A strasbourgi merénylő öt feltételezett segítőjét vették őrizetbe

A gyanúsítottak azoknak a személyeknek a környezetéhez tartoztak, akik a terrortámadás előtt segítettek az elkövetőnek, Chérif Chekattnak fegyverek beszerzésében.

Őrizetbe vettek öt embert Franciaországban a 2018 decemberében, a strasbourgi karácsonyi vásáron elkövetett terrortámadással összefüggésben – közölték párizsi igazságügyi források kedden.

A tájékoztatás szerint két nőről és három férfiról van szó, életkoruk 23 és 46 év között van. Nevüket a hatóságok nem hozták nyilvánosságra.
    
A gyanúsítottak azoknak a személyeknek a környezetéhez tartoztak, akik a terrortámadás előtt segítettek az elkövetőnek, Chérif Chekattnak fegyverek beszerzésében. Ezeket a fegyvereket a merénylet napján – de még a támadás elkövetése előtt – a hatóságok megtalálták Chekatt lakásában, így a tettes, aki a házkutatásnál nem volt otthon, nem használta őket a merénylethez – jelentette a Le Parisien című francia lap.
    
Helyi médiaforrások szerint három gyanúsítottat Haguenau városában, kettőt pedig Strasbourgban vettek őrizetbe.
    
Az elzászi nagyváros központjában elkövetett terrortámadásban öt ember veszítette életét, további tizenegy pedig megsérült. A feltételezett elkövetőt, Chekattot két nappal később egy nagyrazzia során a rendőrség tűzpárbajban megölte.
   
A nyomozók később találtak egy videofilmet, amelyben Chekatt hűségesküt tett az Iszlám Államnak. A dzsihadista terrorszervezet vállalta később a felelősséget a merénylet elkövetéséért.
    
A tettesnél  egyebek között egy revolvert, lőszert és egy kést találtak. A francia rendőrség feltételezése szerint Chekatt néhány nappal a merénylet előtt jutott a muzeális jellegű revolverhez, amellyel járókelőkre lőtt Strasbourg utcáin.
   
Az eddigi nyomozás alapján négy ember ellen indult vizsgálati eljárás.