Hallgassa élőben!
Fotó: Botár Gergely / MTI / kormany.hu

Kinyithatnak az éttermek teraszai, a strandok – íme a budapesti enyhítés részletei (videó)

Gulyás Gergely számolt be a legfontosabb intézkedésekről.

Gulyás Gergely elmondta: vidéken május 4-én oldották föl a korlátozásokat, ekkor azonban a budapesti helyzet még nem engedte meg, hogy a fővárosban is enyhítsék a korlátozásokat.

Az elmúlt időszakban azonban többen gyógyultak meg, mint amennyien megfertőződtek – indokolta meg Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, miért következnek enyhítések a fővárosban. Orbán Viktor miniszterelnök konzultált a fővárosi kerületek polgármestereivel és szakértőkkel, ezután hoztuk meg a döntést az enyhítésekről a fővárosban – mondta a miniszter. Az enyhítéseket Orbán Viktor jelentette be szombat délután.

Budapesten május 17. éjfélig tartjuk fent a kijárási korlátozásokat

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta: A szabályok betartása a kijárási korlátozások megszűnése után is szükséges, így a velünk nem egy háztartásban élőktől a 1,5 méteres távolság tartása és a maszk viselése vásárlás és tömegközlekedés közben továbbra is kötelező.

Az idősek 9 és dél közötti bevásárlási sávja megmarad, a piacok nyitvatartásáról és az idősek sávjáról az érintett polgármesterek szabadon dönthetnek.

Budapesten a vendéglátóhelyek, kávézók és éttermek teraszai is kinyithatnak hétfőtől, ezek tulajdonosainak 2020. szeptember 1-éig nem kell közterülethasználati díjat fizetni. Kinyithatnak továbbá az állatkertek és a múzeumok is, valamint az üzletek, strandok és a szabadtéri játszóterek is.

Polgári házasságkötés, misék és temetések szintén megtarthatóak.

A 200 fő alatti lagzikat és temetéseket június 15-étől lehet megtartani.

Hétfőtől a felsőoktatási intézmények nyitva lehetnek, erről az intézmények vezetői, a rektorok jogosultak dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása azonban továbbra is tilos.

Dosszié

 

Hozzászólások

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
Rasszista anyázás
Az UEFA nyilván így gondolkozik, más magyarázat aligha lehetséges, hogyan is úszhatta meg Arnautovic csupán egymeccses eltiltással.
Jubileumi gálaműsor a Marossal
Beindult az LMBTQ-lobbi, kormányváltás esetén módosítanák a pedofiltörvényt
A hazai baloldal mellett nemzetközi lapok és a brüsszeli bürokraták is támadásba lendültek.
Testületi ülés
Nem átlátható az a párt, amelyik tiltott támogatást fogad el
A szivárványkoalíció pártjainak az új pénzgyűjtő akciójuk során kiemelten kell figyelniük a gazdálkodási törvények betartására.
Karácsony Gergely kidobta az alapjövedelem ígéretét
Karácsony kukázta pártja, a Párbeszéd legfontosabb választási ígéretét, az alapjövedelem nem került be a 99 Mozgalom programpontjai közé.