Hallgassa élőben!
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A magyar-lengyel barátság napja alkalmából tanácskozott Áder János és Andrzej Duda

Méltatták a közös értékeket és az együtt elért eredményeket, és több aktuális európai és nemzetközi kérdést is megvitattak.

A magyar-lengyel barátság napja alkalmából videobeszélgetést folytatott Andrzej Duda lengyel és Áder János magyar köztársasági elnök hétfő este.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a két elnök a tanácskozás során felidézte a két nemzet történelmi sorsközösségét, méltatták a közös értékeket és az együtt elért eredményeket, és több aktuális európai és nemzetközi kérdést is megvitattak, beszéltek továbbá a koronavírus-járványról.

Kedden a két elnök felesége, Herczegh Anita és Agata Kornhauser-Duda is virtuális találkozót tart.

Az Országgyűlés és a lengyel Szejm 2007-ben nyilvánította március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává. „Azóta mindkét országban megünneplik, évente váltakozó helyszíneken nagyszabású államfői programmal köszöntik a két nemzet immár ezer évre visszatekintő, sok szempontból páratlanul szoros kapcsolatát” – fogalmazott a KEH.

Az eseményt a kétévenként sorra kerülő házigazda országnak mindig más-más városa vagy kerülete rendezi meg. Tavaly Csepelen lettek volna a nap központi eseményei, de a járvány miatt a programokat végül nem lehetett megtartani. Idén a dél-lengyelországi Bochnia lett volna a házigazda, de a koronavírus-helyzet miatt most sem lehet több száz ember részvételével rendezvényt tartani. Ezért született meg az a döntés, hogy a két ország államfője ez alkalommal, tekintettel a rendkívüli helyzetre, virtuálisan ünnepli meg a magyar-lengyel barátságot – írták.

„A járvány körülményei között újszerű módon ünnepel a budapesti lengyel és a varsói magyar nagykövetség is: ez utóbbi egy sor virtuális rendezvénnyel emlékezik meg az évfordulóról” – áll a közleményben.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök online megbeszélést folytat Andrzej Duda lengyel elnökkel a magyar-lengyel barátság napja alkalmából a Sándor-palotában 2021. március 22-én

Hozzászólások

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
A csecsemőket is védi a koronavírustól a kismamák beoltottsága
A vizsgált csecsemők 100 százalékának volt védő antitestje születéskor.
Magyarország elkötelezett a Nyugat-Balkán európai integrációja mellett
Azt minden eszközzel támogatjuk.
Barczi Róbert: nem fogadjuk el, ha valaki beáll bekkelni és csak rugdossa előre a labdát
A sportigazgató négy fontos területet emelt ki, melyen javulást kell elérni.
Szombaton jön a Bikini Szentesre
Kormányablakbusz érkezik a faluba
Egész napos programot tartanak Üllésen