Ország-világ

2012.08.25. 13:04

Robbanás Venezuela legnagyobb olajfinomítójában

A robbanásban legalább 24 ember meghalt, további 86-an pedig megsérültek - közölte a helyi kormányzó, hozzátéve, hogy a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozniuk.

MTI

Nagy erejű robbanás történt szombat hajnalban Venezuela legnagyobb, amuayi olajfinomítójában. A robbanás következtében legalább 24 ember meghalt, további 86-an pedig megsérültek - közölte a helyi kormányzó, hozzátéve, hogy a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozniuk.

A dél-amerikai ország olajminiszterének és az üzem munkásainak közlése szerint a gázszivárgás okozta robbanás számottevő károkat okozott az ipari létesítményben és az olajfinomító közelében álló házakban.

Robbanás után tűz ütött ki Venezuela legnagyobb olajfinomítójában. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


A televíziós felvételek tanúsága szerint a lángoló és füst borította létesítménybe nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók és néhány óra elteltével sikerült ellenőrzésük alá vonni a helyzetet.

"Újabb robbanás nem fenyeget" - mondta Stella Lugo, az érintett Falcón állam kormányzója az állami televíziónak. "Jelenleg a sérültek ellátásáról gondoskodunk" - mondta.

Robbanás után tűz ütött ki Venezuela legnagyobb olajfinomítójában. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


A katasztrófa halottjai között van egy tízéves kisfiú is, akire rádőlt házuk fala. A 86 sérült közül kilenc állapota súlyos, 77 könnyebb sérültet pedig már kiengedtek a kórházból.

A napi 645 ezer hordó kapacitású - a belső kereslet több mint 60 százalékát biztosító - amuayi üzem, amely a Kőolaj-Exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó dél-amerikai ország nyugati északnyugati részén található, a világ egyik legnagyobb olajfinomító komplexumának, a Paraguaná Finomító Központnak a része.

Robbanás után tűz ütött ki Venezuela legnagyobb olajfinomítójában. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


Kormányzati tisztségviselők azt ígérték, hogy legkésőbb két nap múlva újraindítják a termelést az üzemben. Állításuk szerint Venezuelának elegendő tartaléka van a hazai kereslet kielégítésére és exportkötelezettségeinek teljesítésére is.

A PDVSA állami olajvállalat által üzemeltetett venezuelai finomító az utóbbi években gyakorta küzdött a termelését és terjeszkedését hátráltató műszaki problémákkal.

Címkék#robbanás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában