Ország-világ

2012.08.21. 07:35

Bomba robbant egy török rendőrőrs közelében

Hatvan sérültje és nyolc halottja van annak a robbanásnak, amely Törökország kurdok lakta területén történt.

MTI

Autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn este a zömmel kurdok lakta Délkelet-Törökország Gaziantep belvárosában, legalább nyolc ember meghalt és közel hatvan megsebesült - közölték biztonsági források.

A merényletet egy rendőrőrs közelében hajtották végre. Erdal Ata kormányzó szerint - akit a Dogan hírügynökség idézett - a pokolgépet távirányítással hozták működésbe. A robbanás nyomán több gépkocsi is kigyulladt, köztük a városi közlekedési hálózat egyik busza, amelyben három utas vesztette életét. A televíziós beszámolók égő járműveket mutattak, ahogy a tűzoltók próbálják eloltani a lángokat, a mentők pedig felveszik a sebesülteket, s a helybéliek aggódva figyelik az eseményeket.

Egyelőre senki nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, a hatóságok ugyanakkor a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tették felelőssé a terrorcselekményért.

Törökország érintett délkeleti részében a lakosság túlnyomó többsége kurd nemzetiségű, s a térségben általában a független Kurdisztánért küzdő lázadók, a PKK fegyveresei követnek el merényleteket a török hatóságok ellen. Gaziantepet azonban eddig viszonylag megkímélték a PKK 1984 óta tartó erőszakcselekményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában