Ország-világ

2013.01.04. 12:24

Kiújult az erőszak Belfastban, több rendőr megsebesült

Nyolc rendőr megsebesült péntekre virradóra Belfastban a városházára kitűzött brit zászló eltávolítása miatt kitört erőszakos tüntetések idején.

MTI

Az utóbbi két hétben erőszakmentesek voltak a "zászlóvita" miatt december eleje óta tartó tüntetések, de az éjszaka folyamán ismét elszabadult a pokol: a britpárti protestánsok lázongani kezdtek, és utcai csatákat vívtak a rendőrökkel. Gyújtópalackokkal dobálták meg őket a britpártiak fellegvárának számító Mountpottinger városrészben, amely határos az egyetlen belfasti katolikus negyeddel Belfast keleti részén. A rendbontók égő barikádokkal zárták el a városközpontba vezető egyik főutat, és felgyújtották a környéken parkoló gépkocsikat.

A rendőrség szerint mintegy száz tüntető vett részt a néhány órán át tartó csetepatéban. Egyesek közülük álarcot viseltek, és brit zászlókat lengettek. Két tüntetőt őrizetbe vettek.

A felekezetek (vagyis inkább a nemzeti közösségek - írek és britek) közötti újabb zavargásokat az váltotta ki, hogy a belfasti városi hatóságok úgy döntöttek, a brit lobogót a jövőben nem mindennap, hanem csak különleges alkalmakkor, évente 17-szer tűzik ki a városházára, amely felett gyakorlatilag az épület felavatása, 1906 óta lobog a zászló.

A december eleje óta a zavargásokkal összefüggésben eddig mintegy ötven tüntető ellen emeltek vádat. A rendbontásokban több mint negyven rendőr megsebesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában