Az EB szerint Magyarországnak szüksége lesz a bevándorlókra

Az Európai Bizottság (EB) szerint Magyarországnak a lakosság korosodása miatt az elkövetkező két évtizedben nagyszámú bevándorlóra lesz szüksége, idézte csütörtöki számában Franco Frattinit a Financial Times című brit lap.

Az EB bel- és igazságpolitikáért felelős tagja három országot emelt ki, amelyeket különösen érzékenyen érint majd a szakképzett munkaerőhiány: Németországot, Olaszországot és Magyarországot.Brüsszeli becslések szerint a következő 20 évben 20 millió bevándorlóra lesz szükség, és az EU-nak változtatnia kell politikáján: a beköltözőkre nem fenyegetésként kell tekinteni, hanem az európaiak életét megkönnyítő lehetőségre – legalábbis, ha jól irányítják.

Frattini minderről csütörtökön beszél majd az EU igazság- és belügyminisztereinek informális lisszaboni találkozóján, de a brit Financial Times hozzájutott a beszéd szövegéhez. Ma az EU országaiba irányuló bevándorolók 85 százaléka szakképzetlen, míg az Egyesült Államokba érkezőknek csak öt százaléka tartozik ehhez a réteghez.

Ugyanakkor 55 százalék szakmunkás választja Amerikát, míg az EU-ba csak öt százalékuk tart.

Brüsszel a jövő hónapban rukkol ki konkrét, adminisztrációs javaslattal, az amerikai zöld kártya mintájára bevezetnék a kék kártyát, amely megkönnyíti külföldiek letelepedését és munkavállalását. Az engedély kezdetben két évre szól, amely meghosszabbítható további hárommal.

Az EU ugyanakkor nem akar részt venni a fejlődő országok agyelszívásában, vagyis a felsőfokú végzettségűek csak átmeneti ideig dolgozhatnának, viszont a hazájukba visszatérők később minden bürokratikus nehézség nélkül vállalhatnak ismét munkát egy uniós tagállamban.