Ország-világ

2011.07.16. 10:39

Az ENSZ több tálibot törölt a szankciólistáról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankcióbizottsága úgy döntött, hogy tizennégy tálibot töröl a világszervezet szankciólistájáról - jelentette be Peter Wittig német ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke.

Wittig az ENSZ New York-i székházában, helyi idő szerint pénteken nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozta: a nevek törlése a listáról nyomatékosan jelzi, hogy Biztonsági Tanács és a nemzetközi közösség támogatja a kabuli kormány ama törekvését, hogy az afganisztáni béke és biztonság megteremtése érdekében politikai párbeszédet folytasson a tálib felkelőkkel. Wittig a listáról törölt személyek között említette az afgán kormány és a tálib vezetők között közvetítő béketanács négy tagját - Arszani Rahmani Daulatot, Hadbullah Fauzit, Szajidur Rahman Hakanit és Fakir Mohammadot -, a többieket azonban nem nevezte meg. Az afgán kormány által életre hívott béketanács - más néven békedzsirga - tavaly októberben kezdte meg munkáját. A testület feladata a tálibokkal és más afgán felkelőcsoportokkal való megbékélés és kapcsolatteremtés keresése, a közel tíz éve tartó háború lezárása. A szankcióbizottság pénteki döntése előtt 137 tálib szerepelt az ENSZ szankciólistáján, amely az érintettek vagyonának befagyasztását, külföldre utazási tilalmat és fegyverembargót ír elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában