Ország-világ

2019.03.20. 10:44

Orbán: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti az Európai Néppártban jogainak gyakorlását

"Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

MTI

A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetített az M1 aktuális csatorna.


A néppárt felkért három bölcs embert, akik jelentést tesznek majd le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője - mondta Orbán Viktor, aki a testület felállítását vállalható megoldásnak nevezte.

    

"Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

    

Orbán Viktor közölte: azt a megoldást választottuk, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig "magunk részéről (...) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal".

    

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is. Szavai szerint ez vonatkozik arra, hogy Magyarország erős Európát, erős Európai Uniót akar, nem változik a bevándorlással kapcsolatos politikája, és elsődlegesnek tekinti a keresztény Európa, a keresztény kultúra védelmét.

    

Orbán Viktor közölte: a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát", amelyet Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke vezet majd. A testület tagja lesz Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára és Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője.

   

 Ők tárgyalnak majd a néppárt által delegált három emberrel, és tőlük várják majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról: hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek - mondta el.

    

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "az Európai Néppárt ma jó döntést hozott, mert megőrizte az egységet". Jó döntést hozott abból szempontból, hogy a kampánynak egységesen tudunk nekivágni, továbbá, mert továbbra is támogatni tudjuk Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét, valamint mert semmilyen utat nem zártunk le, így a választások után szabadon dönthetünk a néppárt és a Fidesz viszonyáról - fejtette ki.

    

A magyar miniszterelnök nagyon érdekesnek, izgalmasnak és tanulságosnak nevezte a néppártban lefolytatott vitát. Mint mondta, az elmúlt hetekben az EPP jövője kérdésessé vált, és a  vita a néppárt jövőjéről szólt.

    

Az EPP egy példátlanul bátor vállalkozás: egy olyan pártcsalád, amely az egészen liberális baloldali pártoktól a "magunkfajta" keresztény-konzervatív jobboldali pártokig terjed - mondta Orbán Viktor, majd úgy folytatta: a kísérlet különlegessége, hogy megpróbálja ezeket az egymástól nagyon távol eső pártokat egy közösségben tartani. Az elmúlt időszakban ez egész jól sikerült, és így vált lehetővé, hogy az Európai Néppárt az európai pártpolitika legnagyobb ereje legyen - hangsúlyozta.

    

Orbán Viktor ugyanakkor rámutatott: az elmúlt hetekben az történt, hogy "ennek a nagy színes közösségnek" a baloldali liberális része, tizenhárom párt azzal a javaslattal állt elő, hogy zárják ki a néppártból azokat, akik "egészen a keresztény-konzervatív oldalon vannak". Ezek vagyunk mi - jegyezte meg.

    

Mint elmondta, az EPP-t egy olyan szervezetté kívánják átalakítani, amelynek a "profilja sokkal szűkebb, és amelynek a súlypontja nem ott van, ahol most, hanem attól jóval balra, a liberális irányba".

    

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a vita különlegességét még az is adta, hogy egy választási kampány előestéjén történt mindez. "Meg kell mondanom, annál szebb ajándékot egyetlen politikai ellenfél sem kaphat, minthogy a másik párt a választások előtt két hónappal saját maga felszeletelésébe kezd" - fogalmazott.

    

A magyar miniszterelnök szerint miközben a tét az volt, hogy mi lesz az EPP jövője, mi lesz annak a szellemi, ideológiai karaktere, az is kérdés volt, hogy a néppárt képes lesz-e helyreállítani az egységét és egységes pártként fellépni a választáson azzal a céllal, hogy megverje a szocialistákat, és továbbra is a legerősebb pártcsalád legyen az Európai Unióban.

    

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy tett kísérletet arra a tizenhárom párt elnökénél, hogy vonják vissza a kizárási indítványt, mert "ez nem jó a kampány szempontjából sem, és nem jó hosszabb távon az Európai Néppártnak sem, de erre nem voltak hajlandóak". Ha visszavonták volna az indítványaikat, akkor nem kellett volna ezt a mai vitát lefolytatni - tette hozzá.

    

Hangsúlyozta: mi szeretnénk, hogy az Európai Néppárt maradjon továbbra is a legerősebb pártja az európai politikának, és azt, hogy  egységes kampány tudjanak folytatni. Továbbá szeretnék, ha hosszabb távon a néppártban nem a baloldali liberális gondoltak uralkodnának, hanem egy kiegyensúlyozott pártcsalád maradna, ami csak úgy lehetséges, ha abban "mi, a keresztény-konzervatív értékeket képviselő párt is jelen vagyunk" - mondta Orbán Viktor.

    

Közölte, az egység érdekében választották a 2000-es években már kipróbált osztrák forgatókönyvet, és ezt terjesztették elő kompromisszumként. Az osztrák néppártot 2000-ben ki akarták zárni "mindenhonnan", mert akkor koalíciós kormány hoztak létre Haiderral, és akkor is három bölcs embert kért fel vizsgálatra az EPP - emlékeztetett.


Így reagáltak az EPP képviselői:

Joseph Daul, az EPP elnöke az ülést követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a néppárt, az Európai Uniót alapító atyák pártjaként az értékek közvetítője, és annak is kell maradnia. Minden tagpártnak tiszteletben kell tartania azokat az elveket, amelyek a pártcsoportot egyesítik.

    

Kiemelte, a közös javaslat alapján meghozott kompromisszumos döntés nem volt könnyű. A pártcsalád ugyanis nem tud kompromisszumot kötni a demokrácia, a jogállamiság, a sajtószabadság, az oktatás és kutatás szabadsága, vagy a kisebbségek jogai tekintetében. Az EU-ellenes retorika elfogadhatatlan. Meg kell szüntetni az EPP és a Fidesz közötti nézetkülönbségeket - tette hozzá.

    

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) nyilatkozata szerint túlságosan túl késő van az EPP "orbánizálódásának" és a magyar demokrácia vesztének megakadályozásához. Véleményük szerint az EPP hitelessége a jobboldali populizmus elleni küzdelemben jelentős csorbát szenvedett.

    

Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő a szociáldemokrata EP-frakció honlapján közzétett nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése nem oldja meg a mélyen gyökerező problémát, mivel a magyar kormánypárt "a félelem, a gyűlölet és az megosztás" politikáját követi.

    

Mindaddig, amíg a Fidesz az EPP tagja marad, mind az EU, mind pedig a jelenlegi legnagyobb európai pártcsalád "Orbán és követőinek piszkos politikai játékainak túszává válnak" - húzta alá a szocialista politikus.

    

Az EP zöldpárti frakciója nevében Judith Sargentini holland EP-képviselő azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanácsnak sürgősen nyomon kell követnie az Európai Parlament által tavaly ősszel elfogadott, a jogállamiságról szóló jelentést. Ez nem csak a pártpolitikáról szól, hanem a jogállamiság és az alapvető jogok hatékony védelmét is jelenti egy uniós tagállamban, ugyanis a helyzet napról napra tovább romlik Magyarországon - közölte a zöldpárti képviselő.

    

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője Twitter-üzenetében úgy nyilatkozott, hogy az elért közös eredmény "politikai trükk", aminek következtében "az EPP elvesztette az erkölcsi tekintélyét Európa vezetésére". A Fidesz kiutasításának megakadályozására vonatkozó feltételeknek semmi közük a mai magyar valósághoz - tette hozzá.

    

Az Európai Néppárt (EPP) szerdai politikai közgyűlésén arról hozott kompromisszumos döntést, hogy meghatározatlan időre felfüggesztik a Fidesz néppárti tagságát, valamint Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke vezetésével bölcsek tanácsát hoznak létre, amely a magyar kormány által kijelölt tárgyalókkal egyeztetve készít jelentést a kötelezettségek teljesítéséről.


Matteo Salvini abszurdnak nevezte Orbán Viktor néppárti felfüggesztését


Abszurdnak nevezte "Orbán Viktor felfüggesztését" az Európai Néppártból (EPP) szerda este Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője.


Salvini azt mondta, abszurdnak találja az eljárást, mert a magyar miniszterelnök "népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi".


Az olasz miniszterelnök-helyettes, egyben belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítette Orbán Viktornak az iránta és a magyar nép iránt érzett elismerését és barátságát.


A másik olasz kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében nyilatkozó Laura Ferrara európai parlamenti képviselő ezzel szemben nevetségesnek nevezte a Néppárt kompromisszumos megoldását.


 "Az EPP ismételten bizonyította álszentségét, amikor egy olyan párttal állapodott meg, amelynek nézetei védhetetlenek" - mondta. Az M5S politikusa hozzátette, hogy Orbán Viktort nem tartja Olaszország barátjának, mivel a Fidesznek az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban képviselt álláspontja ellentétes Olaszország és az olaszok érdekeivel.


Olasz sajtóbeszámolók szerint brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor mély tiszteletét fejezte ki Salvini iránt, akit a római kormány kulcsemberének nevezett. A magyar kormányfő kijelentette, Magyarország példát mutatott arról, hogy a migrációt meg lehet állítani szárazföldön. Matteo Salvini és az új olasz kormány pedig azt bizonyította, hogy a migrációt a tengeren is meg lehet állítani - idézte Orbán Viktor szavait az olasz sajtó.


Ellenzéki pártok a Fidesz vereségeként értékelték az Európai Néppárt (EPP) szerdai brüsszeli ülésén történteket, közülük többen sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az EPP nem zárta ki a Fideszt.


Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője Facebook-posztjában úgy reagált: a Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét, "Magyarország viszont nem veszítheti el!". Hozzátette: "mostantól nekünk kell megvédenünk Magyarország érdekeit az Európai Unióban, mert Orbán Viktor erre már nem képes." Kitért arra is, hogy az MSZP aláírásgyűjtést kezdeményez az ország európai uniós tagságáért.

    

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese közleményében azt írta: pártjuk sajnálattal értesült a Fidesz "országvesztő hazárdjátékának újabb epizódjáról". Még ha az Európai Néppárt meg engedte is a Fidesznek, hogy "szégyenteljes helyzetét valamiként szépítendő, önként beleegyezhessen" tagsági jogainak felfüggesztésébe, a jobbikos politikus értékelése szerint egyértelmű, hogy a Fidesz megtette első konkrét lépését az Európai Unió elhagyására.

    

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője szerda este Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt gyakorlatilag "kitették" az Európai Néppártból. "Megpróbálhatják bebizonyítani ennek az ellenkezőjét, de a valóságban ez történt" - tette hozzá.

    

A DK EP-választási listáját vezető Dobrev Klára azt mondta: "bármit is próbál elmagyarázni Orbán, ez bizony hatalmas nagy kudarc". Dobrev Klára szerint arra is fel kell készülni, hogy Orbán Viktor megpróbálhatja kivezetni Magyarországot az Európai Unióból, ezért a DK aláírásgyűjtést indít ennek megakadályozásáért.

    

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, az LMP társelnökei az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy vélekedtek: a Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem hajlandó és nem is képes a magyar emberek képviseletére az Európai Parlamentben. Az EPP pedig azt bizonyította, hogy "ugyan megrémült attól, hogy az EP-kampányát alááshatja a Fidesz negatív megítélése, de még a saját belső problémáinak megoldására is képtelen, miközben éveken át elnézte, és ezzel legitimálta a Fidesz elfogadhatatlan intézkedéseit" - írták a képviselők, hozzátéve: "mindezzel csak még egyértelműbbé vált, hogy nem lehet az Európai Néppártra bízni Európát".

    

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője Facebook-posztjában azt írta: ami most történik, "nem Orbán terve", az ő terve az EPP jobbra húzására megbukott. Úgy fogalmazott: "Orbán blöffjátéka véget ért", lenézte és alábecsülte azokat a kereszténydemokrata értékeket valóban komolyan vevő pártokat (a "hasznos idiótákat"), akik ma "ritka nagy pofont" osztottak ki neki.

    

A Magyar Liberális Párt közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az EPP megfutamodott, és nem zárta ki a Fideszt a pártcsaládból. A párt szerint a Fidesz "kiebrudalásával" Magyarország pozíciója jelentősen rosszabb lesz az új uniós költségvetés kialakításánál. A Fidesz tagságának felfüggesztésével Magyarország gyengébb és kiszolgáltatottabb ország lesz - tették hozzá.




Szájer: nem sikerült a néppárt baloldali részének manővere a Fidesz kizárására


Szájer József, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szerint nem sikerült az Európai Néppárt (EPP) baloldali részének manővere a Fidesz kizárására a szervezet szerdai, brüsszeli ülésén.


Szájer József az ülés után telefonon az MTI-nek azt mondta: az EPP 13 tagpártja kezdeményezte a Fidesz kizárását, és a szerdai tanácskozáson vita volt erről.

    

Úgy folytatta: a néppárt vezetése és a Fidesz együtt azonban úgy döntött, hogy alakítanak egy bizottságot és kizárás helyett azt vizsgálják majd, "hogyan alakul az EPP és a nagyobbik magyar kormánypárt viszonya". Háromtagú bizottságot alakít a Fidesz is, és ezeket a vitákat az EP-választások után akarja lezárni - tette hozzá.

    

Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a döntés majdnem egyhangúlag született a néppártban.

    

Sikertelennek nevezte az említett "manővert", amely a néppárt baloldali része, illetve a szocialisták és a liberálisok részéről Magyarország és a Fidesz bevándorláspolitikája ellen irányult.

    

Hangsúlyozta: a Fidesz önként vállalta, hogy nem gyakorolja jogait ez alatt az időszak alatt és az EP-választások után visszatérnek arra, hogy a két szervezet viszonyát vizsgálják. A Fidesz tagsága ezzel nem szűnik meg, csupán "befagyasztásra kerül" - mondta a képviselő.

    

Szájer József szólt arról is, hogy a néppárt annak idején, 2000-ben ezt az eljárást alkalmazta Ausztria esetében is, és Wolfgang Schüssel akkori kancellár, aki akkor a vizsgálat tárgya volt, most az EPP háromtagú vizsgálóbizottságának egyik tagja lesz. Az Osztrák Néppárt is önként vállalta az említett esetben, hogy nem gyakorolja jogait egy ideig - jegyezte meg.


Berlusconi: ez a lehető legjobb megoldás a Néppárt és a Fidesz számára is


Az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz  számára a  legjobb megoldásnak nevezte Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke szerda este kiadott közleménye Orbán Viktor bejelentését, miszerint a magyar kormánypárt egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az EPP-ben.


A volt olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EPP és a Fidesz közti "megállapodás" egyrészt nem gyengíti az EU legjelentősebb politikai családját az európai választások előtt néhány héttel. Másrészt - tette hozzá Silvio Berlusconi - időt ad a Fidesz állásfoglalásának "nyugodt értékelésére".

    

Berlusconi hozzátette, a Hajrá Olaszország, valamint ő is személyesen mindent megtett annak érdekében, hogy az EPP az európai parlament első számú frakciója legyen, és ebben az Orbán Viktorral való kiváló kapcsolata is szerepet játszott.

    

"Közösen akarjuk megváltoztatni ezt az Európát hatékonyabbá téve és közelebb hozva a polgárok igényeihez: ehhez azonban erősnek és egységesnek kell lennünk" - írta Silvio Berlusconi.


A német CDU elnöke üdvözli a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését


A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer üdvözli, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetősége 190:3 arányú szavazással eldöntötte, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát egy értékelő testület jelentésének leadásáig - közölte szerdán a CDU.


A közlemény szerint az EPP úgynevezett politikai közgyűlésének brüsszeli tanácskozásán hozott döntés "konkrétan azt jelenti, hogy a Fidesz ez idő alatt nem rendelkezik azzal a joggal, hogy részt vegyen üléseken, szavazzon, személyi javaslatokat tegyen és indítványokat terjesszen elő".

    

A közleményben idézték a pártelnököt, aki kiemelte: a tagság "befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés", ugyanakkor "biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára"'.

    

Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: az EPP egy "nagyon nyílt és demokratikus vitában kidolgozott egy közösen vállalható kompromisszumot, és most egységesen a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra összpontosít, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Európa legnagyobb politikai ereje legyen".

    

A CDU elnöke a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióra (CSU) és az EPP EP-választási csúcsjelöltjére, a CSU-s Manfred Weberre utalva aláhúzta: "mindezen kívül annak is nagyon örülök, hogy együtt sikerült az eljárás alatt végig nagyon szoros egyeztetést folytatni a CDU és a CSU között, valamint közös csúcsjelöltünkkel, Manfred Weberrel".

    

A testvérpártok "együtt fognak hozzá a választási kampányhoz is", ez a munka a választási program hétfői bemutatásával kezdődik - tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer, utalva arra, hogy március 25-én a CDU és a CSU elnöksége egy közös berlini ülésen elfogadja a EP-választásra közösen készített programot, ami szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott megoldással, amikor külön-külön dolgoztak és egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.

    

Az osztrák kormánypártok - az osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) - eltérően ítélték meg az EPP határozatát.

    

Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni.

    

"Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély" - szögezte le Karas szerda délután az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal beszélgetésen.

    

Karas egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.

    

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. "Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt egy kiebbrudalják  pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnák egy reformfolyamaton" - tette hozzá Vilimsky.

    

Az osztrák kormány parlamenti ellenzéke, a szociáldemokraták, a zöldek és a Most túl enyhének nevezték az EPP eljárását a Fidesszel szemben.



Szakértők szerint győzelmet aratott a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) szerdai ülésén.


Orbán Viktor miniszterelnök az EPP ülése után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. "Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A kormányfő, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: "A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik."

    

Ifjabb Lomnici Zoltán, alkotmányjogász az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában azt mondta: az ülésen történtek óriási győzelmet jelentenek a Fidesznek, egyúttal óriási vereséget a bevándorláspárti erőknek.

    

Súlyos vereséget szenvedtek azok az erők, politikai szereplők,  amelyek, illetve akik a Fidesz kizárását szerették volna elérni - tette hozzá Lomnici Zoltán, megjegyezve: hiába ment Brüsszelbe Soros György fia, Alex Soros is, sem neki, sem Judith Sargentininek sem sikerült kikényszerítenie, hogy kizárják, vagy felfüggesszék a Fideszt.

    

A történtek magyar belpolitikai helyzetre gyakorolt hatásairól Lomnici Zoltán azt mondta: az ellenzéki pártok "ebből a szempontból nem hitelesek". Minden józan magyar ember tudni fogja, hogy újabb csatát vívott Orbán Viktor miniszterelnök, sikeresen.

    

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója hangsúlyozta: Orbán Viktornak sikerült megakadályoznia, hogy az EPP liberális és baloldali szárnya győzelmet arasson a kereszténydemokraták felett. Értékelése szerint a "csata" győzelemmel ért véget, de a "háború" ettől még folytatódni fog európai szinten és a néppártban is.


Weber: bölcsek tanácsa vizsgálja a magyarországi helyzetet


Egy úgynevezett bölcsek tanácsa tanulmányozza majd az elkövetkező időszak magyarországi fejleményeit és ennek kapcsán értékelést készít a Fidesz politikájáról - közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője a pártcsalád szerdai brüsszeli tanácskozását követő sajtóértekezletén, ismertetve, hogy a tanácskozáson dönmtés született a Fidesz EPP-beli tagságának felfüggesztéséről.


Weber utalt arra, hogy a háromfős testületet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

   

A frakcióvezető - aki azz EPP csúcsjelöltje a májusi európai parlamenti választásokon - kijelentette, hogy nem került le a napirendről a Fidesz kizárása a pártcsaládból.

    

Azt hangoztatta, hogy a tagság felfüggesztése - mint fogalmazott - szükséges lépés volt, a kizárás azonban "nem került le a napirendről".

    

A német konzervatív politikus a magyar kormánypárt tagságának felfüggesztésével kapcsolatban kijelentette: hosszú időre van szükség ahhoz, hogy ismét helyreállhasson a bizalom az EPP és a Fidesz között.

    

Az EPP-tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei között említette Weber, hogy Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az Európai Unió csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán. Továbbá közölte azt is, hogy a Fidesz nem jelölhet politikust az EPP különböző tisztségeire, és nem szólhat bele az EPP jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

    

Az EPP szerdai politikai közgyűlésén 190-en szavaztak a Fidesz tagságának kompromisszumos felfüggesztése mellett, míg 3-an ellene.

    

Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök a tanácskozást követő brüsszeli sajtóértekezletén bejelentette: A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. Orbán Viktor közölte: azt a megoldást választottuk, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig "magunk részéről (...) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal". A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is.



Volt szlovén miniszterelnök: a Fidesz kizárásával az Európai Néppárt veszített volna súlyából


Jó döntés született az Európai Néppárt (EPP) közgyűlésén, a Fidesz kizárásával ugyanis az Európai Néppárt veszített volna súlyából és jelentőségéből, továbbá nem lenne képes jó eredménnyel végezni a közelgő EP-választásokon - jelentette ki Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, a jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetője szerdán Brüsszelben.


A szlovén néppárti politikus magyar újságíróknak adott nyilatkozatában kielégítőnek nevezte a néppárt vitáját követően elért kompromisszumos eredményt.

    

Kiemelte, a döntés jó nem csak az EPP egészének, vagy az egyes tagpártoknak, hanem Európának is. Ezt azzal magyarázta, hogy a pártcsalád a legnagyobb és legerősebb politikai csoport az Európai Unióban, amely erősödésre és stabilitásra szorul.

    

Véleménye szerint a Fidesz kizárásával a néppárt kettős mércét alkalmazott volna, ami a pártcsalád végét jelentette volna mindazon értékek elvesztésével, amelyeken a pártcsalád és az Európai Unió is alapszik.

    

"A néppártnak, mint legnagyobb pártcsoportnak egységet kell közvetítenie. Egységének megbillenése rosszat tett volna Manfred Weber az Európai Parlament (EP) néppárti frakciója vezetőjének politikai törekvéseinek" - mondta.

    

Arra emlékeztetett, hogy Weber uniós bizottsági elnöki pozícióját célzó választási mottójának központi eleme a hídépítés, amelyre Európának most a legnagyobb szüksége van. Az EPP mai ülése ezt erősítette meg, ezt nyilvánította ki - húzta alá.

    

A politikus elmondta, Szlovénia a pártcsalád többségével együtt kompromisszumos megoldás előmozdításán dolgozott, ugyanis szomszédos országként érti a Fidesz által képviselt politikát, amíg mások korábban akár a jogállamisági eljárás megindítását is helyeselték Magyarország ellen.

    

Az ülésen komoly vita folyt, amelyen a Fidesz Európa-barát, és a problémákat megoldani akaró pártként vett részt. A Fidesz hozzáállásával a legtöbbet tette a vita eredménye, a kompromisszumos megoldás elérése érdekében - tette hozzá Janez Jansa.


Kocsis Máté: a bevándorláspártiak ki akarták záratni a Fideszt


A bevándorláspártiak ki akarták záratni a Fideszt az Európai Néppártból, de nem sikerült - értékelte az EPP szerdai politikai gyűlésén történteket Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.


A kormánypárti politikus az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: miközben az európai szocialistáktól Judith Sargentinin és a liberális médián keresztül Gyurcsány Ferencig mindenki a Fidesz kizárását követelte a néppárttól, aközben a tanácskozáson a pártcsalád nem döntött sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről. A Fidesz önként határozott úgy, hogy egy ideig nem vesz részt az EPP munkájában - emelte ki.

    

Kocsis Máté a baloldali aláírásgyűjtésekre reagálva azt is leszögezte: a valótlan híresztelésekkel ellentétben fel sem merült, mert fel sem merülhetett Magyarország uniós tagságának kérdése. "Mi vagyunk Európa, a magyar emberek sikeres és erős Európát akarnak, mi ezért dolgozunk" - hangoztatta a frakcióvezető.



Korábban írtuk:


A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetített az M1 aktuális csatorna.


A néppárt felkért három bölcs embert, akik jelentést tesznek majd le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője - mondta Orbán Viktor, aki a testület felállítását vállalható megoldásnak nevezte.

   

Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik"

- fogalmazott a Fidesz elnöke.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyulése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezeto helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezeto miniszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsodi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsodi Balázs


    

Orbán Viktor közölte: azt a megoldást választottuk, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig "magunk részéről (...) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal".

    

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is. Szavai szerint ez vonatkozik arra, hogy Magyarország erős Európát, erős Európai Uniót akar, nem változik a bevándorlással kapcsolatos politikája, és elsődlegesnek tekinti a keresztény Európa, a keresztény kultúra védelmét.


Korábban írtuk:


Az Origo információi szerint nem zárják ki a Fideszt és nem is függesztik fel a néppárti tagságát.

A Fidesz úgy döntött, hogy egy ideig önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában.


A portál szerda esti cikke szerint a Fidesz ezalatt tárgyalásokat fog folytatni az úgynevezett bölcsek tanácsával.   

Ez a testület foglalkozna a felfüggesztés ügyével.

    

A Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: [namelink name="Kövér László"], a Fidesz választmányának elnöke, [namelink name="Szájer József"], a Fidesz európai parlamenti képviselője és [namelink name="Gulyás Gergely"], Miniszterelnökséget vezető miniszter.

   

Az európai néppárti (EPP) politikai közgyűlése szerdai brüsszeli ülésén tárgyal a Fidesz kizárására irányuló indítványokról. Az elnökség a pártcsalád alapokmányának 9. pontja értelmében javaslatot tehet a Fidesz kizárására vagy tagságának felfüggesztésére.


 

Korábban írtuk:

Gulyás: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot


A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor - mondta az MTI-nek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a párt alelnöke. [namelink name="Gulyás Gergely"] hozzátette: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.


Hozzátette: ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy "három bölcsből" álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.


"A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van" - fogalmazott a miniszter, aki Brüsszelből nyilatkozott az MTI-nek.


Hozzáfűzte: "olyan kompromisszumot nem tudunk kötni, amely korlátoz bennünket a szabadságunkban és abban a politikában, amellyel elutasítjuk a bevándorlást".


Közölte azt is: a Fidesz a keresztény Európa megvédését is a legfontosabb politikai célok között tartja számon.


Az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette - jelentette ki a politikus.


Gulyás Gergely emlékeztetett: a kizárást a pártcsaládból a Néppárt tizenhárom bevándorláspárti tagpártja kezdeményezte, amelyeknek együttesen 34 mandátuma van a 217 fős frakcióban.


A szabályok értelmében azonban a kérdést megtárgyalja a pártcsalád választmánya - tette hozzá.


A német CDU elnöke felfüggesztést, Juncker kizárást javasol a Fidesz európai néppárti tagságának ügyében


A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.


Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte: "amíg a Fidesz nem állítja helyre teljes mértékben a bizalmat, nem maradhat meg a rendes, teljes jogú tagság".


Ezért "járható út" lenne Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltjének azon javaslata, hogy az alapokmánynak megfelelően függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben - tette hozzá.


Annegret Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy a Fidesz megtette "az első, elismerésre méltó lépéseket", amelyek azt mutatják, hogy érdemes fenntartani a párbeszédet a párttal.


Azonban ezek a lépések nem elégségesek ahhoz, hogy teljes mértékben eloszlassák "a bennem is meglévő kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz osztja-e az EPP felfogását a közös értékekről, és hogy lehetséges-e a bizalmon alapuló együttműködés a jövőben" - mondta a CDU elnöke.


A Fidesz tagságának felfüggesztése mellett foglalt állást az EPP EP-frakció vezetőségének (EPP Group Bureau) egyik CDU-s tagja, Ingeborg Grässle is, aki a Südwestrundfunk német regionális közszolgálati médiatársaságnak szerdán elmondta, hogy a Fidesz esetleges kizárása egyetlen problémát sem oldana meg, és csak azt eredményezné, hogy "gyakorlatilag elveszítjük Magyarországot".


A kizárás helyet "hidat kell építeni" [namelink name="Orbán Viktor"] számára, akinek azonban "hihetően be kell mutatnia, hogy megváltozik" - mondta Ingeborg Grässle.


Jean-Claude Juncker a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Fidesz eltávolodott a kereszténydemokrata alapértékektől, ezért már két éve javasolja, hogy zárják ki az EPP-ből.


Az EPP politikai közgyűlése szerdai brüsszeli ülésén tárgyal a Fidesz kizárására irányuló indítványokról. Az elnökség a pártcsalád alapokmánya 9. pontja értelmében javaslatot tehet a Fidesz kizárására vagy tagságának felfüggesztésére.


Alapjogokért Központ: főként a CDU-CSU-n múlik a Fidesz néppárti tagsága


Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint leginkább a német uniópártokon múlik, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztik-e az Európai Néppárt szerdai ülésén.


[namelink name="Törcsi Péter"] az M1 aktuális csatornán szerdán azt is mondta, hogy az elmúlt kilenc év azt mutatja, ha a Fidesz nehéz helyzetbe került, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CDU) általában kiállt mellette.


Kiemelte: a helyzet bizonytalan, mivel eddig egyik német párt vezetője sem közölte, hogy miként voksol majd, illetve mire biztatja delegáltjait. Azért is nehéz megjósolni a szavazás eredményét, mert a felfüggesztést kezdeményező 12 tagpárton kívül kevesen nyilatkoztak arról, hogy támogatják-e a Fidesz elleni indítványt - vélekedett.


Az Európai Néppárt 80 pártot tömörít, a kapcsolódó szervezetek delegáltjaival együtt 238 szavazat dönt arról, hogy maradhat-e a nagyobbik magyar kormánypárt a néppártban - mondta Törcsi Péter.

Címkék#Fidesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában