Ország-világ

2019.07.16. 23:13

Gyász! Családja körében halt meg a híres énekes, dalszerző

Johnny Clegg hasnyálmirigyrákban szenvedett, 66 éves volt.

MTI

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző - jelentette be menedzsere.


Családja körében halt meg négy és fél évnyi harc után a hasnyálmirigyrák ellen - tette hozzá Roddy Quin.


A Grammy-díjra jelölt és Billboard-díjas Clegg, akit Fehér Zulunak is neveztek hazájában, a dél-afrikai zenetörténet egy kulcsfontosságú alakja volt. Az Angliában született, antropológus végzettségű énekes, dalszerző dalszövegeiben keverte a zulu nyelvet az angollal és az afrikai zenét számos nyugati zenei stílussal.


1982-ben megjelent Scatterlings of Africa című albuma heteken át listavezető volt Nagy-Britanniában és Franciaországban.


Az 1994-ig Dél-Afrikában uralmon lévő apartheid kormány éles hangú bírálója volt. Asimbonanga (Nem láttuk őt) című dala az apartheid ellenes mozgalom egyik himnuszává vált. Az 1986-ban írt dalt aktivisták sokszorosították és terjesztették a dél-afrikai szükségállapot tetőpontján.


2012-ben Clegg megkapta a Ikhamanga elnöki érdemrendet hazájában és számos tiszteletbeli doktori címet és kitüntetést kapott nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban.


Az énekes a közelmúltban fejezte be világkörüli búcsúturnéját.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában