Ország-világ

2014.03.11. 17:08

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Babcsán Norbert okleveles mérnök-fizikus, Bencze Gábor biológus, Nagy Zoltán vállalkozás-szervező, Raisz Iván kémikus, valamint Szamosi Katalin ügyvéd vehette át a Jedlik Ányos-díjat, míg Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke a Honoris causa Jedlik Ányos-díjat kapta kedden Budapesten.

Az elismeréseket Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át. Az elnök köszöntőjében elmondta: a szakmai elismerést 1996-ban alapította az ipari és kereskedelmi miniszter a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében. Hozzátette, hogy nemcsak 1996-ban választották a magyar tudóst névadóul, hanem 2013-ban az ország első szellemi tulajdonvédelmi stratégiájának névadója is ő lett.

Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kar elnöke az ünnepségen hangsúlyozta, hogy a Jedlik-terv a 2013 és 2016 közötti időszakra szóló szellemi tulajdon védelmi nemzeti stratégia, amely az iparjogvédelemre, a szerzői jogra és a szellemi tulajdont védő intézményrendszerekre épül.

A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódóan adományozzák minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréséért. A Honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente ítélik oda azon közéleti személyeknek, akik tevékenységükkel és életművükkel nagyban hozzájárultak a magyar szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.

Barcsán Norbert mérnök-fizikus több évet töltött külföldi kutatóintézetekben és jelentős szerepe volt a NASA-nak értékesített űrkemence fejlesztésében és tesztjeiben. Fémhabos kutatásai során világszínvonalú eredményeket ért el. Magyarországon eddig három szabadalom, továbbá európai és amerikai szabadalmak, szabadalmi bejelentések fűződnek nevéhez.

Bencze Gábor biológus pályafutását kutatóként kezdte az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. Fő tevékenysége a biotechnológiai tárgyú szabadalmi bejelentések újdonságkutatása és elbírálása.

Nagy Zoltán vállalkozás-szervező 1996-ban alapította az Ötlet Club 13 egyesületet, amely a találmányok népszerűsítése és a fejlesztési eredmények minél szélesebb körben történő ismertetése mellett segíti a piacra kerülést, valamint a műszaki szellemi alkotómunka kibontakoztatását.

Raisz Iván kémikus kutatási területei többek között a megújuló és alternatív energiaforrások fejlesztése, a környezeti kockázat elemzése, az elektrokémiai mérési és technológiai eljárások vizsgálata, valamint a környezetvédelmi módszerek fizikai kémiai alapjainak és alkalmazástechnikájának fejlesztése.

Szamosi Katalin ügyvéd, az SBÚK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák elnöke a szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdésekben sikeresen képviseli ügyfeleit.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke fontos szerepet tölt be a fiatal tehetségek, tudósjelöltek kiválasztásában és a tehetséggondozásban. Egyik kezdeményezője a fiatal tudósjelöltek szervezet (MAFITUD) megalapításának és alapító alelnöke a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában