Hallgassa élőben!

Etiópiában ismét elhalasztották a parlamenti választásokat

Előbb a koronavírus, most a fegyveres harcok gátolják a voksolást a térségben.

Etiópiában szombaton ismét elhalasztották a június 5-re tervezett parlamenti választásokat, miután néhány ellenzéki párt jelezte, hogy nem fog részt venni, illetve a Tigré tartományban zajló fegyveres konfliktus miatt abban a régióban eleve nem lehetne megrendezni még a voksolást.

A választásokat egyelőre bizonytalan időre halasztják. Az eredetileg tavaly augusztusra kiírt választásokat egyszer már elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Tigré tartományban viszont szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a kormánypártok ellen szavazott. Azt vetették a kormány szemére, hogy a járvány csupán ürügyül szolgált arra, hogy a választások elhalasztásával meghosszabbítsák a miniszterelnök hivatali idejét.

A térségben aztán november elején robbantak ki a harcok, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatási hajtott végre a régióban. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed etióp kormányfő több alkalommal is fogadkozott, hogy szabad és tisztességes választásokat fognak tartani. Az ellenzék szerint viszont az ország még nem áll készen a választásokra, egy sor olyan biztonsági kihívás van, amelyeket egy választás nem oldana meg.

Az Európai Unió nemrég jelezte, hogy nem tud megfigyelőket küldeni a választásokra, mert az etióp kormány nem akar ebben együttműködni.

Hozzászólások

Brüsszelnek üzenik a magyar gazdák, nem kérnek az agrárdiktátumból
Bár a tagállamok megvédték a termelőket, ez nem érdekli Frans Timmermans-t és a baloldali EP-képviselőket.
Öt infarktus és egy agyvérzés után kell mindent újrakezdenie Lajsz Andrásnak
Egy harminc éves kölcsönkocsiban ülve, egy kis érdi söröző tulajdonosaként is a világ legboldogabb emberének tartja magát az egykoron tehetős, népszerű híresség, aki a halálból jött vissza.
Beértek az eredményei a magyar egykulcsos adórendszernek
Orbán Viktor 2010 júniusában ismertette az első gazdasági akciótervét, amely kijelölte az új irányokat. Ezek a lépések egyúttal felszámolták a baloldal kudarcos gazdaságpolitikáját is.
Halálos baleset Nagylak 2-Csanádpalota határátkelő közelében
Kisbusz szenvedett súlyos balesetet a Nagylak 2-Csanádpalota határátkelőn.
Súlyos baleset: egy kisbusz kamionsorba hajtott a Nagylak 2-Csanádpalota határátkelőn
A balesetben egy ember meghalt, 16-an megsebesültek.
Orbán Viktor: Magyarország kettős kapcsolatot ápol a Nyugattal
„A nyugathoz tartozunk, tiszteljük, de sohasem feledjük, hogy mit kellett volna értünk tennie, amit végül nem tett meg” – mondta egy portugál lapnak adott interjúban a kormányfő.