Ország-világ

2009.02.27. 19:24

Fellebbezés a Politkovszkaja-per felmentő ítéletei ellen

Az orosz ügyészség pénteken fellebbezést nyújtott be az Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolása miatt perbe fogott négy férfi felmentő ítélete ellen - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A négy vádlottat nem magával a gyilkossággal vádolták, hanem azzal, hogy segítséget nyújtottak annak megszervezéséhez.

Az orosz ügyészség fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságon - jelentette az Interfax, Marina Gridneva ügyészségi szóvivőre hivatkozva. Egy moszkvai bíróság a múlt héten mentette fel a segítségnyújtással vádolt négy férfit, három hónapig tartó tárgyalás után.

Az ügyészség Dzabrail és Ibragim Mahmudov csecsen testvérpárt azzal vádolta, hogy ők vitték a gyilkost a helyszínre autójukkal 2006. október 7-én. A harmadik felmentett férfi egy volt rendőr, Szergej Kadzikurbanov, akit azzal vádoltak, hogy a logisztikai hátteret biztosított a gyilkosnak. Pavel Rjaguzovot sem találta bűnösnek a bíróság, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat volt ügynökét hivatali visszaéléssel, valamint azzal vádolták, hogy ő adta ki Politkovszkaja lakcímét az újságírónő gyilkosának.

Politkovszkaja-per (galéria)

Anna Politkovszkaját 2006. október 7-én gyilkolták meg moszkvai lakása előtt. Az újságírónő Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök kritikusaként és a csecsen háború szakértőjeként szerzett magának hírnevet. A Novaja Gazeta című kétheti lapban rendszeresen jelentek meg írásai azzal kapcsolatban, hogy a Csecsenföldön állomásozó orosz csapatok hogyan tiporják el az emberi jogokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában