Ország-világ

2014.12.09. 10:09

Így pusztult el a balatonszéplaki Orion bár - fotók, videó

Az egész országban ismerték az űrhajóról mintázott szórakozóhelyet, ami a kétezres évekre teljesen feledésbe merült. A menthetetlen épületet mára teljesen elbontották.

Hajner Gyula

A balatonszéplaki Orion-bár 1971-ben épült, ihletője a Magyarországon 1968-ban bemutatott, nyugatnémet készítésű Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című sorozatban felbukkanó Orion űrhajó volt.

Az Orion eredetileg bárként, majd a '90-es évektől diszkóként üzemelt. Ez Siófok-Balatonszéplak régen nagy hírű, Ezüstpart szakasza, ahová a turisták tízezrével jártak.

– Az egész országban ismerték, mindenhonnan jöttek az Orionba bulizni hétvégén. Külföldön is híre ment. Jó társaság kovácsolódott itt össze – nosztalgiázott az egyik helybéli.

Az Orion-bár fénykorában

Az Orion-bár fénykorában
A turizmusnak a Balaton déli partján történt robbanásszerű visszaesése aztán nem csak az Orion-bárt sújtotta. Rengeteg hotel, szálloda és kemping jutott hasonló sorsra.

A bár épülete a kétezres években teljesen feledésbe merült, a fák és a bokrok benőtték, szinte láthatatlanná vált.

2006-ban a LUGA Nemzetközi Ingatlan beruházási Kft. tulajdonába került. Nekik pedig eredetileg nem állt szándékukban egy ilyen ritka építészeti jelenségtől megválni.

2009-es állapotok

2009-es állapotok
A holland cég a 2008-ban kitört világgazdasági válság miatt csődbe ment, csődeljárás keretében szerezte meg a közben két telekre osztott területet a Nelson Zrt., az Er-Fa 2000 Kft. és magánszemélyek alkotta magyar cégcsoport.

A háromhektáros üdülőnek azon a felén, amelyen az Orion állt, kör alaprajzú, tehát az Orion formáját idéző apartmanházak épültek, ami arra mutat, hogy számoltak az "űrhajó" megmaradásával, s illeszkedtek is hozzá.

2013 őszén az építésvezető úgy nyilatkozott, hogy lakóépületként újítják majd fel, sőt, még az általuk oda építendő lakópark látványtervében is látható volt az Orion bár.



Közben kiderült, hogy az épület menthetetlen. Az évek során a bár vékony vasbeton fedélzete oly mértékben károsodott, hogy már nem lehet újjáépíteni.

2014 augusztusában az egykor legendás szórakozóhelyet teljesen elbontották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában