Együttműködés

2024.01.20. 11:34

Magyarország a Vietnám és az unió közötti kapcsolatok fejlesztésében érdekelt

A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, így a kereskedelmi kapcsolatok további erősítése mellett a kölcsönös befektetések ügye is kiemelt jelentőségű Magyarország számára, ahogyan a tudományos, kutatási együttműködéseké is.

MW

Zsigmond Barna Pál miniszteri biztos, fideszes parlamenti képviselõ és Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület elnöke az egyesület konferenciája kezdete elõtt tartott sajtótájékoztatón az Aranytíz Kultúrházban 2022. október 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Magyarország az Európai Unió következő soros elnökeként is abban érdekelt, hogy tovább fejlődjenek a Vietnám és az Európai Unió közötti kapcsolatok - írta az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében annak apropóján, hogy Zsigmond Barna Pál, a tárca parlamenti államtitkára Vietnámban tett hivatalos látogatást.

Kifejtették, hogy a délkelet-ázsiai ország a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, így a kereskedelmi kapcsolatok további erősítése mellett a kölcsönös befektetések ügye is kiemelt jelentőségű Magyarország számára, ahogyan a tudományos, kutatási együttműködéseké is.

A közlemény szerint Zsigmond Barna Pál a tárgyalások során ismertette a 2024-es magyar uniós elnökség prioritásait, és megerősítette: Magyarország nem Európa elzárkózásában, hanem a konnektivitásban, a minél szélesebb körű kapcsolatépítésben látja a közösség és a tagállamok sikerét, jövőjét. Vietnám és Magyarország is a nemzetközi összeköttetésekben érdekelt, hogy minél szélesebb körű együttműködések jöjjenek létre közöttük, valamint az Európai Unióval és az Asean országokkal egyaránt. Mint mondta, a meglévő kapcsolatok új lendületet kaphatnak a jövőben, hiszen a koronavírus járvány elmúltával a délkelet-ázsiai ország újra növekedési pályára állt, ami számos együttműködési lehetőséget hordoz magában minden területen.

Zsigmond Barna Pál rámutatott arra is, hogy mindkét ország békepárti álláspontot képvisel a Magyarország szomszédságában zajló háború kapcsán.

Az egyeztetéseken az EU és Vietnám közötti beruházásvédelmi megállapodásról is szó esett, és az államtitkár arról biztosította partnereit, hogy a magyar uniós elnökség alatt az egyezményt még nem ratifikáló tagállamokat is arra fogja ösztönözni hazánk, hogy mielőbb tegyék meg a szükséges lépéseket - írták a közleményben.

Hozzátették, a Közbiztonsági Minisztérium miniszterhelyettesével folytatott egyeztetésen a rendőrségek közötti nemzetközi együttműködés, valamint a szervezett bűnözés elleni küzdelem jelentősége volt a fő téma.

Kiemelték, hogy a két ország közötti tudományos és egyetemi kapcsolatok kulcsfontosságúak: a Vietnámi Diplomáciai Akadémia elnökhelyettesével, valamint a Vietnámi Nemzeti Egyetem rektorával tartott megbeszéléseken ezek további fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek a felek.

Zsigmond Barna Pál a diplomáciai akadémián - első magyar vendégként - előadást is tartott a magyar-vietnámi kapcsolatokról, valamint a globális kihívásokról, az azokra adható közös válaszokról. Az államtitkár arról beszélt, hogy Vietnám a következő évtizedben a világ egyik legstabilabban és legerőteljesebben növekvő gazdaságú országa lesz, ezért fontos a diplomáciai és oktatási kapcsolatok további erősítése a két ország között, amelyben partner lehet a vietnámi képzési intézmény is.

Zsigmond Barna Pál elmondta azt is, hogy Magyarország rendkívül népszerű a vietnámi hallgatók körében, évente 200 diák tanulhat az országban a Stipendium Hungaricum ösztöndíjnak köszönhetően, és jelenleg összesen 900 vietnámi hallgató folytat tanulmányokat Magyarországon.

A közlemény szerint az államtitkár tárgyalt a HUTECH (Ho Chi Minh City University of Technology) rektorával is a két ország közötti felsőoktatási együttműködési lehetőségekről.

Mivel Magyarország számára kiemelten fontos a kereskedelmi, üzleti kapcsolatok fejlesztése, az államtitkár ezek fejlesztéséről tárgyalt a gazdasági élet vezetőivel: a Vietnámi Kereskedelmi és Iparkamara főigazgató-helyettesével, a Business Association of Overseas Vietnamese (BAOOV) elnökével, a Richter Gedeon Nyrt. és az EGIS Gyógyszergyár Zrt. vietnámi képviseletének vezetőivel, valamint a Vietnámban működő Közép- és Kelet-Európai Kereskedelmi Kamara és az EuroCham küldöttségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában