azon, hogyan lehetne kijátszani egy esetleges vétót. Ha kell, mind az Európai Tanácsban szükséges egyhangúságot, mind az uniós költségvetési szabályokat is figyelmen kívül hagyják. Az ilyen trükkök nem segítik a Brüsszelbe vetett, amúgy is törékeny bizalom növelését

– jelentette ki Harald Vilimsky, az FPÖ európai parlamenti képviselője. 

Az EU és tagállamai az orosz–ukrán háború kitörése óta október végéig már 133 milliárd eurót pumpáltak Ukrajnába. Ezeket a számokat a Kieli Világgazdasági Intézet állítja össze néhány havonta. Ebből 3,4 milliárd euró Ausztriából származik. Az osztrák jobboldali párt világos álláspontot képvisel és azt írja:

Az egész – csakúgy, mint az Oroszország elleni, eddig hatástalan szankciók – teljesen stratégia és észszerűség nélkül zajlik, ráadásul a tűzszünetre és az azt követő béketárgyalásokra irányuló erőfeszítések nélkül. Ami nem jelent mást, mint hogy Ursula von der Leyen és társai hosszú távon fenn akarják tartani a Kijevbe irányuló pénzáramlást. A további segélyrészletek tehát már előre be vannak programozva. Álláspontunk mindig is egyértelmű volt: nincs több uniós adófizetői pénz Ukrajnának.

Harald Vilimsky a közösségi oldalán egy bejegyzésben arról írt, hogy az európai parlamenti választáson az osztrákok visszaszerezhetik a szabadságukat, a demokráciájukat és a szuverenitásukat.

Számoljunk le az uniós elit aljasságával! Béke, szabadság és jólét – mindezt csak egy erős uniós választási eredménnyel tudjuk biztosítani!

– fogalmazott az osztrák európai parlamenti képviselő.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Putyin észak-koreai látogatásra készül

Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a közeljövőben Észak-Koreába látogatni - közölte vasárnap a kelet-ázsiai ország sajtója.

A KCNA hírügynökség beszámolója szerint Putyin megköszönte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek a Phenjanba szóló meghívást, és kifejezte hajlandóságát, hogy "egy korai időpontban" ellátogasson az országba.

A tájékoztatás szerint az észak-koreai kormány "kész a legnagyobb őszinteséggel üdvözölni a koreai nép legközelebbi barátját".

A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: Moszkva reméli, hogy a látogatás létrejön, és Putyin "belátható időn belül" Észak-Koreába utazik.

A Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyülését külföldön gyanakvással és aggodalommal szemlélik az ukrajnai háború hátterében. Attól tartanak, hogy Oroszország, mint katonai nagyhatalom, technikai segítséget nyújthat Észak-Korea fegyverprogramjaihoz.

A hét elején Oroszország megerősítette szoros együttműködését Észak-Koreával Cso Szon Hui külügyminiszter háromnapos moszkvai látogatása során.

A szorosabb együttműködés jeleként Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavaly szeptemberben az orosz Távol-Keletre látogatott, és ott találkozott Putyinnal. Ezt követte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogatása Phenjanban.

Robbanás történt egy orosz földgáz terminálon

Alekszandr Drozdenko, a Leningrádi régió kormányzója  Telegram csatornáján közölte, hogy  tűz ütött ki a leningrádi Uszt-Luga kikötőjében található Novatek terminálon. Mint közölte, személyi sérülés nem történt. A veszélyhelyzet miatt fokozott készültséget vezettek be a Kingiszepp körzetében. Drozdenko pontosította, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma és a Lenoblpozhspas erői vettek részt a tűz oltásában. 

A Jurij Zapalackijnak, a Leningrad megyei Kingiszepp járás igazgatójának Telegram-csatornáján közzétett képen tûzoltók küzdenek a lángokkal a Szentpétervártól 165 kilométerre lévõ Uszt-Luga kikötõjében található, az orosz Novatek földgázipari vállalat gáztermináljánál 2024. január 21-én
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Jurij Zapalackijnak, Kingiszepp járás igazgatójának Telegram-csatornája

A Marinetraffic hajókövető szerint a terminál területén körülbelül öt, Panama, Gabon, Libéria és Görögország lobogója alatt közlekedő tartályhajó tartózkodott.

A közeli pulkovói repülőtér továbbra is normál üzemmódban működik, a légikikötőből érkező és induló repülőgépek továbbra is közlekednek.

Több mint 11 ezren érkeztek szombaton Magyarországra

Magyarország területére 2024. január 20-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4366 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6879 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 79 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában