Ország-világ

2009.10.25. 13:13

Agyonlőtték az ingusföldi ellenzék egyik vezetőjét

Agyonlőtték vasárnap az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi autonóm köztársaság, Ingusföld ellenzékének egyik vezetőjét, Maksarip Ausevet.

MTI

Mint egy másik ingusföldi ellenzéki személyiség, Magomed Hazbijev az orosz Interfax hírügynökségnek elmondta, Ausev az autóját vezette az Ingusfölddel szomszédos Kabard-Balkárföld fővárosától, Nalcsiktól 10 kilométerre, amikor egy mellette elhaladó autóból géppisztollyal ismeretlen merénylők rálőttek. Ausev számos sérülésébe a helyszínen belehalt, a vele együtt utazó nőt sebesülten kórházba szállították. A gyilkos merénylet hírét az ingusföldi belügyminisztérium megerősítette.

Ausev ismert üzletember volt, korábban az Ingushetia.org nem kormányzati internetes portál tulajdonosa, az oroszországi emberi jogi biztos szakértői tanácsának tagja, aki élesen bírálta Murat Zjazikov korábbi ingusföldi elnököt, viszont jó kapcsolatokat ápolt a Zjazikov utódjaként a Kreml által kinevezett Junusz-Bek Jevkurovval, aki egy évvel ezelőtt lépett hivatalba. Jevkurov maga is súlyosan megsebesült egy ellene elkövetett robbantásos merényletben idén júniusban.

A Moszkva ellenőrzése alatt álló észak-kaukázusi térségben idén meredeken nőtt a merényletek száma. Ezeket muzulmán lázadók számlájára írják, akik a szegénység és korrupció sújtotta nyugtalan észak-kaukázusi térség függetlenségéért küzdenek. A legtöbb merényletet Dagesztánban, Ingusföldön és Csecsenföldön követik el, ez utóbbiban 1994 óta Oroszország két háborút vívott a szeparatistákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában