Ország-világ

2017.06.22. 14:15

Közel hatszáz toronyház borítása lehet még gyúlékony Angliában

Az előzetes vizsgálati eredmények szerint több olyan toronyház is van Nagy-Britanniában, melyek külső borítása gyúlékony - közölte Theresa May brit kormányfő csütörtökön a brit parlamentben.

[namelink name="Theresa May"] arról tájékoztatta a törvényhozást, hogy a hatóságok vizsgálják a Grenfell Towerhez hasonló toronyházak külső borítását. Több szemtanú a múlt heti tűznél arról számolt be, hogy az épület gyufaszálként lobbant lángra, mert a tűz villámsebesen terjedt felfelé az épület külsején. Szakértők vizsgálják, hogy a nemrég felújított épületre felszerelt, alumíniumlemezekből és műanyagból álló borítás okozta-e a tűz gyors terjedését.


A brit miniszterelnök a törvényhozásban ismét elnézést kért a tragédia utáni napokban elkövetett hibákért. May napokon át nem volt hajlandó találkozni a túlélőkkel, áldozatokkal, ami miatt rengetegen bírálták, s többen a lemondását követelték.


May szóvivője nem sokkal később adatokkal is szolgált. Azt mondta: a helyi tanácsok összesítése szerint csak Angliában 600 olyan toronyház áll, amelyet a Grenfell Towerhez hasonló borítással láttak el.

 

"Nyilvánvalóan kapcsolatban állunk az összes helyi hatósággal, hogy sürgessük őket, mielőbb küldjenek mintákat, hogy haladéktalanul el lehessen végezni a szükséges vizsgálatokat"

- mondta a Downing Street szóvivője, hozzátéve, hogy három épület esetében mutatták ki az eddigi vizsgálatok, hogy a borítás gyúlékony.


A London nyugati részében található, 24 szintes Grenfell Tower a múlt héten gyulladt ki, feltételezések szerint egy zárlatos hűtőszekrény miatt. A lángoló pokollá változott épületben a hatóságok szerint 79 ember égett benn, de legtöbbjük földi maradványait valószínűleg sosem lehet majd megtalálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában